Οι νέες επενδύσεις και τα επόμενα σχέδια του Θεόδωρου Δουζόγλου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι νέες επενδύσεις και τα επόμενα σχέδια του Θεόδωρου Δουζόγλου
Ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα επενδύει στην ελληνική αγορά από τη δεκαετία του 90 και σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνονται πάνω από 70 ακίνητα.

Οργανωμένη εταιρική παρουσία, αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων και νέες επενδύσεις κυρίως στο real estate χωρίς όμως να αποκλείονται και τα τρόφιμα. Αυτά είναι τα σχέδια του ομογενούς επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα Θεόδωρου Δουζόγλου, ο οποίος παραμένοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας -τουλάχιστον μέχρι την πρόσφατη υπόθεση της Creta Farms- έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 170 εκατ. ευρώ σε ακίνητα στη χώρα μας.

Το όνομα του κ. Δουζόγλου έγινε γνωστό για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2015 όταν αγόρασε το ακίνητο του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» στην Κηφισιά έναντι τιμήματος που ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν και άλλες αγορές εμβληματικών ακινήτων στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών το διατηρητέο κτήριο του ΟΤΕ απέναντι από την Παλαιά Βουλή στην οδό Σταδίου, το ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο μετά από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, το ξενοδοχείο Μιστράλ στον Πειραιά, το κτήριο του Village στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Ακόμη ο κ. Δουζόγλου έχει αγοράσει σημαντικές εκτάσεις και ακίνητα στη Μύκονο, μερικά εκ των οποίων από την οικογένεια Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Αυτές, όμως, είναι μόνο οι πιο γνωστές επενδύσεις. Όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης ο Λαυρέντης Αλβέρτης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δουζόγλου, ο επιχειρηματίας επενδύει στην ελληνική αγορά από τη δεκαετία του 90 και σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται πάνω από 70 ακίνητα. Μεταξύ αυτών κτήρια γραφείων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα Βόρεια Προάστια, κατοικίες στο Ψυχικό και οικόπεδα στα Νότια Προάστια. Ακόμη η εταιρεία διαθέτει σημαντικές εκτάσεις στη Μύκονο αλλά και ακίνητα logistics στην Αττική.

Τα επόμενα σχέδια του ομίλου

Από την επιχειρηματική και τραπεζική αγορά πάντως δεν είχε περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως πολλές από τις επενδύσεις του κ. Δουζόγλου παραμένουν αναξιοποίητες για αρκετά χρόνια, παρά τα μεγάλα ποσά που δαπανήθηκαν για την αγορά των ακινήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Πεντελικόν» που ενώ όταν έγινε η συναλλαγή πληροφορίες τον ήθελα ουσιαστικά να μην κλείνει, τελικά παραμένει κενό εδώ και τέσσερα χρόνια. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση και του κτηρίου στην οδό Σταδίου.

Ο κ. Αλβέρτης απέδωσε αυτή την «αδράνεια» στην έλλειψη οργανωμένης διοίκησης αλλά και στο ότι η οικογένεια επικεντρώθηκε στην αγορά ακινήτων, θέλοντας να εκμεταλευτεί τις χαμηλές τιμές. Όπως είπε η αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων είναι μέσα στα άμεσα σχέδια της οικογένειας Δουζόγλου. Η αρχή θα γίνει με το ξενοδοχείο Μιστράλ στην Καστέλα του Πειραιά, το οποίο θα επαναλειτουργήσει μετά ανακαίνιση κόστους 5 εκατ. ευρώ ως ξενοδοχείο 4 αστέρων με 84 δωμάτια. Θα ακολουθήσει το κτήριο στη Παλαιά Βουλή το οποίο θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο 4 αστέρων και περίπου 80 δωματίων, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει γνωστός ξενοδοχειακός όμιλος. Η ανακατασκευή του ακινήτου αναμένεται να κοστίσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Τέλος μέσα στο 2021 αναμένεται να επαναλειτουργήσει και το «Πεντελικόν» και αυτό διότι όπως είπε ο κ. Αλβέρτης το ένα από τα τέσσερα κτήρια του ακινήτου χρήζει ολικής ανακατασκευής. Το ύψος της επένδυσης για την ανακατασκευή/ανακαίνιση του «Πεντελικόν» αναμένεται να φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Αλβέρτης το σύνολο των αγορών ακινήτων του κ. Δουζόγλου έγινε με ίδια κεφάλαια και χωρίς σχεδόν καθόλου δανεισμό. Τώρα η εταιρεία έχει εξασφαλίσει μέσω δύο συμφωνιών με τις τράπεζες Optima και Agean Baltic χρηματοδότηση ύψους 25,7 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν για νέες επενδύσεις, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με ελληνική συστημική τράπεζα για επιπλέον χρηματοδότηση. Παράλληλα εξετάζεται ξεχωριστά η χρηματοδότηση των ανακατασκευών/ανακαινίσεων των ξενοδοχειακών ακινήτων με τη μορφή του project financing.

Στα σχέδια του κ. Αλβέρτη, ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγους μήνες την ευθύνη των επενδύσεων του κ. Δουζόγλου στην Ελλάδα, είναι η δημιουργία ενός σύχρουνου επιχειρηματικού ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται μέσα στο 2020 η εισαγωγή της εταιρείας SCD στη Ν.Ε.Α. αγορά του Χρηματιστηρίου Κύπρου, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια του ομίλου, ενώ στελεχώνεται και η διοικητική ομάδα. Η SCD θα λειτουργήσει ως εταιρεία συμμετοχών (holding company) υπό την σκέπη της οποίας θα ενταχθούν όλες οι εταιρείες ακινήτων (SPVs) που διαθέτει η οικογένεια Δουζόγλου. Στη συνέχεια θα εξεταστεί η δημιουργία μια Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) ή η συμμετοχή σε μια από τις υπάρχουσες ΑΕΕΑΠ. Όπως είπε ο κ. Αλβέρτης απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr έχει ήδη εξεταστεί το ενδεχόμενο εισφοράς κάποιων ακινήτων σε μια από τις υπό σύσταση ελληνικές ΑΕΕΑΠ, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια απόφαση ακόμη.

Το εμπόριο τροφίμων και η Creta Farms

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο ενασχόλησης με τον κλάδο των τροφίμων, στον οποίον η οικογένεια Δουζόγλου έχει μεγάλη εμπειρία από την πολυετή δραστηριότητα της στη Λατινική Αμερική. «Μας ενδιαφέρουν εταιρείες του πρωτογενούς τομέα με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως το γιαούρτι, το ελαιόλαδο κλπ», σημείωσε ο κ. Αλβέρτης προσθέτοντας ότι επειδή δεν υπάρχει έτοιμη διοικητική ομάδα στην Ελλάδα, η οικογένεια αναζητεί κυρίως εταιρείες που διαθέτουν καλή διοίκηση και αναζητούν κεφαλαιακή ενίσχυση.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Creta Farms όπου ο κ. Δουζόγλου είχε εμφανιστεί ως υποψήφιος επενδυτής σε συνεργασία με τον κ. Κ. Δομαζάκη ο κ. Αλβέρτης σημείωσε ότι πράγματι είχαν ξεκινήσει συζητήσεις. Ωστόσο αυτές δεν προχώρησαν καθώς η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή της και δεν υπήρξε εμπιστοσύνη για τη νέα διοίκηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider