Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την κήρυξη του διαγωνισμού για το ακίνητο «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου» ως άγονου, καθώς η δεσμευτική οικονομική προσφορά που είχε υποβληθεί ήταν κατώτερη του εύρους αποτίμησης του ακινήτου.
Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο σχετικός διαγωνισμός καταλήγει άγονος. Στον πρώτο διαγωνισμό που είχε πραγματοποιηθεί το 2018 δεν είχε υποβληθεί καμία προσφορά.
Κατά τη δεύτερη προσπάθεια το ΤΑΙΠΕΔ είχε δεχθεί μία δεσμευτική οικονομική προσφορά από το επενδυτικό σχήμα «AMALIA DEVELOP & INVEST UG» για τη μεταβίβαση του δικαιώματος επιφανείας του ακινήτου «Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου» για 99 έτη.
«Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, το Ταμείο ζήτησε την υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, ωστόσο ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δεν ανταποκρίθηκε», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ιστορικό κτήριο σχεδιασμένο από τον Τσίλερ
Το εν λόγω παραθαλάσσιο ακίνητο βρίσκεται στον οικισμό Λουτρά της νήσου Κύθνου σε απόσταση 100 μ. από την θάλασσα. Εντός του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ και το διατηρητέο-μνημειακό συγκρότημα του πρώτου σύγχρονου Υδροθεραπευτηρίου στην Ελλάδα και του μοναδικού στην περιοχή των Κυκλάδων.
Η κατασκευή του υδροθεραπευτηρίου εκτιμάται ότι έγινε μετά από παρότρυνση της Βασίλισσας Αμαλίας. Μεταξύ των ετών 1871 και 1891 το κτίριο τροποποιήθηκε με βάση τα σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Οι τελευταίες αλλαγές και προσθήκες στο κτίριο πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 1964 – 1970.
Εντός του ακινήτου υπάρχουν οι δύο αναγνωρισμένες Ιαματικές Πηγές, η αλατούχα των Αγίων Αναργύρων και η σιδηρούχα του Κακκάβου. Μεταξύ του ακινήτου και της παραλίας, παρεμβάλλεται οικοδομικό τετράγωνο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου αφήνοντας ανεμπόδιστη τη θέα προς τη θάλασσα από το ΞΕΝΙΑ και το Υδροθεραπευτήριο.