Τράπεζα Πειραιώς: Νέα δυναμική αποκτούν τα ελληνικά ομόλογα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Νέα δυναμική αποκτούν τα ελληνικά ομόλογα
Τον Ιούνιο, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων συνέχισε την ανοδική του πορεία σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Στις σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο των κρατικών ομολόγων επικεντρώθηκε η οικονομική ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς για τον Ιούνιο.

Ο Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από σημαντικές κινήσεις στην εγχώρια αγορά ομολόγων καθώς το ενδιαφέρον των αγορών για τις ελληνικές κρατικές εκδόσεις απέκτησε νέα δυναμική, σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς. Η χαλαρή στάση νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, οι ελκυστικές ομολογιακές αποδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια αλλά και οι προσδοκίες για πολιτική σταθερότητα μετά τις βουλευτικές εκλογές αποτελούν τους κύριους άξονες του ανοδικού ράλι στα κρατικά ομόλογα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω παραγόντων, η αγορά κρατικών ομολόγων κατέγραψε σημαντικά κέρδη με τον Δείκτη Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς να ενισχύεται κατά 4,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων συνέχισε την ανοδική του πορεία σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό στις 583,6 μονάδες, 26 μονάδες υψηλότερος σε σχέση με το επίπεδο του Μαΐου. Αντίστοιχα, η μέση απόδοση στην λήξη του Δείκτη συνέχισε να κινείται χαμηλότερα με στόχο την σύγκλιση στα επίπεδα των χωρών της περιφέρειας φτάνοντας στο επίπεδο του 2,22%, 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Συνέπεια των ανωτέρω, είναι η καμπύλη επιτοκίων να μετατοπιστεί περαιτέρω προς τα κάτω κατά περίπου 42-46 μονάδες βάσης για τις λήξεις 5-10 ετών ενώ για τις πιο μακροπρόθεσμες λήξεις η πτώση ξεπέρασε τις 60 μονάδες βάσης. Επιπλέον ο πιστωτικός κίνδυνος ξεπέρασε τις 300 μονάδες βάσης σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό τον Ιούνιο στις 277 μονάδες βάσης ενώ έφτασε μέχρι και τις 244 μονάδες βάσης στις αρχές Ιουλίου.

Επακόλουθο των πιέσεων στο πριμ κινδύνου στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι η επανέναρξη των σεναρίων για έκδοση νέου ομολόγου στο επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι εκδόσεις με λήξη πέρα από το διάστημα που καλύπτει η μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητα του χρέους ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο από εκδόσεις μικρότερης διάρκειας. Επιπλέον, οι κίνδυνοι από τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ορατοί ενώ δεν έχουν αποκλειστεί τα εξωτερικά σοκ από το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider