Σχέδιο για την εξαγωγή «πράσινης» ενέργειας από τη χώρα μας στην Αυστρία και τη Γερμανία, με απευθείας ηλεκτρική σύνδεση που θα ξεκινά από τη χώρα μας και θα φτάνει μέχρι τις νότιες περιοχές της Γερμανίας, έχει καταθέσει η Ελλάδα στις δύο χώρες.
Αυτό αποκάλυψε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 4ο Renewable and Storage Forum που διοργανώνει η ιστοσελίδα energypress. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η αρχική χωρητικότητα της διασύνδεσης θα είναι 3 GW, με προοπτική να αυξηθεί στα 9 GW. Πάντως, όπως πρόσθεσε, πρόκειται δεν πρόκειται για ένα εύκολο έργο.
Αναφερόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι μέχρι και τον Οκτώβριο, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2 δισ. προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα υπόλοιπα ποσά αντλήθηκαν από τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων και τις υπερανακτήσεις των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημείωσε ότι πρόσφατα επεκτάθηκε και στην ενδοημερήσια αγορά το πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, υπενθύμισε ότι ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ενός μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων και των εταιρειών προμήθειας, όταν και αν εφόσον δημιουργούνται. «Όπου παράγονται υπερέσοδα εμείς θα τα ανακτούμε και θα τα επιστρέφουμε στους καταναλωτές. Πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού, είναι μήνυμα προς όλες τις πλευρές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι για λόγους διαφάνειας η κυβέρνηση έχει υποχρεώσει όλους τους προμηθευτές να αναγράφουν τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι με την επιβολή των ανώτατων ορίων στις αμοιβές των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρεμπορική αγορά, στην πραγματικότητα είναι εικονική η χρηματιστηριακή τιμή για το εγχώριο χονδρεμπορικό κόστος.
«Με το πλαφόν, η πραγματική τιμή με την οποία αποζημιώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί είναι αισθητά χαμηλότερη από την τιμή που ανακοινώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η μείωση ξεκινά από 35% και φτάνει μέχρι το 50% ορισμένες φορές» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ως παράδειγμα, ανέφερε τη χονδρεμπορική τιμή ένα 24ωρο του Οκτωβρίου, η οποία διαμορφώθηκε στα 214 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ η πραγματική μεσοσταθμική τιμή με την οποία αποζημιώθηκαν οι παραγωγοί ήταν 115 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει επιταχύνει την ενίσχυση των ΑΠΕ, με συνέπεια μόνο φέτος να αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα έργα συνολικής ισχύος από 1.700 έως 2.000 MW. Όπως συμπλήρωσε, η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην 8η θέση παγκοσμίως αναφορικά με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, η οποία θα φτάσει στο 46% φέτος.
Ωστόσο, πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, στο 80% το 2030. Παράλληλα, μέχρι το 2030, θα προστεθούν στο σύστημα 5 έως 7 GW αποθηκευτικής δυναμικότητας, ώστε να στηριχθεί η περαιτέρω συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο μίγμα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. Έτσι, μεταξύ άλλων σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον», η κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για την επιδότηση φωτοβολταϊκών στη στέγη, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί η ένταξη επιπλέον δικαιούχοι στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω συσκευή» για τα νοικοκυριά.
Όσον αφορά τα ανανεώσιμα αέρια, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινωθεί το Εθνικό Σχέδιο για υδρογόνο τις επόμενες δύο εβδομάδες. Επίσης, ετοιμάζεται νομοθετικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας συμβάλλει η νέα πλωτή δεξαμενή (FSU) στο τέρμιναλ LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Η χώρα θα θωρακισθεί ακόμη περισσότερο με την έναρξη λειτουργίας του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023. «Σε συνδυασμό με άλλα έργα που σχεδιάζονται, όπως το FSRU στην Κόρινθο, η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει δυναμικότητα 15-20 bcm (δισ. κυβικών μέτρων) για την εισαγωγή αερίου στη χώρα και την εξαγωγή σημαντικών ποσοστήτων στις αγορές βορειότερα», κατέληξε.