Σε απόγνωση οι επιχειρήσεις εστίασης, διαμαρτυρία με «άδειες καρέκλες»

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε απόγνωση οι επιχειρήσεις εστίασης, διαμαρτυρία με «άδειες καρέκλες»
Την Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs» - άδειες καρέκλες.

Η επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων συνεχίζει να προβληματίζει τον κλάδο της εστίασης ενώ πολλές επιχειρήσεις διαμηνύουν ότι αδυνατούν να ανοίξουν υπό τις συνθήκες που έχουν εξαγγελθεί.

Την Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs» - άδειες καρέκλες, η οποία θα λάβει χώρα στις 8 το βράδυ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

«Πρόκειται για μία δράση όλων των σωματείων πανελλαδικά στις πλατείες των μεγάλων πόλεων, με την κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα να πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος με την τοποθέτηση 200 άδειων καρεκλών» τονίζει στο insider.gr o πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και των συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης ότι θα θα αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα όπου θα μπορούν να επεκταθούν τα τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, ο κ. Καββαθάς τονίζει ότι είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετό. Τονίζει παράλληλα ότι είναι σημαντικό «να μην δημιουργηθούν επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων» ανάλογα με τις δυνατότητες που θα έχει κάθε δήμος για τον χώρο που θα παραχωρήσει.

«Υπό αυτές τις συνθήκες πολλοί επιχειρηματίες σκέφτονται να μην ανοίξουν»

Από τις συζητήσεις των μελών της Ομοσπονδίας προκύπτει ότι πολλοί επιχειρηματίες σκέφτονται να μην ανοίξουν, όπως σημειώνει ο κ. Καββαθάς τονίζοντας ότι υπάρχουν καταστήματα που χάνουν τα 2/3 της δυναμικότητάς τους.

Αναφορικά με τις συζητήσεις περί ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, ο κ. Καββαθάς σημειώνει ότι «όσο πιο νωρίς ανοίξουμε τόσο καλύτερο από τη μία πλευρά, ωστόσο προέχει η ασφάλεια όλων και η εισηγήσεις των ειδικών. Δεν έχει νόημα να ανοίξουμε και μετά, με τη ενδεχόμενη εμφάνιση κρούσματος να κληθούμε να ξανακλείσουμε».

Παράλληλα τεράστιο είναι, για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, το θέμα των ενοικίων καθώς αρκετές από αυτές είναι ήδη «μέσα» τουλάχιστον έναν μήνα.

«Αυτό, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες οφειλές τους αλλά και με το γεγονός ότι κλείσαμε ξαφνικά Παρασκευή ενώ ήδη είχαμε αγοράσει προμήθειες για το Σαββατοκύριακο που ακολουθούσε, έχει δημιουργήσει ένα χρέος ανά επιχείρηση περίπου 10.000 ευρώ ήδη» τονίζει ο Καββαθάς προσθέτοντας παράλληλα ότι ο κλάδος είναι ήδη «πληγωμένος» από την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider