Ένα σαφές μήνυμα για τα επόμενα βήματα της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, αν δεν σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις, επιδιώκει από τη Σύνοδο Κορυφής η Αθήνα. Έντονος ο εκνευρισμός σε Βερολίνο και Βρυξέλλες για τις τουρκικές μονομερείς ενέργειες.
Την έντονη ενόχληση όλων των κεντρικών παικτών στην περιοχή της Αν. Μεσογείου έχει προκαλέσει το νέο τουρκικό κρεσέντο προκλήσεων με το Oruc Reis στην αιχμή του δόρατος, με τη στάση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μαας κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι δηλωτική και της γερμανικής παγωμάρας έναντι της Τουρκίας.
Ο κ. Μαας, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αυτός που υπεραμυνόταν του απευθείας διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και προσπαθούσε να πετύχει τη δρομολόγηση των διερευνητικών επαφών και για πρώτη φορά στην Αθήνα χρησιμοποίησε τόσο σκληρή γλώσσα. Ξεκαθάρισε, άλλωστε, ότι επέλεξε να μην πάει στην Τουρκία, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Βεβαίως, είναι σαφές ότι ο κ. Μαας δεν ακύρωσε το ταξίδι μόνος του, αλλά προφανώς σε συνεννόηση με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν που μπορεί να εκληφθεί και ως προσωπικό άδειασμα στην ίδια.
«Καταλαβαίνουν ακόμα και όσοι στήριζαν την Τουρκία ότι οι μαξιμαλιστές δεν είμαστε εμείς, αλλά οι Τούρκοι«, έλεγε χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μαας, στην οποία εκφράστηκε ισχυρός προβληματισμός και από γερμανικής μεριάς για τα επόμενα βήματα των Τούρκων. Σε μια ανοιχτή συζήτηση, αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν ιδιαίτερο προβληματισμό για το γεγονός ότι η Τουρκία ανατρέπει τα δεδομένα και τα συμφωνηθέντα. Και σε αυτό το κλίμα, όπως προκύπτει και από το πνεύμα της συζήτησης στο Μαξίμου, και η Γερμανία αναζητεί πλέον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκίας υπό το φως των νέων δεδομένων, αλλά με δεδομένη και τη γερμανική βούληση να μην διαρραγεί πλήρως η ευρωτουρκική σχέση.
Έτσι, το ζήτημα οδηγείται προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, όπου η ελληνική πλευρά επιδιώκει την κατάλληλη διατύπωση στο ανακοινωθέν που θα αντανακλά και την καταδίκη της μονομερούς ενέργειας της Τουρκίας, αλλά και τον ευρωπαϊκό εκνευρισμό. «Θα γίνει μια προσπάθεια για να βρεθούν οι κατάλληλες λέξεις που θα ανοίγουν τον δρόμο για πράξεις», έλεγε χθες αρμόδια πηγή, με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει ότι οι κυρώσεις πλέον έρχονται όλο και πιο κοντά, με δεδομένο ότι η Τουρκία κλείνει τα αυτιά της στις ευρωπαϊκές παραινέσεις για αποκλιμάκωση και συνεχίζει τον…χαβά της.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, η ελληνική πλευρά επιδιώκει το ανακοινωθέν να παραπέμπει στα επόμενα βήματα της Ε.Ε., εφόσον η Τουρκία δεν οπισθοχωρήσει τις επόμενες μέρες. Πρακτικά, τα επόμενα βήματα είναι η επεξεργασία των κυρώσεων από τον Ζοζέπ Μπορέλ και τους υπουργούς Εξωτερικών τις επόμενες εβδομάδες. Όπως το έθεσε το βράδυ ο Νίκος Δένδιας, «η επιμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα μας υποχρεώνει να συζητήσουμε μέτρα για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας». Αυτό, βεβαίως, δεν είναι θέμα λίγων ημερών, αλλά η επιμονή της Τουρκίας στις ενέργειες που ανεβάζουν το θερμόμετρο θα αφήσει μικρά περιθώρια αντίδρασης, ακόμα και στους υποστηρικτές της στα ευρωπαϊκά όργανα.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή: Reader.gr