Επανέρχεται στο «τραπέζι» το παλιό σχέδιο για την πώληση της ΛΑΡΚΟ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανέρχεται στο «τραπέζι» το παλιό σχέδιο για την πώληση της ΛΑΡΚΟ
Βασικός στόχος είναι να μην «σακατευτεί» επενδυτικά η ΛΑΡΚΟ.

Το σχέδιο της κατάτμησης της ΛΑΡΚΟ και της πώλησης σε δύο κομμάτια, το οποίο είχε προταθεί το 2014 επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την Κομισιόν. Με βάσει τους σχεδιασμούς που είχαν γίνει πριν από μια πενταετία, προβλεπόταν το «σπάσιμο» της επιχείρησης σε δύο κομμάτια, δηλαδή σε ορυχεία και εργοστάσια και η ταυτόχρονη διενέργεια δύο διαφορετικών διαγωνισμών προκειμένου οι εν δυνάμει επενδυτές να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν και τα δύο.

Προκειμένου να «κλειδώσει» μια τέτοια πρόταση θα πρέπει πρώτα να ληφθεί η έγκριση της Κομισιόν ενώ σε διαφορετική περίπτωση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να επεξεργαστεί μια εναλλακτική πρόταση.

Στις διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες θα τεθούν όλες οι παράμετροι που αφορούν στην πώληση μεταξύ των οποίων και βασικές εκκρεμότηες, όπως είναι η απουσία περιβαλλοντικών αδειών, η μη πληρωμή CO2, οι οφειλές 300 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και τα ευρωπρόστιμα ύψους 165 εκατ. ευρώ για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων.

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με πολλές ιδιαιτερότητες στη διαδικασία της πώλησης αποτελεί και το μέλλον των εργαζομένων για τους οποίους σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πρόθεση να συναφθούν συμβόλαια με το νέο επενδυτή. Βασική προϋπόθεση σύμφωνα με αρμόδια πηγή είναι η νομική λύση που θα υιοθετηθεί να μην «σακατεύει» επενδυτικά η ΛΑΡΚΟ προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Σημειώνεται ότι μέτοχοι της ΛΑΡΚΟ είναι το ΤΑΙΠΕΔ (51%),η Εθνική (33%) και η ΔΕΗ (11%). Η τελευταία δείχνει να αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider