Attica Bank: Οριστικό τέλος στο φαύλο παρελθόν - Νέες προοπτικές μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Οριστικό τέλος στο φαύλο παρελθόν - Νέες προοπτικές μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια
Η νομική συγχώνευση ολοκληρώνεται σήμερα. Οκτώβριο – Νοέμβριο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, από 1/1/25 η λειτουργία της Νέας Τράπεζας. Η διάσωση της Attica Bank φέρει την «υπογραφή» της CEO, Ελένης Βρεττού και της Thrivest, του νέου επενδυτή, δικαιώνοντας τις επιλογές του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Το απόλυτο turnaround story στον εγχώριο τραπεζικό τομέα που θα ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τον ανταγωνισμό, αποτελώντας τον πέμπτο τραπεζικό πόλο, σηματοδοτεί η χθεσινή έγκριση του σχεδίου συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα γίνει με απορρόφηση της Παγκρήτιας από την Attica Bank και η νέα τράπεζα θα λειτουργήσει την 1η/1/2025. Σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνεται η νομική συγχώνευση και θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο – Νοέμβριο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 735 εκατ. ευρώ και η έκδοση warrants, ενώ τον Δεκέμβριο θα αποαναγνωριστούν από τον ισολογισμό της τράπεζας τα κόκκινα δάνεια που θα μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή ΙΙΙ».

Οι χθεσινές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των διοικήσεων Attica Bank και Παγκρήτιας, με επικεφαλής αντίστοιχα την κα Ελένη Βρεττού και τον κ. Αντώνη Βαρθολομαίο, των επίμονων και επίπονων προσπαθειών του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα να σωθεί η πολύπαθη Τράπεζα Αττικής και της ευτυχούς συγκυρίας η Thrivest, το επενδυτικό σχήμα των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη – Αλ. Εξάρχου, να πιστέψουν στις προοπτικές της Attica Bank και της Παγκρήτιας και να επενδύσουν σε αυτές.

Το νέο τραπεζικό σχήμα που θα δημιουργηθεί θα αποτελέσει τον πυρήνα του πέμπτου τραπεζικού πόλου, πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι μικρές και οι συνεταιριστικές τράπεζες, κεφαλαιακά ισχυρές και με ρευστότητα που θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό ήταν το όραμα του Διοικητή του ΤτΕ, ο οποίος, μιλώντας στο insider.gr, τονίζει ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών είναι αναγκαίος και για να επιτευχθεί δεν απαιτεί μεγέθη, αλλά ελκυστική τιμολόγηση, έμφαση στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών και εξειδικευμένα στελέχη. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Attica Bank, ο κ. Στουρνάρας αισθάνεται δικαιωμένος για την διάσωση της Τράπεζας «στην οποία ασέλγησαν πολλοί και για πολλά χρόνια», για την επιτυχία προσέλκυσης νέων κεφαλαίων και νέων επιχειρηματιών που θα επενδύσουν σε αυτήν και για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο της CEO, Ελένης Βρεττού, να αναλάβει το έργο της σωτηρίας της Τράπεζας Αττικής. Με την 20ετή εμπειρία της στον τραπεζικό τομέα, την στοχοπροσήλωση, την ικανότητα και την φιλοδοξία, το όραμα και την επιλογή μιας επίσης αξιόλογης ομάδας στελεχών, η Ελένη Βρεττού κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να αναστήσει μια «πεθαμένη» τράπεζα.

Οι προοπτικές από τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας

Μιλώντας χθες στους μετόχους της Attica Bank, η κα Βρεττού χαρακτήρισε τη συγχώνευση με την Παγκρήτια ως τη μόνη πραγματική και οριστική λύση για την εξυγίανση και το καλύτερο βήμα για το μέλλον. Όπως είπε, θα δημιουργηθεί μια νέα τραπεζική πρόταση που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να δώσει εναλλακτική επιλογή στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ένα νέο, ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, διπλάσιο σε μεγέθη, με υγιή ισολογισμό, υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς, με στόχευση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.

Η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024 θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι το 2027 οι χορηγήσεις να κινούνται στα 7,6 δισ. ευρώ, με σημαντικά υψηλότερα έσοδα κατά περίπου 20% σε σχέση με το άθροισμα των εσόδων των δύο τραπεζών. Διπλασιάζοντας ουσιαστικά τα μεγέθη τους, οι δύο τράπεζες μπορούν να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας, μειώνοντας το λειτουργικό τους κόστος και ενισχύοντας την αποδοτικότητα της διοικητικής οργάνωσης.

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, το ενεργητικό, οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις των δύο τραπεζών ανήλθαν σε περίπου 7 δισ. ευρώ, 5,8 δισ. και 6,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στα 3 δισ.

Η νέα τράπεζα, πλήρως κεφαλαιοποιημένη, με βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων άνω του 15%, θα μπορεί ανεμπόδιστα να εστιάσει στην ανάπτυξη των εργασιών της, στην ενίσχυση των μεριδίων αγοράς και την αύξηση της κερδοφορίας της. Οι αποδόσεις στους μετόχους της θα είναι σημαντικές – με εκτιμώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% από το 2025. Επίσης, σωρευτικά η νέα τράπεζα αναμένεται να επιτύχει υψηλότερα κέρδη προ προβλέψεων που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ σε μία τριετία.

Στρατηγική στόχευση της νέας τράπεζας θα είναι η ταχεία αύξηση καταθέσεων με ανταγωνιστική τιμολόγηση, για τη διεύρυνση της πελατείας και την αύξηση της ρευστότητάς της. Επίσης, έμφαση θα δοθεί στις χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη, το πρώτο τρίμηνο και οι δύο τράπεζες μαζί επέτυχαν εκταμιεύσεις, ύψους σχεδόν μισού δις. (497 εκατ. ευρώ) και θετική πιστωτική επέκταση 262 εκατ. ευρώ. Ο στόχος έως το 2027 είναι οι καταθέσεις να υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις τα 7 δισ. ευρώ με νέες εκταμιεύσεις που θα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως. Η νέα τράπεζα θα εστιάσει σε ακόμη καλύτερες υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας, με έμφαση πλέον στις τραπεζοασφαλιστικές εργασίες και στο χτίσιμο «απλής και καθημερινής» τράπεζας με επίκεντρο εξειδικευμένους υπαλλήλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαρδούβελης (ΕΕΤ): Οι τράπεζες στηρίζουν την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – «Μέρισμα» στην κοινωνία 400 εκατ. την τελευταία 5ετία

Τράπεζες: Στρατηγικής σημασίας η Βόρεια Ελλάδα - Κέντρο επενδύσεων υψηλών προδιαγραφών η Θεσσαλονίκη

Τράπεζες: Αναμένουν ώθηση στη στεγαστική πίστη από το «Σπίτι μου 2» 

gazzetta
gazzetta reader insider insider