Ομαλοποιείται η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA – Σταματά τις ενημερώσεις η ΤτΕ  

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ομαλοποιείται η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA – Σταματά τις ενημερώσεις η ΤτΕ  
H εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA κορυφώθηκε το 2012 και ξανά μετά το 2015. Σήμερα έχει πέσει κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Τις ενημερώσεις για το ύψος της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) διακόπτει η Τράπεζας της Ελλάδας καθώς πλέον το ποσό έχει πέσει κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

«Βάσει της Συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2017 σχετικά με την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα, καθώς η παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα δεν υπερβαίνει πλέον το όριο των 2 δισ. ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διακόψει τη δημοσίευση Δελτίου Τύπου σχετικά με το ανώτατο όριο της παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρει ανακοίνωση της ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι ο ELA (Emergency Liquidity Assistance) είναι ένας έκτακτος -και ακριβός- μηχανισμός χορήγησης ρευστότητας, μια κατ’ εξαίρεση διαδικασία για τράπεζες που είναι μεν φερέγγυες, αλλά δεν μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα μέσω των συνήθων πράξεων νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος.

H εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA κορυφώθηκε το 2012, όταν επικρατούσε αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στη συνέχεια μειώθηκε και έφθασε ξανά στα επίπεδα των 100 δισ. ευρώ το 2015 όταν η χώρα μας έφθασε κοντά στο Grexit και επιβλήθηκαν τα capital controls.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider