Ορυκτός πλούτος: Οι χαμένες ευκαιρίες και οι νέες προκλήσεις για την Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ορυκτός πλούτος: Οι χαμένες ευκαιρίες και οι νέες προκλήσεις για την Ελλάδα
Η ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να αγνοεί τις ιδιαιτετρότητες των κρατών-μελών, αναφέρουν οι φορείς.

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην Περιφερειακή Ανάπτυξη αρκεί να απαγκιστρωθεί από «τυποποιημένες» πολιτικές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα που διατυπώθηκαν στο 9o διεθνές Φόρουμ για τον ορυκτό πλούτο που διοργανώθηκε την Παρασκευή με τη συμμετοχή φορέων της αγοράς, επιχειρήσεων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Χρήστος Καβαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων σημείωσε ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει κάποιες αντιφατικές πολιτικές οι οποίες κατά βάθος αγνοούν την αναγκαιότητα των πρώτων υλών. «Η ΕΕ δεν εστιάζει πλέον στην ανάγκη των πρώτων υλών. Αγνοείται η αναγκαιότητα των πρώτων υλών στις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές. Υπάρχει απαίτηση για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Κατά πόσο όμως όλα τα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να το πράξουν αυτό; Μιλάμε για αποθήκευση ενέργειας και μπαταρίες. Η τεχνολογία όμως είναι πίσω όσον αφορά στα βαριά μηχανήματα του κλάδου μας (ορυκτός πλούτος). Από την άλλη, μπορεί να εφαρμοστεί η αποθήκευση; Τι πρώτες ύλες έχουμε; Και μετά είναι και ο ανταγωνισμός. Πώς θα ανταγωνιστούμε χώρες-παραγωγούς οι οποίες δεν έχουν τους περιορισμούς που θέτει η ΕΕ; (όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την τσιμεντοβιομηχανία).

Το θέμα της χρηματοδότησης αποτελεί μία ακόμη πρόκληση. Ο κ. Καβαλόπουλος αναφέρθηκε στο δίκτυο που υπάρχει για την ενδυνάμωση της χρηματοδότησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Network of Central Banks and Supervisors for Greening the Financial System). Όπως σημείωσε δεν είναι σίγουρο αν τα ορυκτά καύσιμα μπορούν να υπαχθούν και αν αυτό δεν συμβεί τότε ο κλάδος θα οδηγηθεί σε «στραγγαλισμό των επενδύσεων», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Όσον αφορά στην Ελλάδα, ωστόσο, ο κ. Καβαλόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι στη χώρα ο κλάδος παραμένει εξωστρεφής και ισχυρός με σημαντικά ερείσματα στη διεθνή αγορά.

Eldorado Gold: Η Πολιτεία να οδηγεί και να μην οδηγείται

Κριτική στο επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα άσκησε ο γενικός διευθυντής της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας. Αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εταιρεία σχετικά με τις αδειοδοτήσεις σημείωσε ότι «η πολιτική ηγεσία πρέπει να οδηγεί και να μην οδηγείται από θορυβώδεις ομάδες που είχαν εμποδίσει τις επενδύσεις στην Κασσάνδρα». Όπως σημείωσε, η εταιρεία έχει επενδύσει 1 δις. σε πάγια εκ των οποίων τα 20 εκατ. σε μισθούς και τόνισε ότι ως επιχείρηση ενισχύει την περιφερειακή οικονομία.

Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρης Δημητριάδης, επεσήμανε ότι ο μεταλλευτικός τομέας στην Ελλάδα είναι καθαρά εξαγωγικός και ότι υπάρχει τέτοιο γεωλογικό ενδιαφέρον ώστε θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν ακόμη και τέσσερις και πέντε Eldorado στη Βόρεια Ελλάδα. Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθείται μέχρι τώρα σχολίασε ότι «όταν έχεις έναν κλάδο ο οποίος μπορεί να συμβάλει έστω και κατά 6% στο ΑΕΠ γιατί δεν υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός ώστε να δημιουργηθεί ένα σωστό υπόβαθρο; Η Πολιτεία πρέπει να αναδείξει την ανάγκη για πρώτες ύλες και να πείσει τις τοπικές κοινωνίες». Τέλος, κατέδειξε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου όπου θα ενθαρρύνονται οι επενδυτικές συμφωνίες με δέσμευση και από τις δύο πλευρές, θα υπάρχει ασφάλεια Δικαίου και σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider