Στη «μάχη» της παραγωγής μασκών προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες εγχώριες ανάγκες μπήκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και ελληνικές εταιρείες, οι οποίες μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνταν σε άλλα προϊόντα. Επενδύοντας μάλιστα στις μάσκες, σε αρκετές περιπτώσεις είδαν τις πωλήσεις τους να ανεβαίνουν, αντισταθμίζοντας την πτώση της ζήτησης που παρατηρήθηκε στις άλλες τους δραστηριότητες.
Πλαστικά Θράκης: Δυνατότητα παραγωγής 1,5 εκατ. μασκών ημερησίως
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ομίλου «Πλαστικά Θράκης» ο οποίος στα μέσα Απριλίου προχώρησε σε έκτακτη επένδυση 200.000 ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή χειρουργικών μασκών.
Ο Όμιλος δραστηριοποιείται για περισσότερο από 20 χρόνια στην παραγωγή μη υφαντών υφασμάτων από πολυπροπυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη από τους παραγωγούς χειρουργικών μασκών και ιατρικών ειδών προστασίας.
Από τον Απρίλιο μάλιστα έως και σήμερα, όπως έκανε γνωστό η εταιρεία, προχώρησε σε έκτακτες επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση γραμμών παραγωγής χειρουργικών μασκών Τύπου Ι, Tύπου ΙΙ και Τύπου ΙΙR, στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Ξάνθη στην Ελλάδα, στο Forfar της Σκωτίας και στην Clara της Ιρλανδίας.
Πλέον όλες οι νέες γραμμές παραγωγής βρίσκονται σε λειτουργία, με συνολική παραγωγική δυναμικότητα της τάξης των 1,5 εκατ. μασκών ημερησίως. Σημειώνεται επίσης ότι εκτός της ελληνικής αγοράς, σημαντικό μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγέθη του ομίλου «Πλαστικά Θράκης» κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους εμφάνισαν αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Συγκεκριμένα εμφάνισε κύκλο εργασιών 155,376 εκατ. ευρώ ενισχυμένο κατά 0,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 26,033 εκατ. ευρώ με αύξηση 58,1% και τα καθαρά κέρδη σε 9,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 131,8%.
Larisa Face Cover: Ιδρύθηκε εν μέσω πανδημίας
Όλα ξεκίνησαν από μία «τρελή ιδέα» για την εταιρεία Larisa Face Cover που συστάθηκε στα τέλη Μαρτίου και εν μέσω πανδημίας, όπως δήλωνε πριν από μερικούς μήνες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο ένας εκ των ιδρυτών της, Γιάννης Τσερέπας.
Ο Γιάννης Τσερέπας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lariplast SA και ο Αχιλλέας Νταβέλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Animus, ένωσαν τις δυνάμεις τους για το συγκεκριμένο εγχείρημα κατασκευάζοντας χειρουργικές μάσκες με ασφάλεια φίλτρου >98% (Bacterial Filtration Efficiency >98%).
Έτσι, δημιουργήθηκε μια υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα που εξειδικεύεται στην παραγωγή χειρουργικών μασκών σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 25 ημερών. Πρόκειται μάλιστα, όπως επισημαίνεται, για την πρώτη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής χειρουργικών μασκών και α' ύλης αυτών (φίλτρο Melt Blown) στην Ελλάδα και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως.
Αρχικά, η εταιρεία από τη Λάρισα συνέβαλε στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών, με ημερήσια παραγωγή 300.000 μασκών. Τον Μάιο παρήγαγε συνολικά 9.000.000 μάσκες και τον Ιούνιο και Ιούλιο έφτασε τις 18.000.000 μάσκες τον μήνα. Από τον Αύγουστο υλοποιεί επένδυση 11,5 εκατ. ευρώ και πλέον έχει πολλαπλασιάσει την παραγωγή της φτάνοντας τις 60.000.000 μάσκες τον μήνα.
Στις μάσκες επένδυσε επίσης η εταιρεία Mediline Isothermal Solutions, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή ειδικών συσκευασιών για τη μεταφορά θερμοκρασιακά ευαίσθητων προϊόντων. Η εταιρεία διαμόρφωσε και επέκτεινε την παραγωγική της μονάδα στα Οινόφυτα ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή ασπίδων προστασίας προσώπου και απλών χειρουργικών μασκών.
Στη μάχη του ανταγωνισμού μπαίνει τέλος και η εταιρεία FiberTex από την Κόρινθο. Όπως έχει ανακοινώσει προχωράει σε νέα επένδυση στην Κόρινθο και σύμφωνα με το σχεδιασμό θα παράγει 10 εκατ. μάσκες τον μήνα.