Στις «ράγες» ετοιμάζονται να μπουν μεγάλα έργα υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, την ώρα που η ελληνική οικονομία προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της από την πρωτοφανή ζημιά που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού.
Καθώς η Ελλάδα δικαιούται ένα μεγάλο κομμάτι από την «πίτα» του Ταμείου Ανάκαμψης, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια κρίνεται πιο απαραίτητο από ποτέ να διοχετευθούν με στόχο το «ξεμπλοκάρισμα» και την επιτάχυνση μεγάλων επενδυτικών projects στο μέτωπο των υποδομών, ώστε η επιστροφή στην ανάπτυξη να είναι γρήγορη, βιώσιμη και ικανή να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Οι επενδύσεις στις υποδομές, άλλωστε, εάν δεν υπάρξουν ολιγωρίες και καθυστερήσεις, μπορούν όχι μόνο να εκσυγχρονίσουν τη χώρα, διευκολύνοντας τη μετάβασή της σε μια νέα εποχή, αλλά και να την βγάλουν από το τούνελ της απρόσμενης ύφεσης.
Από τις ιστορικές συμφωνίες των Ευρωπαίων ηγετών τον περασμένο Ιούλιο, περί τα 70 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τα προσεχή έτη. Βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών, τα 32 δισ. θα απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (μέσα από επιχορηγήσεις και δάνεια) ενώ τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα από δράσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2021- 2027.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους, το τελευταίο διάστημα, πως μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα στραφεί σε έργα υποδομών, με στόχο να «αλλάξουν τη χώρα». Το σχέδιο του υπουργείου βασίζεται στην προώθηση μιας σημαντικής δέσμης έργων υποδομών – συνολικής αξίας περί τα 13 δισ. ευρώ – με στόχο την ουσιαστική τόνωση της ελληνικής οικονομίας.