Oι αλλαγές στους θερινούς κινηματογράφους μετά την άρση των μέτρων

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Oι αλλαγές στους θερινούς κινηματογράφους μετά την άρση των μέτρων
Με λιγότερους θεατές και προβολές κυρίως ευρωπαϊκών ταινιών και ανεξάρτητων παραγωγών θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι τα θερινά σινεμά.

Για το άνοιγμά τους την 1η Ιουνίου προετοιμάζονται οι ιδιοκτήτες των θερινών κινηματογράφων με βάση όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι για τα θερινά σινεμά τίθεται όριο πληρότητας στο 40% ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αντισηπτικού διαλύματος, ενώ θα εφαρμοστούν ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και ειδική διαδικασία ρύθμισης για την είσοδο και έξοδο του κοινού.

Όπως λέει στο insider.gr o Λάμπρος Μαριόλης, ΓΓ της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών, οι περισσότεροι επιχειρηματίες του κλάδου θα επιδιώξουν να ανοίξουν κανονικά το φετινό καλοκαίρι. Επισημαίνει εξάλλου ότι στους θερινούς κινηματογράφους οι αποστάσεις ανάμεσα στις θέσεις των θεατών ήταν ήδη μεγαλύτερες από ό,τι στις κανονικές αίθουσες. Ο κ. Μαριόλης σημειώνει ωστόσο ότι προκύπτουν κάποια επιμέρους ζητήματα που μένει να διευκρινιστούν τις επόμενες μέρες αναφορικά με συγκεκριμένες επιχειρήσεις και τη χωρητικότητα τους, εφόσον προβλέπεται πληρότητα μόλις στο 40%.

Η Ένωση Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών έχει άλλωστε ζητήσει άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης του κλάδου με επιστολή της τις προηγούμενες ημέρες προς το υπουργείο Πολιτισμού. Μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημα του κλάδου για μείωση του ΦΠΑ επί της τιμής του εισιτηρίου και εξίσωση του με το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% που ισχύει στο θέατρο και στις μουσικές συναυλίες και παραστάσεις.

Άλλωστε όπως επισημαίνει ο κ. Μαριόλης η ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος το προηγούμενο διάστημα είναι τέτοια που «σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο η πτώση του τζίρου για όλο το έτος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 50%».

«Οι κινηματογράφοι ήταν ο πρώτος κλάδος που σταμάτησε να λειτουργεί μετά τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι και ακόμη μετά την άρση των μέτρων ο κόσμος θα είναι επιφυλακτικός» σημειώνει.

Ανεξάρτητες παραγωγές και ευρωπαϊκές ταινίες στις θερινές αίθουσες

Αλλαγές ωστόσο θα υπάρξουν και όσον αφορά στις ταινίες που θα παρακολουθήσουν οι Έλληνες θεατές το φετινό καλοκαίρι καθώς αρκετές μεγάλες παραγωγές στις ΗΠΑ έχουν αναβάλει την έξοδο τους στις αίθουσες επ' αόριστον.

Έτσι στους θερινούς κινηματογράφους φέτος, αναμένεται να προβληθούν στην πλειονότητα τους είτε ευρωπαϊκές ταινίες είτε ανεξάρτητες παραγωγές.

«Στις ΗΠΑ έχουν ανασταλεί οι παραγωγές και γνωρίζουμε ότι ξεκινήσουν μετά το τέλος Ιουλίου. Από όσο ξέρουμε οι εταιρείες διανομής στη χώρα μας κάνουν προσπάθειες ώστε να επανέλθουν και από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τις προβολές τους καλοκαιριού. Στην πλειονότητα τους όμως οι ταινίες που θα προβληθούν του φετινό καλοκαίρι θα είναι κυρίως ευρωπαϊκές ταινίες καθώς και ανεξάρτητες παραγωγές» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαριόλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider