«Ραντεβού» τον Σεπτέμβριο με τις διοικήσεις των τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ραντεβού» τον Σεπτέμβριο με τις διοικήσεις των τραπεζών

Μετά το καλοκαίρι μετατίθεται η αναπροσαρμογή των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών με βάση την αξιολόγηση που διενεργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατ’ απαίτηση των δανειστών.

Όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που αποκάλυψαν σήμερα, Σάββατο, η Ναυτεμπορική και η Καθημερινή, δίνεται προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και στις δομές της εταιρικής τους διακυβέρνησης. Θυμίζεται ότι το τελευταίο προσχέδiο προέβλεπε υλοποίηση των προσαρμογών εντός ενός μήνα.

Το ΤΧΣ συνεπικουρεί στο έργο της αξιολόγησης η συμβουλευτική εταιρεία Spencer Stuart, η οποία έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης και αναμένεται να τα παραδώσει τα πορίσματά της εντός Ιουνίου.

Όπως έχει αναφέρει αναλυτικά σε ρεπορτάζ του το insider.gr, αλλαγές θα επέλθουν σε όλα τα ΔΣ των τραπεζών, ωστόσο αλλαγές σε επίπεδο ηγεσίας προβλέπονται μόνον σε Εθνική κα Τράπεζα Πειραιώς, εκτός εάν υπάρξουν ανατροπές. Αρμόδια να αξιολογήσει την προσαρμογή των τραπεζών καθώς και τις αλλαγές στις δομές εταιρικής διακυβέρνησης είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος του τρέχοντος μήνα, η κυβέρνηση θα πρέπει να τροποποιήσει το πλαίσιο εξωδικαστικής διευθέτησης για τα προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων και να εισάγει την νομική κάλυψη σε στελέχη των τραπεζών για αστικές και ποινικές ευθύνες από αναδιαρθρώσεις δανείων.

Οι αρχές θα πρέπει να παρουσιάσουν λεπτομερείς προτάσεις με βάση τις οποίες θα τροποποιηθεί το ισχύον καθεστώς εξωδικαστικής διευθέτησης. Tο ΤΧΣ και η McKinsey έχουν προτείνει σχετικά να αναμορφωθεί ο νόμος Δένδια και να δοθεί η δυνατότητα μετοχοποίησης χρέους χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη συναίνεση των μετόχων.

Ταυτόχρονα, η ΤτΕ θα πρέπει σε συνεργασία με τον SSM, να επεκτείνει άμεσα το κανονιστικό πλαίσιο παρακολούθησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), προσθέτοντας βασικούς δείκτες επίδοσης (KPIs) και να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Στη συνέχεια, το ΤΧΣ θα πρέπει να επικαιροποιήσει τη μελέτη του για την άρση μη κανονιστικών εμποδίων στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ΤτE θα αξιολογήσει τα πιθανά φορολογικά εμπόδια στην πολιτική προβλέψεων και διαγραφών και θα εισηγηθεί τις αρμόζουσες ενέργειες προκειμένου αυτά να ξεπεραστούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider