Προχωρούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες
Το πρώτο ουσιαστικό δείγμα γραφής στον τομέα αυτό δόθηκε την Τετάρτη όπου πέρασαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι τέσσερις συμβάσεις για την έρευνα υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Με γοργούς ρυθμούς υλοποιείται η στρατηγική της κυβέρνησης που σχετίζεται με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα όπως είχε άλλωστε εξαγγείλει κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις του αμέσως μετά τις εκλογές και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Το πρώτο ουσιαστικό δείγμα γραφής στον τομέα αυτό δόθηκε την Τετάρτη όπου πέρασαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι τέσσερις συμβάσεις για την έρευνα υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και την Κρήτη. Πρόκειται για συμβάσεις οι οποίες είχαν υπογραφεί τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2019 αντίστοιχα και με την κύρωσή τους από την Ολομέλεια της Βουλής θα δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι έρευνες λαμβάνουν διευρυμένη πολιτική στήριξη καθώς οι συμβάσεις πέρασαν κατά πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (υπέρ των συμβάσεων τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, κατά των συμβάσεων τάχθηκε το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «επιφύλαξη».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, κατά τη συζήτηση επί των συμβάσεων αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν τα οποία κατανέμονται τόσο στη φάση της έρευνας όσο και στη φάση της εκμετάλλευσης. «Τα πρώτα 8 χρόνια, είναι 140 εκατομμύρια τα οικονομικά οφέλη και στη συνέχεια έχουν προβλεφθεί ρήτρες, φορολογικά έσοδα για το κράτος, ποσοστό 5% θα πάει στις Περιφέρειες», ανέφερε σχετικά και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής, για τους υδρογονάνθρακες και για τον ορυκτό πλούτο της χώρας γενικότερα.

Η περιβαλλοντική διάσταση των ερευνών

Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή δόθηκε στην περιβαλλοντική διάσταση με τον υφυπουργό, κ. Θωμά να σημειώνει ότι πρόκειται για κάτι το οποίο έχει διαπραγματευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση και αναγνωρίζεται ότι «έχει γίνει ό,τι προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Πράγματι, με το νόμο 4409/2016 η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία, τη σχετική ευρωπαϊκή, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς ενώ ασκείται αυστηρός δημόσιος έλεγχος σε όλα τα στάδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ προβλέπεται και η εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων. Παράλληλα, διασφαλίζεται υψηλή περιβαλλοντική προστασία για τις περιοχές Natura, οι οποίες καλύπτουν το 28% της επικράτειας.

Ανησυχία για το ρόλο των ΕΛΠΕ στις έρευνες

Η μελλοντική μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ έδειξε να αποτελεί την βασική «ανησυχία» του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Φάμελλο να επικαλείται το δημόσιο συμφέρον. «Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του δημόσιου από τα ΕΛΠΕ. Αν βεβαίως επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μια απόφαση άμεσου ξεπουλήματος των φυσικών μας πόρων και των ωφελειών από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Προκρίνεται μάλιστα το σενάριο το ξεπούλημα να γίνει απευθείας σε ιδιώτες, χωρίς διενέργεια διαγωνισμού και χωρίς κάποιο τίμημα για το δημόσιο. Αυτό δυστυχώς, ξεπερνά τα όρια της πολιτικής ευθύνης», ανέφερε σχετικά ο κ. Φάμελλος.

Απάντηση σε αυτές τις θέσεις έδωσε από την πλευρά του υπουργείου, ο κ. Θωμάς ο οποίος σημείωσε ότι: «αυτή τη στιγμή που συζητούνται οι συμβάσεις στη Βουλή, δεν έχει αλλάξει τίποτα και η μετοχική σύνθεσή είναι αυτή που ήταν, η δε διοίκηση έχει διοριστεί από το δημόσιο … Είχαμε συνάντηση με τους θεσμούς και σε όλες αυτές τις συναντήσεις, με τον υπουργό προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το συμφέρον του δημοσίου και όχι να το μειώσουμε», είπε ο κ. Θωμάς. Ακόμη, διευκρίνισε ότι «η μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης του μισθωτή, προβλέπεται σε όλες τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider