«Αναταράξεις» στην παγκόσμια αγορά ομολόγων φέρνει ο κοροναϊός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αναταράξεις» στην παγκόσμια αγορά ομολόγων φέρνει ο κοροναϊός
Οι ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν εξαιρετικά εύθραστες. Ακραίες μεταβολές στην παγκόσμια αγορά ομολόγων. Πτώση καταγράφει το 10ετές ελληνικό ομόλογο.

Άλλαξε το κλίμα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, το βράδυ της Τετάρτης, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στην αγορά μετοχών αντλώντας «καύσιμα» από το δυναμικό πολιτικό comeback του Τζο Μπάιντεν στη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών.

Η πολιτική σταθερότητα που προβάλει ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθησύχασε σε ένα βαθμό τις αγορές που είχαν θορυβηθεί τόσο από το «τσουνάμι» του Μπέρνι Σάντερς όσο και από την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού, σαρώνοντας στην «Super Tuesday».

Ωστόσο, οι ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν εξαιρετικά εύθραστες με τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες να συντονίζουν τις δράσεις τους για τη λήψη πρόσθετων νομισματικών κινήτρων ώστε να θωρακίσουν τις οικονομίες από την έξαρση του κοροναϊού.

Παρά τη θετική και άμεση αλλά συγχρόνως, σπάνια και πανικόβλητη κίνηση της Fed να μειώσει τα επιτόκια, το μεγάλο ερώτημα παραμένει σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα νομισματικής τόνωσης, στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας που έχει αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία. Μετά τη Fed που μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, σειρά αναμένεται να πάρει στις 12 Μαρτίου η ΕΚΤ με τις αγορές να προεξοφλούν μια μείωση των επιτοκίων κατά 10-20 μονάδες βάσης, δημοπρασίες φθηνών δανείων (TLTROs) προς τις τράπεζες και συνέχιση του QE.

Οι αποδόσεις και η αβεβαιότητα

Την Πέμπτη, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σημειώνει πτώση 2% στο 1,197% από το 1,324% που είχε εκτοξευθεί τη Δευτέρα, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το 1%, μακρία από το ιστορικό 0,92%. Το spread ενισχύεται στις 182 μονάδες βάσης αποτυπώνοντας την ανησυχία των επενδυτών, που δείχνουν να κυνηγούν περισσότερο την ποιότητα από τις αποδόσεις. Στην Ιταλία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται πέριξ του 1% σημειώνοντας πτώση 3,24%. Άνοδο 3,7% στο 0,187% από 0,178% καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ισπανία.

Στο -0,627% ανέρχεται η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου το πρωί της Πέμπτης.

Από τα ιστορικά χαμηλά της Τρίτης του 0,907%, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, ενισχύεται την Πέμπτη κατά 2,8% ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο του 1% στο 1,023%, απόρροια των ακραίων μεταβολών και αντιδράσεων των διεθνών αγορών.

Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία σχετικά με τις επιπτώσεις του κοροναϊού, στρέφει τους επενδυτές σε πιο «ασφαλή καταφύγια» όπως τα γερμανικά ή τα αμερικανικά αμερικανικά, διευρύνοντας τo spread των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου. Φυσικά, όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα διαρκέσει η επιδημία του κοροναϊού και αν θα εξελιχθεί σε πανδημία. Αν ο ιός αναβαθμιστεί σε πανδημία αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διεύρυνση των spreads των ελληνικών, των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider