Της Δήμητρας Καδδά
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Real FM επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του insider.gr, αναφερόμενος σε εταιρείες που δήλωσαν στην Επιστρεπτέα 4 μείωση τζίρου μεγαλύτερη από αυτή που πραγματικά είχαν υποστεί. Επίσης προανήγγειλε παράταση της Επιστρεπτέας και των άλλων μέτρων στήριξης για όσο χρειασθεί, αλλά και πακέτο παρεμβάσεων αν μείνει η αγορά κλειστή τις γιορτές.
Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για μέτρα στήριξης το 2021 και είπε πως «θα εξαντλήσουμε το ποσό αυτό και, αν χρειαστεί, θα είμαστε εδώ για όσο πρέπει», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων. Ερωτηθείς για πιθανές πρόσθετες παρεμβάσεις όταν γίνει η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, ανέφερε ότι «δεν μπορώ να ξέρω τις επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση στο υγειονομικό πεδίο για να τοποθετηθώ για τις επόμενες εβδομάδες». Ανάλογα με το ποιες επιλογές θα κάνει η κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να λάβει τα αντίστοιχα κατάλληλα μέτρα για τη στήριξή τους από τον Ιανουάριο και μετά, είπε. «Δεν θα καλύψουμε όλες τις απώλειες, θα είμαι ειλικρινής, αλλά είμαστε κοντά τους» επισήμανε.
Η Επιστρεπτέα
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως σε ελέγχους που έγιναν στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον 4ο κύκλο, βρέθηκαν αρκετές «να έχουν δηλώσει στα μέσα Νοεμβρίου - όταν δηλαδή δεν είχαν ακόμη υποβάλλει τις επίσημες δηλώσεις τους - απώλεια τζίρου που ήταν μεγαλύτερη από αυτή που «αποτύπωσαν σε χαρτί στο τέλος Νοεμβρίου». «Δεν είναι λίγες αυτές οι επιχειρήσεις που δήλωσαν μεγαλύτερα πόσα από αυτά που δικαιούνταν και αυτά θα τα αξιολογήσει η ελληνική Πολιτεία στην 5η Επιστρεπτέα» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του insider.gr.
Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού του μη επιστρεπτέου σκέλους της Επιστρεπτέας πάνω από το 50%. Αλλά είπε πως ούτως ή άλλως η αποπληρωμή θα γίνει από το 2022 και μετά σε μικρές δόσεις για μεγάλο χρόνο και θα δούμε «πως θα εξελιχθεί η κατάσταση το 2021». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως ήδη η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο μέλλον.
Επισήμανε επίσης ότι όσοι δηλώνουν ότι έμειναν εκτός Επιστρεπτέας γιατί το δίμηνο Σεπτέμβριος - Οκτώβριος δεν είχαν πτώση τζίρου, έχουν μία ακόμη ευκαιρία στον 5ο κύκλο που θα ενσωματώνει και τα στοιχεία του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.
Ανήγγειλε πως η 5η Επιστρεπτέα θα καταβληθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει τουλάχιστον 1 γύρος. Στην 5η Επιστρεπτέα θα ισχύει το 50% μη επιστρεπτέου σκέλους επισήμανε ο υπουργός. «Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να μείνει κοντά στις επιχειρήσεις για να στηρίξει τα βήματα που θα κάνουν μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα» ανέφερε, εξηγώντας πως μπορεί να χρειαστεί και νέος κύκλος, μετά την Επιστρεπτέα 6.
Σε ερώτημα για την πορεία της ύφεσης φέτος ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία που θα ανακοινώσει και για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Είπε πως για πρώτη φορά ενσωματώνει το 2ο τρίμηνο και πολλές φορές αναθεωρεί προηγούμενες εκτιμήσεις της. Είπε πως «είναι προφανές ότι όσο συνεχίζονται οι περιορισμοί στην οικονομία και αυτοί οι περιορισμοί είναι ασφυκτικοί, τόσο επιβαρύνεται η λειτουργία της πραγματικής οικονομίας». Ανέφερε πως η πρόβλεψη για το σύνολο του 2020 δεν θα απέχει σημαντικά από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για πτώση 10,5%. Εξήγησε πως «όσο επεκτείνονται οι περιορισμοί στην οικονομία γεωγραφικά και σε κλάδους τόσο η επιβάρυνση στην κάθε επιχείρηση, στο κάθε εργαζόμενο είναι μεγαλύτερη. Προφανώς το κράτος θα καλύψει ένα κομμάτι από τις απώλειες, και το κάνουμε επιτυχία, αλλά όπως γνωρίζετε εντός και εκτός χώρας όλες οι απώλειες δεν μπορούν να καλυφθούν. Αυτό δεν συνέβη σε κανένα κράτος-μέλος, για αυτό και όλες οι χώρες στο τέλος του 2020 θα μπουν σε βαθιά ύφεση, είπε.