Καλαντζόπουλος (PMI): H «ιστορική» απόφαση του FDA για το IQOS και τα επόμενα βήματα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλαντζόπουλος (PMI): H «ιστορική» απόφαση του FDA για το IQOS και τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020, στην περιοχή της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε μερίδια θερμαινόμενων ράβδων καπνού (11,5%) για το IQOS μετά τη Λιθουανία (20,7%).

Ιστορική για τη δημόσια υγεία χαρακτήρισε την απόφαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να αδειοδοτήσει το IQOS, το ηλεκτρικά θερμαινόμενο σύστημα καπνού της Philip Morris International, ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου (Modified Risk Tobacco Product – MRTP) ο CEO της Philip Morris International, Αντρέ Καλαντζόπουλος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εξήγησε πως η απόφαση αυτή απαντά σε ερωτήματα που πλανώνται στον αέρα πολύ καιρό, ενώ τόνισε πως το θερμαινόμενο προϊόν καπνού, IQOS είναι το πρώτο προϊόν που αδειοδοτείται στις ΗΠΑ με τον χαρακτηρισμό «Διαφοροποιημένου κινδύνου».

Σημειώνεται επίσης πως η απόφαση που αφορά τις ΗΠΑ επιτρέπει πλέον στους καταναλωτές να λαμβάνουν την πληροφορία ότι το προϊόν που δεν καίει αλλά θερμαίνει τον καπνό μειώνει τις επιβλαβείς ουσίες στον οργανισμό τους.

Παράλληλα μετά την απόφαση του FDA των ΗΠΑ θεωρείται ότι όλη συζήτηση για το τσιγάρο μπορεί να μπει πλέον σε ένα καινούργιο πλαίσιο ενώ μπορεί να ξεκινήσει ένας διαφορετικός διάλογος παγκοσμίως.

Ο κ. Καλαντζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι κι άλλες κυβερνήσεις στον κόσμο πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα. Όπως εξήγησε, μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι τα περιοριστικά και τα οικονομικά ή φορολογικά μέτρα για τα προϊόντα καπνού δεν αρκούν, καθώς 1 δισ. άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν. Προϊόντα που είναι καλύτερα από το τσιγάρο και που έχουν πίσω τους επιστημονική τεκμηρίωση, πρέπει να είναι διαθέσιμα στους καπνιστές, εκτίμησε.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να αναγνωρίσει και να υιοθετήσει την απόφαση του FDA και να σταματήσει, όπως είπε να εστιάζει στις «κακές» καπνοβιομηχανίες και να εστιάσει στους καπνιστές, στην υγεία των ανθρώπων που καπνίζουν.

Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 υπήρχαν παγκοσμίως περίπου 11 εκατ. αποκλειστικοί χρήστες IQOS, οι οποίοι σημαίνει έχουν μεταβεί πλήρως στο νέο προϊόν. Ο στόχος όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση του ομίλου είναι μέχρι το 2025 να φτάσουν τα 40 εκατ.

«Εάν υπάρχει η υποστήριξη από τις ρυθμιστικές αρχές και τους φορείς δημόσια υγείας, αυτός ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος» επεσήμανε σχετικά ο CEO της PMI.

Συνολικά για το πρώτο τρίμηνο του 2020 από τα καθαρά κέρδη της PMI, το 21% προέρχεται από τα smoke-free προϊόντα (ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,6 δισ. δολάρια). Παράλληλα από τους συνολικούς όγκους της PMI την ίδια περίοδο οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού για το IQOS αποτελούσαν το 10%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 16,7 δισ. τεμάχια heatsticks.

Για την Ελλάδα

Όπως επεσήμανε ο κ. Καλαντζόπουλος η Ελλάδα είναι χώρα με υψηλή αποδοχή τους IQOS.

Στην περιοχή της Ευρώπης μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020, η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε μερίδια θερμαινόμενων ράβδων καπνού (11,5%) για το IQOS μετά τη Λιθουανία (20,7%).

insider

Από την πλευρά της η Dr. Moira Gilchrist, αντιπρόεδρος επικοινωνίας σε θέματα στρατηγικής και επιστήμης του Ομίλου τόνισε ότι όλα τα προϊόντα καπνού δημιουργούν ένα περιβάλλον ρίσκου. Ωστόσο τα προϊόντα που καίνε τον καπνό έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ενώ τα υπόλοιπα έχουν ένα εύρος επικινδυνότητας.

Το γεγονός ότι το IQOS δεν καίει, αλλά θερμαίνει τον καπνό είναι θεμελιώδες, όπως επεσήμανε, καθώς η καύση είναι αυτή που ευθύνεται για την έκλυση των πολλών τοξικών ουσιών τα οποία ευθύνονται για τις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Συμπλήρωσε παράλληλα ότι το γεγονός ότι το FDA επιβεβαιώνει τις έρευνες που έχουν δείξει ότι η πλήρης μεταστροφή στο IQOS από το τσιγάρο μειώνει την έκθεση του οργανισμού σε επιβλαβείς και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Επόμενα βήματα

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα ο κ. Καλαντζόπουλος επεσήμανε ότι ο διάλογος με το FDA θα συνεχιστεί ενώ ο Όμιλος θα συνεχίσει να χτίζει επιστημονικά δεδομένα για το IQOS.

Για την Παπαστράτος σημείωσε ότι πρόκειται για το δεύτερο εργοστάσιο αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού στο δίκτυο της PMI μετά την Μπολόνια ενώ το τρίτο είναι στη Ρουμανία.

Η στρατηγική μας είναι ανάλογα με την πορεία του IQOS στις αγορές, να μετατρέπουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις σε smoke free product εργοστάσια, επεσήμανε ο ίδιος ενώ συμπλήρωσε ότι δεν προβλέπεται να γίνουν νέες εγκαταστάσεις.

«Ο Παπαστράτος δεν παράγει μόνο για την ελληνική αγορά. Εξάγει και μεγάλες ποσότητες. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα και έχουμε τη δέσμευση να τη διατηρήσουμε. Οι επενδύσεις θα επεκταθούν εφόσον αυξηθούν και οι όγκοι παραγωγής» σημείωσε ο κ. Καλαντζόπουλος.

Ο CEO του Ομίλου εκτίμησε επίσης ότι μπορούμε να φτάσουμε στη εποχή «μηδέν τσιγάρα παντού» με καλύτερες εναλλακτικές ωστόσο εξαρτάται και από την υποστήριξη από τις κυβερνήσεις αλλά και από τους ίδιους τους καπνιστές.

Στις νέες αγορές που μπαίνει το προϊόν, όπως είπε βλέπουμε πιο γρήγορους ρυθμούς υιοθέτησης από τους καταναλωτές. «Το γεγονός ότι είναι πιο γνωστό παγκοσμίως βοηθάει, αλλά κι εμείς μαθαίνουμε κάθε μέρα, οπότε προσαρμοζόμαστε» σημείωσε ενώ συμπλήρωσε ότι «έχουμε την τεχνογνωσία να προσφέρουμε και vapor προϊόντα πια (φέτος ή του χρόνου) τα οποία θα είναι κάτω από την brand ομπρέλα του IQOS».

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider