Δέκα ανώτατα τραπεζικά στελέχη την ημέρα αξιολογεί ο SSM

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δέκα ανώτατα τραπεζικά στελέχη την ημέρα αξιολογεί ο SSM
Από το Νοέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2019 ο SSM πραγματοποίησε 12.567 ατομικές αξιολογήσεις, εκ των οποίων οι 2.967 το 2019.

Σε 2.500 περίπου αξιολογήσεις τραπεζικών στελεχών και μελών τραπεζικών διοικητικών συμβουλίων ανά έτος προχωρεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα τελευταία πέντε έτη, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία.

Από το Νοέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2019 ο SSM πραγματοποίησε 12.567 ατομικές αξιολογήσεις, εκ των οποίων οι 2.967 το 2019. Αυτό σημαίνει πως σε καθημερινή βάση ο SSM αξιολογεί δέκα τραπεζικά στελέχη.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ερωτήθηκε από Ευρωβουλευτές για το πως αξιολογούνται τα τραπεζικά στελέχη για την καταλληλότητά τους, ειδικά δε στις περιπτώσεις που φέρονται να εμπλέκονται αποφάσεις που ζημίωσαν τις τράπεζες τους, σε ξέπλυμα χρήματος και οικονομικό έγκλημα.

«Λάβετε υπόψη ότι η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ δεν είναι άμεσα αρμόδια για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, κατά την άσκηση των εποπτικών καθηκόντων της, η ΕΚΤ ενεργεί επί τυχόν ανησυχιών σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια και την ευρωστία ενός πιστωτικού ιδρύματος», ανέφερε ο επικεφαλής του SSM.

Ο Ενρία στην απάντηση του ανέφερε πως οι αξιολογήσεις διενεργούνται με βάση πέντε κριτήρια ικανότητας και καταλληλότητας που περιλαμβάνονται στην οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (Capital Requirements Directive - CRD IV): α) φήμη, β) εμπειρία, γ) σύγκρουση συμφερόντων και ανεξαρτησία βούλησης, δ) διάθεση χρόνου και ε) συλλογική καταλληλότητα του διοικητικού οργάνου.

Ο Ενρία τόνισε πως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και οι εθνικές αρμόδιες αρχές αξιολογούν από κοινού την καταλληλότητα των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Ο ίδιος είπε πως σε περίπου στο 30% έως 40% των μελών των διοικητικών οργάνων των τραπεζών που αξιολογούνται κάθε χρόνο, η ΕΚΤ εντοπίζει ανησυχίες που σχετίζονται με ένα ή περισσότερα κριτήρια καταλληλότητας.

«Η ΕΚΤ επιβάλλει συμπληρωματικά μέτρα υπό τη μορφή προϋποθέσεων, υποχρεώσεων ή συστάσεων στα σχετικά πιστωτικά ιδρύματα για την αντιμετώπιση των προβληματισμών. Ενώ οι προϋποθέσεις και οι υποχρεώσεις είναι νομικά δεσμευτικές, οι συστάσεις δεν είναι. Ωστόσο, οι συστάσεις επιβάλλονται όταν η ΕΚΤ έχει εποπτικές προσδοκίες βάσει βέλτιστων πρακτικών ή μη δεσμευτικών προτύπων που το πιστωτικό ίδρυμα και ο υποψήφιος ενδέχεται να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν υπόψη», ανέφερε σε διπλωματικό τόνο.

Από το Νοέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2019 ο SSM πραγματοποίησε 12.567 ατομικές αξιολογήσεις, εκ των οποίων οι 2.967 το 2019. Από αυτές τις 12.567 ατομικές αξιολογήσεις για τις 2.199 προχώρησε σε παρατηρήσεις σε σχέση με κάποιο από το κριτήριο καταλληλότητας. Από τις 12.567 ατομικές αξιολογήσεις μόλις στο 1,7%, ήτοι σε 209 περιπτώσεις υπήρξε πρόβλημα με τη φήμη των τραπεζικών στελεχών.

Στο σημείο αυτό προσέθεσε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί τη συμμόρφωση των τραπεζών με αυτά τα επικουρικά μέτρα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εποπτείας της. Όπως απεκάλυψε, το 2018-2019 οι περισσότερες συστάσεις της ΕΚΤ αφορούσαν στη φήμη, στην εμπειρία και στη δέσμευση χρόνου των μελών των τραπεζικών ΔΣ, αλλά καμία δεν αφορούσε ευρήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Όταν υπάρχουν αμφιβολίες ή ανησυχίες σχετικά με την καταλληλότητα ενός υποψηφίου, η αξιολόγηση της ΕΚΤ συνεπάγεται αλληλεπίδραση με την αρμόδια εθνική αρμόδια αρχή και το πιστωτικό ίδρυμα. Αυτή η αλληλεπίδραση δίνει στην ΕΚΤ την ευκαιρία να εκφράσει τις ανησυχίες της και να μοιραστεί την προκαταρκτική της εκτίμηση και το πιθανό αποτέλεσμα», είπε ο Αντρέα Ενρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider