Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) στο insider.gr: Επιμένουμε στην έκπτωση για τους συνεπείς καταναλωτές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) στο insider.gr: Επιμένουμε στην έκπτωση για τους συνεπείς καταναλωτές
Την αντίθεσή της στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας εκφράζει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μιλώντας στο insider.gr λίγο μετά από την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων εξυγίανσης της ΔΕΗ.

Την αντίθεσή της στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας εκφράζει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μιλώντας στο insider.gr λίγο μετά την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων εξυγίανσης της ΔΕΗ και των αλλαγών στα τιμολόγια. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο insider.gr «η έκπτωση συνέπειας πρέπει να διατηρηθεί στα επίπεδα που βρίσκεται. Και σίγουρα δεν πρέπει να οδηγηθούμε σταδιακά προς την κατάργηση. Επαναλαμβάνω ότι η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας είναι αντίθετη σε κάθε επιχειρηματική λογική δεδομένου ότι όλες οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να επιβραβεύουν τους τακτικούς και συνεπείς πελάτες τους. Διαφορετικά, η ΔΕΗ θα χάσει πελάτες κάτι που θα αποτελέσει πλήγμα για τη βιωσιμότητά της και θα επιφέρει εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχείρησης».

Τα μέτρα που μόλις ανακοινώθηκαν (αυξήσεις στα τιμολόγια και μείωση έκπτωσης συνέπειας στο 5%), όπως εκτιμούν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η διοίκηση της ΔΕΗ, θα έχουν ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, καθώς οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα αντισταθμίζονται από τις μειώσεις του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η φιλοσοφία που διαπνέει τα μέτρα είναι ότι είναι δίκαια και ισορροπημένα». Προκειμένου να ενισχυθεί η ΔΕΗ χωρίς να πληγούν οι καταναλωτές, καλούνται να βάλουν όλοι πλάτη στη διάσωση της επιχείρησης:

- Βάζουν πλάτη οι ανταγωνιστές της με την κατάργηση των ΝΟΜΕ

- Βάζουν πλάτη οι παραγωγοί των ΑΠΕ με την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ

- Βάζουν πλάτη οι εργαζόμενοι της επιχείρησης μέσω του περιορισμού των προνομιακών τιμολογίων ρεύματος που απολάμβαναν.

- Βάζουν πλάτη σε πολύ μικρό βαθμό (2,2 ευρώ το μήνα) οι καταναλωτές με τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας.

Συγκεκριμένα, η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ προωθεί άμεσα μια δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 490 εκατ. ευρώ που θα δώσουν σημαντική ταμειακή «ανάσα» στη ΔΕΗ.

-Το βασικό σκέλος του πακέτου αυτού είναι η αναπροσαρμογή από 1.9.2019 του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων κατά 20% (που συνεπάγεται άμεση ενίσχυση του εσόδου της Επιχείρησης) που αντισταθμίζεται πλήρως από την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή του ειδικού τέλους που αφορά στις ΑΠΕ) και τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια. Τα 2 αυτά μέτρα οδηγούν σε ισόποση μείωση του συνολικού λογαριασμού του ρεύματος. Συνεπώς δεν θα υπάρχει αρνητική επίδραση στους λογαριασμούς για 7 εκατομμύρια πελάτες της ΔΕΗ.

Τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν:

-Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5% (είχε μειωθεί ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ από 15% στο 10% τον Απρίλιο). Για παράδειγμα ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση ρεύματος 1600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο (3,2 εκατ. πελάτες της ΔΕΗ) πληρώνει 264,1 ευρώ. Με την έκπτωση συνέπειας 10% η εξοικονόμηση ανέρχεται στα 17,4 ευρώ. Ενώ με την μείωση της έκπτωσης στο 5% θα «γλυτώνει» 8,3 ευρώ. Δηλαδή θα έχει απώλεια 9,1 ευρώ στο τετράμηνο, ή 2,2 ευρώ το μήνα.

Η εταιρεία όμως ήδη επεξεργάζεται ευνοϊκές προβλέψεις για τους συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ στο πλαίσιο της νέας εμπορικής πολιτικής της εταιρείας, από τις αρχές του 2020. Οι προβλέψεις αυτές θα ανακοινωθούν σύντομα και θα είναι βασισμένες στις πρακτικές των εταιρειών ηλεκτρισμού και τηλεφωνίας σ΄όλη την Ευρώπη.

-Πρόβλεψη για ρήτρα CO2 στα νοικοκυριά (που ενεργοποιείται εάν η τιμή δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο), με μηδενική επίπτωση τώρα. Υπογραμμίζεται ότι αντίστοιχη ρήτρα υπάρχει ήδη στα τιμολόγια ρεύματος των ανταγωνιστών της ΔΕΗ και έχει ενεργοποιηθεί στο παρελθόν.

-Έκπτωση 50% στο μη επιδοτούμενο κομμάτι του τιμολογίου ρεύματος για ΑΜΕΑ σε μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Μια κίνηση που δείχνει την κοινωνική ευαισθησία της ΔΕΗ σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

-Τέλος, το ΥΠΕΝ προτίθεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των προνομιακών εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των εργαζομένων της ΔΕΗ που φτάνουν κατά μέσο όρο στο 75%. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (ΕΡΤ, ΥΚΩ χρεώσεις Δήμου κλπ), και ο περιορισμός στο 30% της έκπτωσης των εργαζομένων στο ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος) όπως ισχύει και για τους εργαζομένους στις ανταγωνιστικές εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider