Moody’s: Με την άρση των capital controls θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody’s: Με την άρση των capital controls θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες
Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες η άρση των capital controls, σύμφωνα με τη Moody’s.

Credit positive (πιστωτικά θετική) για τις ελληνικές τράπεζες κρίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πλήρη άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε νέα έκθεσή του, ημερομηνίας 29 Αυγούστου, με τίτλο «Greece will remove capital controls, a credit positive for banks» επισημαίνει ότι στις 26 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι την πλήρη άρση των capital controls στην Ελλάδα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Moody’s αξιολογεί με Β1 και σταθερό outlook την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον οίκο, η άρση των capital controls αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και να στηρίξει την προσπάθεια των τραπεζών για βελτίωση των χρηματοδοτικών τους προφίλ, αλλά και των εσόδων. Αυτό είναι πιστωτικά θετικό.

Η άρση των capital controls σημαίνει, εξηγεί ο οίκος, ότι ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. Το γεγονός αυτό πιθανότατα θα ενθαρρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επιστρέψουν στις τράπεζες χρήματα που κρατούσαν μακριά από αυτές. Ταυτόχρονα, αναμένεται να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, μέσω της ευκολότερης πρόσβασής τους στις αγορές για δανεισμό.

deposits

Όπως επισημαίνουν στη συνέχεια της έκθεσής τους οι αναλυτές του οίκου, η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για φιλικές προς την επιχειρηματικότητα οικονομικές πολιτικές, με έμφαση στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, μέσω μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων.

Η άρση των capital controls, προβλέπει η Moody’s, θα αυξήσει την εισροή επενδύσεων στη χώρα, κυρίως από ξένους επενδυτές, ενώ θα βελτιώσει έσοδα και κέρδη των ελληνικών τραπεζών.

Στο μεταξύ, μήνυμα πως «η Ελλάδα θα παραμείνει για χρόνια στην κατηγορία ‘Β’ των αξιολογήσεων» έστειλε, χθες, Τετάρτη η Moody’s, σε έτερη έκθεσή της. Από τη χθεσινή έκθεση της Moody’s δεν προέκυψε καμία αλλαγή στην αξιολόγηση της χώρας, καθώς ήταν μια νέα ανάλυση, στην οποία περιέγραφε τα βήματα προόδου, αλλά και τις πάγιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider