Αδύνατον να γεφυρωθούν οι διαφορές κυβέρνησης-Θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην εισπράξει το 1 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από τα ομόλογα στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας.
Μετά την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, μοναδικό «αγκάθι» για την εκταμίευση παραμένει ο νέος Νόμος Κατσέλη, ο οποίος όμως δεν προλαβαίνει να ψηφιστεί έως τη Δευτέρα.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι το Υπουργείο Οικονομικών και οι Θεσμοί -με επικεφαλής τον SSM λόγω της άμεσης εμπλοκής του τραπεζικού συστήματος- έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχουν συγκλίνει σε βασικές παραμέτρους του προτεινόμενου νομοσχεδίου.
Παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης, όμως, για έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Ο λόγος είναι ότι τα κλιμάκια των Θεσμών εξετάζουν εξονυχιστικά όλες τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις του νέου πλαισίου για τις τράπεζες, καθώς και ενδεχόμενες αδυναμίες που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Ο νόμος θα έρθει για να μείνει και δεν μπορεί να καταρτιστεί βεβιασμένα, χρειάζεται χρόνος για ένα τόσο πολύπλοκο πλαίσιο», αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών.
Το βάρος πέφτει, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερο στις δικλείδες ασφαλείας που θα διασφαλίσουν την επανεξέταση των κριτηρίων επιλεξιμότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρά στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν εν πολλοίς αποφασιστεί. Αυτό που απασχολεί τους Θεσμούς είναι κάθε πότε θα επανεξετάζεται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, καθώς και η περιουσία του, ώστε να μην συνεχιστεί η προστασία εις το διηνεκές.
«Αγκάθι» στη σύγκλιση των δύο πλευρών αποτελεί και η συμπερίληψη στην προστασία των επιχειρηματικών δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, κάτι που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές.
«Η προστασία είναι θετική»
Θετικά αποτιμούν, πάντως, το νέο σχέδιο τράπεζες και δανειστές, αφού θα δώσει κίνητρα στους κόκκινους οφειλέτες να αρχίσουν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους. Ο λόγος είναι,, πρώτον, η κρατική επιδότηση που θα δοθεί στη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων και, δεύτερον, το κούρεμα που θα κάνουν οι τράπεζες για το ποσό του δανείου που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας.
Σε δηλώσεις του σε αναλυτές την περασμένη Πέμπτη, ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας εξήγησε ότι ο νέος νόμος θα παρέχει ισχυρά κίνητρα και όσους έχουν υπαχθεί στον υφιστάμενο νόμο να «μεταπηδήσουν» στην πλατφόρμα -με κυριότερο την επιδότηση δόσης. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθεί αισθητά η ουρά των 160.000 οφειλετών που εκτιμάται ότι αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους.