Eurobank: Ξανά κερδοφόρα μετά από 17 τρίμηνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Ξανά κερδοφόρα μετά από 17 τρίμηνα

Θετικά αποτελέσματα σημείωσε η Eurobank για πρώτη φορά μετά το τελευταίο τρίμηνο του 2011, παρουσιάζοντας καθαρά κέρδη 60 εκατ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του έτους.

Σε επίπεδο οργανικών κερδών, πέτυχε αύξηση ύψους 14,3% έναντι του δ’ τριμήνου 2015, στα 198 εκατ. ευρώ και μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 1,4% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, η τράπεζα κατέγραψε σταθεροποίηση των καταθέσεών της στην Ελλάδα, σε επίπεδο ομίλου, ενώ περιόρισε τον δανεισμό της από το ευρωσύστημα κατά 22,8 δισ. ευρώ.

Στα επιμέρους στοιχεία, σημείωσε καθαρά κέρδη από διεθνείς δραστηριότητες ύψους 27εκατ. ευρώ, αύξηση καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 10% στα 68 εκατ. ευρώ.

Την αισιοδοξία του ότι η Eurobank είναι σε θέση να αξιοποιήσει στο μέγιστο της ευκαιρίες του ανοδικού κύκλου που ξεκινά για τη χώρα, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για το χρέος, εκφράζει ο ο πρόεδρος της τράπεζας, Νίκος Καραμούζης.

«Απαλλαγμένο από το βάρος της αμφιβολίας για τις μακροοικονομικές προοπτικές, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί πλέον να εστιάσει στο βασικό του ρόλο, που είναι η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη των υγιών και διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση της απασχόλησης και η συμβολή στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο πρότυπο εξωστρεφούς και επενδυτικής ανάπτυξης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελεί η λήψη μέτρων ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της χώρας, η άρση όλων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η αξιόπιστη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και προσελκύουν σημαντικά και εξαιρετικά αναγκαία ξένα κεφάλαια και επενδύσεις, σημειώνει ο ίδιος.

Στις θετικές εξελίξεις που αναμένονται για τη χώρα γενικότερα, και το τραπεζικό σύστημα ειδικότερα, ο κ. Καραμούζης συγκαταλέγει τις θετικές αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η ΕΚΤ, ιδιαίτερα ως προς την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων, η πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η αύξηση της αξίας αποδοχής των ελληνικών ενεχύρων που υποβάλλονται στο Ευρωσύστημα για δανεισμό.

Στη συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα ανάμεσα στη Eurobank και την Alpha Bank με βάση την πλατφόρμα του fund KKR αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

«Η συμφωνία με ένα κορυφαίο διεθνές επενδυτικό ταμείο, το KKR, με τη συμμετοχή της EBRD, για τη διαχείριση μέρους του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου και την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων με την εισροή νέων κεφαλαίων, έχει κεντρικό και πιλοτικό χαρακτήρα, ανέφερε, προσθέτοντας:

«Η πλατφόρμα διαχείρισης είναι ανοιχτή στη συμμετοχή όλων των ελληνικών τραπεζών και ανοίγει το δρόμο για νέες στρατηγικές διαχείρισης του προβλήματος των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά τόσο στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών (και επομένως στη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν τις υγιείς επιχειρήσεις), όσο και στην ανασυγκρότηση επιχειρήσεων και κλάδων ώστε να είναι βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider