Τι αναμένει η Deutsche Bank μετά τις γερμανικές κάλπες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι αναμένει η Deutsche Bank μετά τις γερμανικές κάλπες
Πώς βλέπεις το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών η Deutsche Bank. Τι αναμένει.

Μεικτές τάσεις καταγράφει η Deutsche Bank μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών που είχε νικητή το CDU/CSU.

Tο CDU/CSU κέρδισε τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, εξασφαλίζοντας το 28,6% των συνολικών ψήφων, αλλά με χαμηλότερη απόδοση έναντι των δημοσκοπήσεων. Ακολούθησαν το ακροδεξιό AfD με 20,8% και το SPD με 16,4%, και τα δύο περίπου κινήθηκαν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οι Πράσινοι ήρθαν στην τέταρτη θέση με 11,6%. Από τα μικρά κόμματα μόνο η Αριστερά θα μπει στη Βουλή με 8,8%. Το FDP και η ακροαριστερή BSW δεν κατάφεραν να περάσουν το εμπόδιο του 5%, με 4,4% και λίγο λιγότερο από 5% των ψήφων, αντίστοιχα. Η αποτυχία του BSW να ξεπεράσει το 5% ήταν ένα από τα πιο αιχμηρά αποτελέσματα στη σύγχρονη εκλογική ιστορία της Γερμανίας και θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να επιβεβαιωθεί οριστικά.

Ένας δικομματικός συνασπισμός μεταξύ CDU/CSU και SPD φαίνεται να είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα

Το CDU/CSU δεν θα έχει την πολυτέλεια της διαπραγμάτευσης τόσο με το SPD όσο και με τους Πράσινους. Ένας συνασπισμός με το SPD —πρώην γνωστός ως «μεγάλος συνασπισμός»—είναι ο μόνος βιώσιμος δικομματικός συνασπισμός, καθώς οι Συντηρητικοί έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο διακυβέρνησης είτε με το AfD είτε με την Αριστερά. Η ύπαρξη μόνο μιας επιλογής μπορεί να περιορίσει τη πίεση των Συντηρητικών στη διαπραγμάτευση βασικών μεταρρυθμίσεων πολιτικής, όπως οι φορολογικές μειώσεις. Ταυτόχρονα, η προοπτική ενός δικομματικού συνασπισμού υπό την ηγεσία ενός ισχυρού CDU/CSU πιθανότατα θα θεωρηθεί θετική από τον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας, υπόσχοντας ένα μικρότερο πολιτικό αδιέξοδο και αβεβαιότητα σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση.

Τα κεντρώα κόμματα δεν διατηρούν συνταγματική πλειοψηφία

Παρά την προοπτική ενός πιο αποτελεσματικού κυβερνητικού συνασπισμού τα επόμενα τέσσερα χρόνια, είναι ανησυχητικό ότι ένας μεγάλος συνασπισμός δεν θα έχει συνταγματική πλειοψηφία ακόμη και μαζί με τους Πράσινους, με τα τρία κόμματα να κατέχουν από κοινού κάτι λιγότερο από το 66% των εδρών. Αυτό σημαίνει ότι οποιεσδήποτε συνταγματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του φρένου χρέους, θα βασίζονται στην υποστήριξη είτε της Αριστεράς είτε του AfD. «Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί αρνητικό από τις αγορές όσον αφορά τη μείωση της πιθανότητας αποφασιστικής αλλαγής του δημοσιονομικού καθεστώτος στη Γερμανία», αναφέρει η Deutsche Bank.

Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν στην επίσπευση των συνομιλιών για τον συνασπισμό. Ιστορικά, οι συνομιλίες για τον συνασπισμό διαρκούν δύο ή τρεις μήνες. Δεδομένων των τεράστιων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, ο ηγέτης του CDU Merz σκοπεύει να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό αυτή τη φορά, με σκοπό να εξασφαλίσει μόνο μια συμφωνία συνασπισμού υψηλού επιπέδου το συντομότερο δυνατό. Τούτου λεχθέντος, το SPD συγκεκριμένα θα χρειαστεί πιθανότατα λίγο χρόνο για να ανασυνταχθεί από ένα δύσκολο εκλογικό αποτέλεσμα. Θα είναι σημαντικό να φανεί ποιος ηγείται των διερευνητικών συνομιλιών για λογαριασμό του SPD το επόμενο δεκαπενθήμερο. Μια άλλη περιπλοκή διάσταση είναι ότι το SPD πιθανότατα θα έθετε οποιαδήποτε συμφωνία συνασπισμού σε ψηφοφορία των μελών. Ως εκ τούτου, η νέα κυβέρνηση είναι απίθανο να συσταθεί πριν από τον Απρίλιο, εκτιμά η DB.

Στο επίκεντρο τα ζητήματα άμυνας

Τα πιο άμεσα ζητήματα στις συνομιλίες του συνασπισμού θα είναι το μεταναστευτικό καθώς και η άμυνα. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, η αμφισβητούμενη αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης καθιστά πολύ πιθανό το CDU/CSU και το SPD να συμφωνήσουν για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες κατ' αρχήν, ειδικά εάν ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Πιστόριους αναλάβει ηγετικό ρόλο για το SPD στις συνομιλίες για τον συνασπισμό. Οι εξελίξεις της εξωτερικής πολιτικής το τελευταίο δεκαπενθήμερο έδωσαν έναν πολιτικό άξονα για τα δύο μέρη να δεσμευτούν για μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες. Αν και ένας νέος στόχος μπορεί να διαμορφωθεί μόνο μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, οι αναλυτές υποθέτουν ότι οι αμυντικές δαπάνες πιθανότατα θα αυξηθούν τουλάχιστον στο 2,5% του ΑΕΠ την επόμενη περίοδο, με σημαντική αύξηση ήδη από το 2026. Το δύσκολο ερώτημα, ωστόσο, είναι πώς θα χρηματοδοτηθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προς συνασπισμό CDU/CSU- SPD στη Γερμανία - «Κυβέρνηση το συντομότερο» θέλει ο Μερτς

Στις ΗΠΑ αύριο η Κάγια Κάλας – «Ελπίζουμε στον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία»

Siemens Energy και Deutsche Bank καλούν σε ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στη γερμανική οικονομία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider