Τράπεζες: Κέρδη περίπου 4,5 δισ. ευρώ αναμένουν το 2024 – Προς διανομή μερίσματος 40% το 2025

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Κέρδη περίπου 4,5 δισ. ευρώ αναμένουν το 2024 – Προς διανομή μερίσματος 40% το 2025
Η συζήτηση με τον επόπτη για τα μερίσματα έχει ανοίξει ήδη, στο πλαίσιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών της ερχόμενης χρονιάς με τους οποίους ασχολούνται αυτή την περίοδο οι τράπεζες. Στο τέλος Σεπτεμβρίου στελέχη του SSM στην Αθήνα.

Υψηλή κερδοφορία, αυξημένη άνω του 20% από πέρυσι, αναμένεται να καταγράψουν το 2024 οι ελληνικές τράπεζες. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα που επισφραγίζεται από τις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά και από την επάνοδό τους στη διανομή μερισμάτων μετά από 16 χρόνια.

Η αλλαγή σελίδας στο σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνει πλέον και τις μη συστημικές τράπεζες, με την Attica Bank, η οποία συγχωνεύθηκε με την Παγκρήτια και οδεύει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον ερχόμενο μήνα, να είναι «ο τελευταίος που κλείνει την πόρτα» του κεφαλαίου της κρίσης.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, η κερδοφορία που περιμένουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να κινηθεί στα 4,2 – 4,3 δισ. ευρώ και συνολικά για το τραπεζικό σύστημα γύρω στα 4,5 δισ., συμπεριλαμβανομένων των κερδών των μικρότερων τραπεζών. Τα επίπεδα των κερδών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα αυξήσουν και το ύψος της ανταπόδοσης στους μετόχους, με τις συζητήσεις με τον επόπτη να έχουν ήδη ξεκινήσει για το μέρισμα που προτίθενται να διανείμουν οι τράπεζες την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, οι συζητήσεις των τραπεζών με τον SSM – στελέχη του οποίου αναμένονται στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου – δείχνουν την προοπτική διανομής μερίσματος το 2025, το οποίο θα κινηθεί στο 40% των καθαρών κερδών του 2024. Η συζήτηση με τον SSM για τα μερίσματα έχει ανοίξει ήδη, στο πλαίσιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών της ερχόμενης χρονιάς με τους οποίους ασχολούνται αυτή την περίοδο οι τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο SSM έχει ζητήσει από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να του δώσουν ένδειξη, με στοιχεία τέλους Αυγούστου, για την προβλεπόμενη κερδοφορία τους φέτος και για τις προθέσεις τους αναφορικά με το προς διανομή μέρισμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, διατυπώθηκαν προθέσεις ακόμη και για τη διανομή του 50% των κερδών, αλλά κοινή συνισταμένη των τεσσάρων τραπεζών είναι να βάλουν ενιαία τον πήχη στο 40%. Σημειώνεται ότι κατά τις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων στους αναλυτές, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανέφεραν ότι στόχος είναι οι διανομές μερισμάτων να φτάσουν τα επόμενα χρόνια (μετά το 2025) στα επίπεδα των υπολοίπων ευρωπαϊκών τραπεζών (payout ratio στα επίπεδα του 70%).

Οι εναρκτήριες καταβολές μερισμάτων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες φέτος διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Η Εθνική Τράπεζα διένειμε μέρισμα σε μετρητά ύψους 332 εκατ. ευρώ, ή 0,36 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε ποσοστό (“payout ratio”) ύψους 30% επί των καθαρών κερδών του 2023. H επιστροφή στη διανομή μερίσματος για την Εθνική Τράπεζα αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ισχυρού ισολογισμού, της διατήρησης της κερδοφορίας σε υψηλά επίπεδα, καθώς και της συνεχούς δημιουργίας κεφαλαίων της Τράπεζας.
  • Η Eurobank κατέβαλε μέρισμα σε μετρητά ύψους 342 εκατ. ευρώ, ή 0,0933 ανά μετοχή. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό διανομής 30% επί των καθαρών κερδών του έτους 2023. H επιστροφή στη διανομή μερίσματος για την Eurobank υπογραμμίζει την ευρωστία και το καλά διαφοροποιημένο λειτουργικό μοντέλο της, το οποίο εστιάζει στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στη διανομή μερίσματος στους μετόχους της, ύψους 79 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Το ποσό αντιστοιχεί στο 10% των καθαρών κερδών του 2023 και ανέρχεται σε 0,063 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι η Τρ. Πειραιώς κινήθηκε συντηρητικά στην έναρξη της διανομής μερίσματος στους μετόχους, όμως τα πολύ καλά αποτελέσματα που αναμένεται να δείξει της επιτρέπουν να ανεβάσει τον πήχη στο 40% για το 2025.
  • Η Alpha Bank διένειμε μέρισμα ύψους 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023. Το ποσό ισοδυναμεί με διανομή του 20% των κερδών του 2023, συμπεριλαμβανομένου του σκέλους της επαναγοράς μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Holdings είχε ενημερώσει το επενδυτικό κοινό ότι θα διανείμει το μισό του ποσού ή 61 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος σε μετρητά, που ισοδυναμεί με ποσό 0,026 ευρώ ανά μετοχή. Το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για την διαδικασία επαναγοράς μετοχών. Για την Alpha Bank, η επιστροφή στη διανομή μερίσματος ήλθε ως αποτέλεσμα της συνεπούς υλοποίησης του επιχειρηματικού της σχεδίου και της πλήρους αποκατάστασης της ανθεκτικότητας του ισολογισμού της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Οριστικό τέλος στο φαύλο παρελθόν - Νέες προοπτικές μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια

Τράπεζες: Μπαράζ μειώσεων στις χρεώσεις συναλλαγών

Τράπεζες: Στρατηγικής σημασίας η Βόρεια Ελλάδα - Κέντρο επενδύσεων υψηλών προδιαγραφών η Θεσσαλονίκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider