Η άνοδος και η πτώση της Victoria's Secret

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η άνοδος και η πτώση της Victoria's Secret
Πλέον η Victoria's Secret βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα της πτώχευσης...

Από τα τέλη της δεκαετίας του '90 η Victoria's Secret αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα και δημοφιλή brand εσωρούχων στον κόσμο. Από τη μία, τα εσώρουχα της εταιρείας ήταν πολυπόθητα προϊόντα για γυναίκες και άντρες και από την άλλη, τα ετήσια σόου για τις νέες κολεξιόν ήταν εμβληματικές παραγωγές με υψηλό εμπορικό χαρακτήρα, σε διεθνές επίπεδο.

Όμως, μία σειρά από «ατυχείς» επιλογές, όπως η υποβίβαση της ποιότητας και η αδυναμία να προσαρμοστεί στις ανάγκες της νέας εποχής, έφερε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής της εταιρείας.

Πλέον το status της έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα και όλα είναι πιθανά για τη Victoria's Secret, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμα και με την πιθανότητα της πτώχευσης...

Δείτε τις ημερομηνίες που σημάδεψαν την εταιρεία:

Το 2020 δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες συνθήκες για την εταιρεία, καθώς ο Γουέξνερ ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί από τον ενεργό ρόλο της διαχείρισης, παραμένοντας όμως στο διοικητικό συμβούλιο. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το 55% της Victoria's Secret πωλείται στη Sycamore Partners.

Τα σχέδια ανάταξης της εταιρείας ανατράπηκαν στις αρχές Μαρτίου, όταν η πανδημία του κορονοϊού έφερε μαζικά «προσωρινά λουκέτα» στα καταστήματα της εταιρείας, διεθνώς, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, όπου παραμένουν κλειστά, μέχρι και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι σειρές. 

Στα τέλη του Απριλίου, η Sycamore Partners -η εταιρεία που απέκτησε το 55% της Victoria's Secret στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, απειλεί τώρα να ακυρώσει τη συμφωνία, μια απόφαση που αποδίδει τόσο στις άμεσες επιπτώσεις του κορονοϊού, όσο και στη κακή διαχείριση της κρίσης από την Victoria's Secret, την οποία καταγγέλλει πως δεν τήρησε τους όρους της συμφωνίας. 

Στις 4 Μαΐου η L Brands, μητρική της Victoria's Secret, ανακοίνωσε πως η συμφωνία με την Sycamore δεν βρίσκεται πλέον σε ισχύ και πλέον τα επόμενα βήματα της εταιρείας και το μέλλον του brand παραμένουν αβέβαια...

Το 2016 ήταν μία καταλυτική χρονιά για την εταιρεία, με τον Γουέξνερ να αναλαμβάνει προσωρινός CEO και να κάνει μια σειρά από γρήγορες αλλαγές, όπως το να καταργήσει τον κατάλογο, τη σειρά των μαγιό και των ενδυμάτων, επαναφέροντας τα εσώρουχα ως κεντρικό προϊόν. 

Παράλληλα, χώρισε το brand σε 3 ξεχωριστά παραρτήματα. Εσώρουχα, καλλυντικά και νεανικά προϊόντα. 

Μέχρι το 2018, η εταιρεία κατέγραφε συστηματικά απώλειες εσόδων ύψους 24% - 33%, κάτι που οι αναλυτές αποδίδουν στην αδυναμία του brand να ακολουθήσει τις αλλαγές στις τάσεις της εποχής. Ενώ, δεν έλειψαν και τα «παράπονα» καταναλωτών πως η ποιότητα των προϊόντων έγινε κατώτερη. 

Παράλληλα, η εταιρεία δέχθηκε δριμεία κριτική για τη φιλοσοφία της και την «ομοιομορφία» των μοντέλων της, καθώς θεωρήθηκε πως προωθεί μη υγιή και ρατσιστικά πρότυπα.

Το Νοέμβριο του 2018 η εταιρεία ανακοίνωσε την ακύρωση του ετήσιου σόου!

Το 2000 η Σάρεν Τζέστερ ανέλαβε τη θέση της CEO του καταλόγου της Victoria's Secret και πραγματοποίησε δραστικές αλλαγές που αναβάθμισαν την αισθητική και τη δημοφιλία της εταιρείας. 

Το 2006 ανέλαβε ως CEO όλο το brand και στα 9 χρόνια που ακολούθησαν, η Victoria's Secret βρισκόταν στην κορυφή του κλάδου, με αυξημένα ετήσια έσοδα κατά 70%, στα 7,7 δισ. δολάρια.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 το brand είχε γίνει ο μεγαλύτερος πωλητής lingerie εσωρούχων στις ΗΠΑ, με 350 καταστήματα και ετήσια έσοδα που ξεπερνούσαν το 1 δισ. δολάρια. 

Ενώ το 1995 έγινε το πρώτο ετήσιο σόου μόδας, το οποίο απέκτησε σχεδόν ανεξάρτητη ύπαρξη από τα εσώρουχα αυτά καθ'εαυτά. Δύο χρόνια αργότερα, το σόου έγινε αυτό που γνωρίζουμε όλοι σήμερα με την «εισαγωγή» του όρου «αγγελάκια».

Το 1997 η εταιρεία άρχισε να φέρνει τοπ μόντελς όπως η Ζιζέλ και η Χάιντι Κλουμ για να περπατήσουν στην πασαρέλα και να γίνουν τα «αγγελάκια της Victoria's Secret. Λίγο αργότερα, το 1999 το σόου προβλήθηκε για πρώτη φορά διαδικτυακά και «έσπασε» το Internet, με ακροαματικότητα ρεκόρ για την εποχή, με 1,5 θεατές που «έριξαν» κυριολεκτικά το site.

Μέχρι το 1982 η εταιρεία είχε φτάσει να καταγράφει ετήσια έσοδα άνω των 4 δισ. δολαρίων, όμως σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές «πλησίαζε» στην πτώχευση λόγω της κακοδιαχείρισης.

Τότε ήταν που ο Λες Γουέξνερ (ιδρυτής των L Brands) εξαγόρασε τα έξι καταστήματα της Victoria's Secret και τον κατάλογο προϊόντων της έναντι μόλις 1 εκατ. δολαρίων. 

Ο Γουέξνερ άλλαξε ριζικά το προφίλ της εταιρείας και έκανε τις γυναίκες το target group του. Σκοπός τους ήταν να «δημιουργήσει» ένα brand που θα ακολουθούσε την αισθητική και την πολυτέλεια της ευρωπαϊκής «La Perla», όμως στη λίγο πιο οικονομική εκδοχή του.

Η εταιρεία εσωρούχων Victoria's Secret ιδρύθηκε το 1977, από τον Αμερικανό επιχειρηματία Ρόι Ρέιμοντ, όταν μετά από μία «άβολη» εμπειρία σε ένα κατάστημα ρούχων, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μέρος που οι άνδρες δεν θα αισθάνονται άβολα να ψωνίσουν εσώρουχα για τις συντρόφους τους.

Έτσι δημιούργησε το πρώτο κατάστημα εσωρούχων που είχε κοινό - στόχο τους άνδρες και το ονόμασε Victoria's Secret εμπνευσμένος από τα εσώρουχα της βικτοριανής εποχής στην Αγγλία. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:46

Επιθεώρηση Εργασίας: Σε υψηλό επίπεδο η επίλυση εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης

12:28

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις

12:20

Παρακολουθήσατε τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ

11:58

Στις ΗΠΑ ο Ουκρανός πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα για διαπραγματεύσεις

11:38

Κίνα: Απορρίπτει τον ισχυρισμό του Ζελένσκι ότι προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα

11:25

Τραμπ: Ανοικτό το ενδεχόμενο τερματισμού των δασμών με την Κίνα – Στον «πάγο» η συμφωνία για το TikTok

11:11

Νέοι πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα - Η Χαμάς απορρίπτει νέα κατάπαυση του πυρός

11:00

Δημήτρης Οικονόμου: Η βία και η παραβατικότητα στους ανήλικους ξεκινούν από την οικογένεια

10:48

Με εορταστικό ωράριο και με σύμμαχο τον καιρό, οι τελευταίες αγορές πριν το Πάσχα

10:40

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ έτοιμες να εγκαταλείψουν τη μεσολάβηση για μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

10:36

Πρόσκληση Μελόνι σε Τραμπ να επισκεφθεί την Ιταλία - Στη Ρώμη και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

10:30

Η ελιά των Βουβών στην Κρήτη είναι 4.000 ετών - Έζησε τον Μέγα Αλέξανδρο

10:23

Καύσιμα: Πόσο θα πληρώσουν για τις πασχαλινές μετακινήσεις οι Έλληνες

10:15

BofA: Το μεγάλο rotation συνεχίζεται - Ελπίζουν για Ευρώπη ακόμη οι επενδυτές

09:56

Κορυφώνεται η εξόδος των εκδρομέων του Πάσχα - Επί ποδός η Τροχαία

09:45

Τι είναι αυτό που «τρέμει» ο Τραμπ και τον απειλεί άμεσα

09:40

ΗΠΑ: Επίθεση ενόπλου σε πανεπιστημιούπολη της Φλόριντας - 2 νεκροί και 5 τραυματίες

09:30

Κυρ. Μητσοτάκης στο Τικ Τοκ: Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε ποτέ μαζί

09:27

Κικίλιας: Έλεγχοι στις ΜΚΟ και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

09:25

Αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες επέκτασης της σεζόν

09:18

«Μπαταρίες στις επιχειρήσεις»: Περιορισμένη συμμετοχή στο πρόγραμμα – Αιτήσεις μέχρι 31 Μαΐου

09:06

Φορολογικές δηλώσεις: Με χρεωστικό εκκαθαριστικό 3 στους 10 - Επιστροφή φόρου για 1 στους 4

09:02

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα κόστη για πλοία που συνδέονται με την Κίνα

09:00

Τράπεζες: Σε ποιους κλάδους της οικονομίας έδωσαν τα περισσότερα δάνεια – Πού θα κατευθυνθούν οι νέες χορηγήσεις, νέο πεδίο η άμυνα

23:54

Ρόδος: Πέντε συλλήψεις σε Κω και Κάλυμνο για είδη πυροτεχνίας και εκρηκτικές κατασκευές

23:46

Ουκρανία: Αντιδήμαρχος του Κιέβου κατηγορείται ότι βοήθησε στρατεύσιμους να διαφύγουν στο εξωτερικό

23:38

Netflix: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα α' τριμήνου - Αύξηση 13%

23:32

Η Χαμάς απορρίπτει την ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση πυρός

23:20

Wall Street: Rebound για S&P 500 - Πτώση για τον Dow λόγω United Health

23:00

Κικίλιας: Ασφάλεια και εξυπηρέτηση των επιβατών στα λιμάνια - Ενίσχυση του Πειραιά με 50 στελέχη λιμενικού

gazzetta
gazzetta reader insider insider