Την παράταση 2 ημερών στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος για το μέτρο της Επιστρεπτέας 6 προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Αναφέρθηκε επίσης στο δικαίωμα που δίδεται με ειδική απόφαση, η οποία εκδόθηκε χθες, να κατατίθενται στην πλατφόρμα My Business Support τα δικαιολογητικά για τους προηγούμενους κύκλους Επιστρεπτέας έως τις 30 Ιουνίου του 2021 (δικαιολογητικά σε σχέση με τους δείκτες βιωσιμότητας των επιχειρήσεων).
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και το δικαίωμα για διορθώσεις στο μέτρο των ενοικίων. Επίσης εκτίμησε ότι τον Απρίλιο θα μπορέσει να ξεκινήσει η Γέφυρα 2 και προσδιορίζεται σε μισό δισ. ευρώ το ποσό που θα διατεθεί στην υπό εξέταση παρέμβαση στήριξης εταιρειών με μεγάλες πάγιες δαπάνες.
Επανέλαβε πως για κάθε 15 μέρες lockdown στις κόκκινες περιοχές προκαλείται πτώση κατά 1,2% στο ρυθμό ανάπτυξης, κατά 0,8% του ΑΕΠ στο πρωτογενές αποτέλεσμα και κατά 0,9% στα έσοδα, επισημαίνοντας πως το 57% του τζίρου στο λιανεμπόριο γίνεται στις κόκκινες περιοχές. Τα ταμειακά διαθέσιμα επισήμανε ότι παραμένουν πάνω από τα 30 δισ. ευρώ αλλά «η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι».
«Θα αξιολογηθεί» απάντησε ξεχωριστά ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτημα για το αν θα διορθωθούν αδικίες στο θέμα των ενοικίων, αναφερόμενος σε έλεγχο που κάνει το ΥΠΟΙΚ για πιθανά σφάλματα στην πλατφόρμα. Αρχές Μαρτίου θα γίνουν οι πληρωμές για τον μήνα Ιανουάριο, όπως ανέφερε. Είπε επίσης πως προς το παρόν το μέτρο ισχύει και για το μήνα Μάρτιο και «το τι θα γίνει μετά θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις επιλογές που θα ληφθούν στο υγειονομικό πεδίο».
Για την Επιστρεπτέα 6 και για το ενδεχόμενο παράτασης στις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος (σ.σ. που φτάνουν με βάση στοιχεία έως το πρωί του Σαββάτου στις 517.219, με προθεσμία έως τις 22/02/2021), ανέφερε ότι υπάρχουν αιτήματα από όλη την Ελλάδα, αλλά αντίρροπα: και για παρατάσεις και για άμεση πληρωμή. «Εμείς σκεφτόμαστε να δώσουμε δύο ημέρες παράταση» έτσι ώστε «αντί για πληρωμές στις 3 με 5 Μαρτίου να πληρώσουμε 2 μέρες αργότερα», δηλαδή από τις 5/3 και μετά.
Προς το παρόν υπάρχει πρόβλεψη για μία ακόμα Επιστρεπτέα τον Απρίλιο που θα αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2021, ανέφερε. Επισήμανε και την ειδική μεταχείριση των κλάδων όπως η εστίαση που παραμένουν κλειστοί.
Για το μέτρο που έχει προαναγγελθεί αναφορικά με τις επιδοτήσεις παγίων δαπανών επισήμανε πως «είμαστε σε διαβούλευση με τους θεσμούς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού» για να «προσδιορίσουμε ποιες πάγιες δαπάνες θα καλύψουμε και για πόσο χρονικό διάστημα». «Το πόσα θα δώσουμε εξαρτάται από τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, οι αρχικές σκέψεις του Υπουργείου Οικονομικών με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε στην οικονομία είναι για περίπου για 500 εκατομμύρια ευρώ» είπε για το μέτρο επιδότησης παγίων δαπανών.
Για τις αποδείξεις ανέφερε ότι η αξιολόγηση θα γίνει μετά από κάποιους μήνες, «όταν θα έχουμε όλα τα στοιχεία» ηλεκτρονικών συναλλαγών. «Προφανώς αν υπάρχει θέμα θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις» είπε. «Θα πρέπει να δούμε την κατάσταση πώς διαμορφώνεται ανά εβδομάδα. Υπάρχει μία δυναμική» πρόσθεσε.
«Δεν είναι εύκολο να γίνει» ανέφερε για το θέμα διευκολύνσεων στον κλάδο των ΚΤΕΛ αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας, γιατί «πρέπει να λαμβάνουμε έξυπνα μέτρα, στοχευμένα, που να μην προκαλούν αντανακλαστικές αντιδράσεις αλλού». Επανέλαβε την επιδότηση που έχει ήδη προβλεφθεί για τα τουριστικά λεωφορεία και «αναμένει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού». «Δεν προκύπτει νέα παράταση στα τέλη κυκλοφορίας μετά τις 28 Φεβρουαρίου» καθώς «πρέπει η κυβέρνηση ισορροπήσει μεταξύ εσόδων και δαπανών» επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών. «Είμαστε 12 μήνες με λιγότερα έσοδα και παραπάνω δαπάνες, οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι» επανέλαβε.
Για τη Γέφυρα 2 μίλησε για πρόγραμμα 8 μηνών με προϋπολογισμό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, πέραν των 350 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τα φυσικά πρόσωπα. Είπε πως όπως και στα φυσικά πρόσωπα θα υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Εκτίμησε πως θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο και μετά, για 8 μήνες.
Για το θέμα της Bad Bank είπε πως «συμφωνούμε με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος ότι θα πρέπει να μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων και να υπάρξει το συντομότερο δυνατό πιστωτική επέκταση. Υπάρχουν πολλές λύσεις στο τραπέζι, μία εκ των οποίων είναι η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία αξιολογείται. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε αποδείξει επί ενάμιση χρόνο με το πρόγραμμα Ηρακλής κάνουμε αυτό που πρέπει για να μειώσουμε τον όγκο των κόκκινων δανείων».
Ανέφερε πως θα αξιολογηθούν οι καταληκτικές ημερομηνίες και το θέμα της παράτασης με δεδομένο ότι η αγορά είναι κλειστή, μιλώντας για τα ηλεκτρονικά βιβλία και για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Κοντά στο καλοκαίρι θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, επισήμανε.
Για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις με βάση τη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης είπε πως είναι μία μόνιμη μείωση η οποία πανευρωπαϊκά μπορεί να γίνει μετά το τέλος της πανδημίας. «Ό,τι είχαμε δεσμευτεί και ξεκινήσαμε να το υλοποιούμε, θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε μετά το κλείσιμο της υγειονομικής κρίσης, όπως ισχύει και για τις ασφαλιστικές εισφορές». Είπε. «Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και διορατικότητα γιατί πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία και στα βήματα επιστροφής στην πραγματικότητα» ανέφερε για τις επόμενες κινήσεις.