Τα «αγκάθια» στη λειτουργία των βιβλιοπωλείων

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «αγκάθια» στη λειτουργία των βιβλιοπωλείων

Μία εβδομάδα μετά την επαναλειτουργία τους, η κίνηση στα βιβλιοπωλεία μπορεί να θεωρείται η ικανοποιητική όμως ο προβληματισμός των ιδιοκτητών σχετικά με τους περιορισμούς που υπάρχουν στα προϊόντα που μπορούν να πουλήσουν, παραμένει.

Συγκεκριμένα, τα καταστήματα μπορούν να πουλήσουν βιβλία, δεν μπορούν ωστόσο να πουλήσουν άλλα ειδή, όπως χαρτικά, κάρτες ημερολόγια, στυλό κτλ. για τα οποία απαιτείται χρήση της υπηρεσίας click away. Οι καταναλωτές δηλαδή, μπορούν να μπουν στο κατάστημα για αγοράσουν ένα βιβλίο αλλά για να αγοράσουν μία κάρτα η οποία συνοδεύει το δώρο τους, πρέπει να στείλουν sms και να ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπεται για το click away.

H πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών, Βασιλική Μανουσαρίδου μιλώντας στο insider.gr κάνει λόγο για μία «παράλογη» κατάσταση την οποία βιώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου. «Είμαστε ο παραδοσιακός χώρος πώλησης χαρτικών ειδών και γραφικής ύλης και οι πελάτες που μας επισκέπτονται δεν μπορούν να αγοράσουν κάτι άλλο εκτός από βιβλία. Ακόμη κι αν εάν κάποιος επιθυμεί να ψωνίσει κάτι με αξία κάτω του ενός ευρώ, ή ένα ημερολόγιο για το νέο έτος, πρέπει να βγει από το κατάστημα και να ακολουθήσει όλη τη διαδικασία του click away, η οποία απαιτεί και χρόνο αλλά και προσωπικό προκειμένου να τον εξυπηρετήσει » τονίζει.

Η ίδια σημειώνει ότι η πρόταση της Ομοσπονδίας ήταν μεταξύ άλλων και για αυστηρότερα μέτρα προστασίας, με ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό στα άτομα που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα ωστόσο επισημαίνει ότι θα έπρεπε να επιτραπεί στα βιβλιοπωλεία να πωλούν και άλλα προϊόντα εκτός των βιβλίων. «Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, ουσιαστικά δεν είναι άνοιγμα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η κίνηση στα βιβλιοπωλεία πάντως, ενόψει και των εορτών μπορεί να είναι ικανοποιητική και ο κόσμος να αγοράζει βιβλία, ωστόσο, σύμφωνα με τους επαγγελματίες η απώλεια του τζίρου από το διάστημα που έμειναν κλειστά δεν μπορεί να καλυφθεί.

Ακόμη ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τέλος, σύμφωνα με την κ. Μανουσαρίδου είναι σχετικά με την τροφοδοσία των καταστημάτων. Όπως επισημαίνει, οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι έχουν προχωρήσει σε αναστολή της εργασίας των 2/3 του προσωπικού τους με αποτέλεσμα οι παραγγελίες των βιβλιοπωλείων να φτάνουν αυτή την περίοδο, με σημαντική καθυστέρηση.

Διαβάστε επίσης:

Τα μεγάλα εμπόδια στα... δώρα του Αϊ Βασίλη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider