Μπίζνες εκατομμυρίων με τα... macaron

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπίζνες εκατομμυρίων με τα... macaron

Μεγάλη κληρονομιά δείχνει να αφήνει το γνωστό σε όλους γλυκό macaron με τους δημιουργούς του να επιστρατεύουν τα στοιχεία της τέχνης αλλά και του marketing για να παράξουν προϊόντα υψηλής ζαχαροπλαστικής αλλά και να προχωρήσουν επιχειρηματικά ένα βήμα παραπέρα.

Ο λόγος γίνεται για το βασικό εμπνευστή του macaron, το Γάλλο Pierre Hermé, ο οποίος από την ηλικία των εννέα ετών είχε αποφασίσει ότι θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο γλυκό και ότι θα δημιουργήσει νέες πρωτότυπες συνταγές που θα φθάσουν σε όλο τον κόσμο.

Το μικροσκοπικό αυτό γλυκό το οποίο πωλείται 2,10 ευρώ στη Γαλλία, θεωρείται ότι ήταν ένα από τα αγαπημένα γλυκά της Μαρίας Αντουανέττας και αρχικά δημιουργηθηκαν από τον Pierre Desfontaines, του παριζιάνικου ζαχαροπλαστείου Ladurèe.

Τα macaron (μακαρόν), είναι στην ουσία δυο μπισκότα, φτιαγμένα από μαρέγκα και αμύγδαλο, ενωμένα με μαρμελάδα, βουτυρόκρεμα ή κρέμα γκανάς.

Ο Pierre Hermé έχει χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος ζαχαροπλάστης του κόσμου από το θεσμό World's 50 Best Restaurants και έχει χτίσει μια «αυτοκρατορία ζάχαρης» με βασικό θεμέλιο τα macaron τα οποία διαθέτει σε καταστήματα που έχει ανοίξει σε μεγάλες πόλεις όλου του κόσμου όπως είναι το Παρίσι, το Τόκυο και το Ντουμπάι. Συνολικά ο ονομαζόμενος και ως ο «Dior των γλυκών» ή ο «Picasso της ζαχαροπλαστικής» έχει ανοίξει 47 «boutiques» σε 12 χώρες.

Στα 54 του χρόνια, μετρά ήδη 40 έτη καριέρας στη ζαχαροπλαστική ενώ στο μουσείο Γκρεβίν στο Παρίσι υπάρχει και το άγαλμά του. Το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στα λήμματα του λεξικού Larousse όχι μόνο για τα γνωστά macaron αλλά και για μια σειρά από άλλα γλυκά όπως είναι τάρτες, σοκολάτες και δημιουργίες ζαχαροπλαστικής οι οποίες συχνά αποτελούν το αποτέλεσμα έμπνευσης γνωστών δημιουργών από διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία.

«Αρχικά τα γλυκά αυτά μου φαινόντουσαν πολύ ζαχαρώδη και πολύ απλοϊκά», ανέφερε ο Hermé. «Αυτό μου έδωσε και το κίνητρο να κάνω κάτι για να εξελιχθούν, υπήρχαν πολλά περιθώρια δημιουργικότητας», συμπληρώνει. Έτσι από τα απλά macaron με γεύση καφέ, σοκολάτας ή βανίλιας φθάσαμε στα macaron με γεύση πιπέρι, μέντα κλπ. Το πρώτο κατάστημα του Hermé άνοιξε στην Κίνα και μετά ακολούθησε η Γαλλία. Και εκεί μεγαλούργησε: τα macaron με λάδι ελιάς και βανίλια ή εκείνα με τη σοκολάτα και τα φρούτα του δάσους κατέστησαν το συγκεκριμένο γλύκισμα μία από τις πιο διαχρονικές γκουρμέ επιλογές της ζαχαροπλαστικής.

Πηγές έμπνευσης του διάσημου ζαχαροπλάστη αποτελούν «ένα προϊόν που μπορεί να έχει δοκιμάσει πρόσφατα, κάτι που έχει διαβάσει, μια εικόνα που τον εντυπωσίασε», σημειώνει. Αρχικά, γράφει τη συνταγή στο χαρτί και μετά ξεκινούν οι δοκιμές με τη βοήθεια του επιτελείου του.

«Έχει τύχει να πειραματιστώ με τα macaron με γεύση κάστανο και πιπέρι. Το συγκεκριμένο δεν μπορούσαμε να το πετύχουμε με τίποτα. Έτσι λοιπόν, δημιουργήσαμε δυο διαφορετικά, ένα με κάστανο και ένα με πιπέρι», λέει χαρακτηριστικά .

Παράλληλα, συνεργάζεται με άλλους δημιουργούς όπως είναι ο δημιουργός αρωμάτων, Jean-Michel Duriez ή ο Ιταλός καλλιτέχνης Giuseppe Penone από τον οποίο εμπνεύστηκε να δημιουργήσει έναν «κορμό» για τα Χριστούγεννα. Για παράδειγμα, ο Γάλλος ζωγράφος Nicolas Buffe εικονογραφεί τα κουτιά από τα σοκολατάκια σε μοτίβο μπαρόκ.

Όπως επισημαίνει ο Hermé «υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι ζαχαροπλάστες οι οποίοι είναι δημοφιλείς και δημιουργούν φανταστικά πράγματα σε εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ. Το επάγγελμα είναι πολύ ζωντανό και δεν έχει σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από 20 χρόνια όταν σε περίπτωση που σε κάποιον έλεγες ότι θέλεις να γίνεις ζαχαροπλάστης όταν μεγαλώσεις σε κοιτούσαν όλοι με μια συγκατάβαση…».

Ο Pierre Hermé άνοιξε στη Σεούλ, στην καρδιά της Τσεονγκνταμ, μια εμπορικής/αριστοκρατικής συνοικίας, το Dior Café, το οποίο βρίσκεται στη βεράντα της νέας μπουτίκ του γνωστού οίκου. Οι πελάτες του μαγαζιού μπορούν να δοκιμάσουν τη γαλλική ζαχαροπλαστική, όπως αυτή αποτυπώνεται σε ένα περιβάλλον και μια γεύση «υψηλής τέχνης».

Mε πληροφορίες από την France Soir

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider