Αυτοί είναι οι πρωταθλητές των ειδών πολυτελείας

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτοί είναι οι πρωταθλητές των ειδών πολυτελείας
Καλλυντικά και αρώματα είχαν τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα πολυτελείας, ενώ οι γαλλικές εταιρείες πέτυχαν τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων.

Τις πωλήσεις τους να αυξάνονται διεθνώς βλέπουν οι μεγαλύτερες εταιρείες ειδών πολυτελείας ενώ παράλληλα αναζητούν νέους τρόπους για να προσελκύσουν τους καταναλωτές, βάσει των συνθηκών που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά.

Οι 100 κορυφαίες εταιρείες πολυτελών ειδών, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Deloitte είχαν έσοδα ύψους 247 δισ. δολαρίων το 2017, από 217 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Μάλιστα το 76% των εταιρειών σημείωσε αύξηση των πωλήσεων, ενώ σχεδόν οι μισές κατέγραψαν αύξηση σε διψήφιο ποσοστό.

Η Γαλλία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εταιρείες (συνολικά τέσσερις στις κορυφαίες της λίστας) καθώς και εκείνη με τις καλύτερες επιδόσεις, επιτυγχάνοντας αύξηση των πωλήσεων κατά 18,7%. Οι γαλλικές εταιρείες είχαν επίσης το μεγαλύτερο μερίδιο (23,5%) επί του συνόλου των πωλήσεων πολυτελών προϊόντων.

Από την άλλη πλευρά η Ιταλία είναι η χώρα με τις περισσότερες εταιρείες ειδών πολυτελείας. Συγκεκριμένα από τις κορυφαίες 100, οι 24 είναι ιταλικές και το brand «Made in Italy» παραμένει ισχυρό και περιζήτητο για τους καταναλωτές.

Αύξηση πωλήσεων κατέγραψαν οι εταιρείες της Κίνας οι οποίες αναπτύσσονται δυναμικά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι 8 από τις 9 εταιρείες της χώρας που βρίσκονται στη λίστα, δραστηριοποιούνται στον χώρο των κοσμημάτων.

χωρες

Καλλυντικά και αρώματα στην κορυφή των προτιμήσεων

Τα καλλυντικά και τα αρώματα σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα πολυτελείας, κατά τη διάρκεια του 2017.

Οι πωλήσεις τους κατέγραψαν αύξηση 16,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με την έκθεση, κυρίως στη διψήφια αύξηση πωλήσεων των 7 εταιρειών καλλυντικών από τις συνολικά 11 που βρίσκονται στη λίστα.

Ο κλάδος ένδυσης και υπόδησης είναι εκείνος που εκπροσωπείται από τον μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών, συνολικά 38, στη λίστα με τις 100.

Συνολικά 32 εταιρείες με κοσμήματα και ρολόγια βρίσκονται επίσης στη λίστα, έχοντας καταγράψει αύξηση πωλήσεων 9,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

προϊόντα

Στοίχημα για τις εταιρείες οι… HENRYs

Στην έκθεση επισημαίνεται παράλληλα ότι οι εταιρείες, σε μία προσπάθεια να ακολουθήσουν τις τάσεις της εποχής μελετούν τις νέες καταναλωτικές συνήθειες, έχουν αρχίσει να επενδύουν στο ψηφιακό μάρκετινγκ και να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρούν πλέον προσεγγίσουν μια κατηγορία καταναλωτών, η οποία εκτιμούν ότι θα διαδραματίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στην αγορά.

Πρόκειται για τους «HENRYs» (High Earners, Not Rich Yet). Το προφίλ των HENRYs, είναι άτομα ηλικίας 43 ετών κατά μέσο όρο, με εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων και περιουσιακά στοιχεία κάτω από 1 εκατ. δολάρια. «Αγαπούν» τις online αγορές, είναι ενημερωμένοι για τις τάσεις της τεχνολογίας και ρέπουν προς τον καταναλωτισμό.

Παράλληλα οι εταιρείες συνεχίζουν την προσπάθεια να τονώσουν το ενδιαφέρον για πολυτελή προϊόντα και των νεότερων ηλικιών, των λεγόμενων Millennials και της γενιάς που ακολουθεί, της Generation Z. Οι δύο αυτές κατηγορίες θεωρούνται ως οι πελάτες του μέλλοντος και οι μεγάλες εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες να επενδύσουν στην τεχνολογία για να τις «κερδίσουν».

τοπ 100

Μόδα τα μεταχειρισμένα είδη πολυτελείας

Από την άλλη πλευρά, ολοένα και κερδίζει έδαφος ιδιαίτερα στις ΗΠΑ η μόδα των μεταχειρισμένων ειδών πολυτελείας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle για παράδειγμα μια γυναικεία τσάντα οίκου Chanel με αρχική τιμή πώλησης 4.800 δολάρια διατίθεται μεταχειρισμένη έναντι 1.795 δολαρίων ενώ ένα ζευγάρι παπουτσιών από τον οίκο Louboutin, από 1.295 δολάρια μπορεί να μεταπωληθεί για 675 δολάρια.

Οι εταιρείες μεταπώλησης μεταχειρισμένων ειδών πολυτελείας, όπως επισημαίνεται, προσελκύουν πολλούς επενδυτές και χρηματοδότες ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη γνωρίζουν οι διαδικτυακής πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider