Σύμφωνα με υψηλόβαθμους κύκλους της τράπεζας, μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο που έχει εκπονήσει η διοίκηση και το οποίο θα εξασφαλίσει αύξηση της κερδοφορίας, μείωση του λειτουργικού κόστους αλλά και βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας για την τράπεζα, κλείνοντας παράλληλα μια σειρά από «μέτωπα» του είχαν μείνει για καιρό ανοικτά.
Πωλήσεις κόκκινων δανείων
Ακρογωνιαίος λίθος του σχεδίου της Εθνικής Τράπεζας είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, η οποία και θα προέλθει μέσα από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις. Ήδη «τρέχουν» δύο πακέτα τιτλοποιήσεων, το μεν Symbol που αφορά δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις και το Earth που αφορά καταναλωτικά δάνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη περίπτωση τα δάνεια περιλαμβάνουν προσημειώσεις άνω των 5.000 ακινήτων. Επιπλέον, η τράπεζα να προχωρήσει και σε νέα τιτλοποίηση δανείων που είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις οι οποίες πλέον δεν λειτουργούν.
Σε απόλυτους αριθμούς, στόχος της τράπεζας μέσα στο 2019 είναι να μειώσει τα NPL’s/NPE’s στα 10 δισ. ευρώ από 16 δισ. σήμερα μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων. Από τα υπόλοιπα, τα 7 δισ. θα αφορούν στεγαστικά, τα οποία απαιτούν ειδικό χειρισμό, ενώ τα υπόλοιπα 3 δισ. μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια στα οποία η Εθνική έχει μικρό ποσοστό και πιθανότατα θα πωληθούν μέσω του Project Solar που «τρέχει» η Dobank.
Μείωση καταστημάτων και προσωπικού
Παράλληλα, η τράπεζα θα επιδιώξει την περαιτέρω μείωση των καταστημάτων της κατά περίπου 80, με σκοπό στο τέλος του 2019 το δίκτυό της να αριθμεί περίπου 400 υποκαταστήματα έναντι 480 σήμερα. Αντίστοιχα, αναμένεται να υπάρξει και νέο πρόγραμμα εθελούσιας, πέραν αυτού που βρίσκεται σε ισχύ. Στόχος είναι από τους 9.200 εργαζόμενους σήμερα ο αριθμός να μειωθεί κάτω από τους 8.000. Επιπλέον, τα κίνητρα για τους εργαζόμενους δεν αναμένεται να είναι τόσο γενναιόδωρα όσο τα σημερινά, από την άλλη όμως θα είναι πιο «έξυπνα», δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια των εργαζομένων και προσφέροντάς τους «γέφυρα» μέχρι τη συνταξιοδότηση.
«Φως στο τούνελ» για ΛΕΠΕΤΕ
Παράλληλα, κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας ανέφεραν πως υπάρχει κινητικότητα και στο φλέγον θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την προοπτική εύρεσης λύσης μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα. Το σχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι περιλαμβάνει τη μεταφορά των συνταξιούχων του επικουρικού ταμείου στο Δημόσιο με την ταυτόχρονη ενίσχυσή τους από την Εθνική Τράπεζα, είτε απευθείας είτε με την τράπεζα να πληρώνει χρήματα στο Δημόσιο για το σκοπό αυτό.
Μέχρι το 2020 η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
Αναφορικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η διοίκηση της τράπεζας έχει ζητήσει παράταση μέχρι και το τέλος του 2020, ενώ εξετάζει τόσο τη διενέργεια νέου διαγωνισμού όσο και την εισαγωγή της θυγατρική της στο Χρηματιστήριο. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τα μέσα του 2019, και σίγουρα μετά τις εκλογές ώστε να υπάρχει και πολιτική ηρεμία. Εντούτοις, οι Θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι θέλουν να δουν κινητικότητα από την πλευρά της τράπεζας ήδη από το 2019, οπότε μέχρι το τέλος του έτους σίγουρα αναμένονται εξελίξεις.
Αύξηση κερδοφορίας από μεγάλες χρηματοδοτήσεις
Τέλος, ως προς το μέτωπο της κερδοφορίας, που είναι αδικαιολόγητα μειωμένη με βάση τα υπόλοιπα δεδομένα της τράπεζας, κύκλοι της Εθνικής «ποντάρουν» πολλά στις χρηματοδοτήσεις μεγάλων επενδύσεων και έργων, όπως έκαναν με επιτυχία και το 2018. «Πατώντας» στα επιτυχημένα μοντέλα της χρηματοδότησης του Ελευθέριος Βενιζέλος, της ΔΕΣΦΑ και του αεροδρομίου στο Καστέλι, η Εθνική Τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει και σε άλλες, αντιστοίχου βεληνεκούς χρηματοδοτήσεις εντός του 2019 οι οποίες αποδεικνύονται εξαιρετικά προσοδοφόρες. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό διαθέτει μια ρευστότητα της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ αλλά και ένα ιδιαίτερα δραστήριο τμήμα Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την τράπεζα. Επιπλέον, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει το όραμά της στους επενδυτές η Εθνική σχεδιάζει να πραγματοποιήσει investors day εντός του Μαρτίου, όπου και θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική της.