Καραμούζης: Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση δεν έρχεται

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραμούζης: Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση δεν έρχεται

Προετοιμασμένες για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες είναι οι ελληνικές τράπεζες, τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου Eurobank, Νίκος Καραμούζης.

Στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας την Τετάρτη, ο κ. Καραμούζης εξέφρασε την αντίθεσή του σε όσα υποστήριξε πρόσφατα το ΔΝΤ περί της ανάγκης επιπρόσθετων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες. «Τα τελευταία τρία χρόνια, μετά από τρία ενδελεχή stress test και τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν, σήμερα, βασικά κεφάλαια 33 δισ. ευρώ, δείκτη Core T1 περίπου 18%, έναντι μέσου όρου 12,5% για την Ευρώπη των 28», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Επισήμανε, ωστόσο, τις τεράστιες προκλήσεις που θέτουν στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο παράγοντες, όπως το χάσμα ύψους 80 δισ. ευρώ μεταξύ δανείων και καταθέσεων και η εξάρτηση ύψους 100 δισ. ευρώ από το Ευρωσύστημα, τα NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) ύψους 85 δισ. ευρώ και τα NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) ύψους 116 δισ. ευρώ, τις προβλέψεις ύψους 58 δισ. ευρώ έναντι επισφαλών δανείων που απορροφούν πολύτιμους φόρους από τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την αποπληρωμή υποχρεώσεων των τραπεζών προς το κράτος και το ΤΧΣ.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ταχύτατη επιστροφή στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ "κλειδί", όπως είπε, είναι η απελευθέρωση από τα δεσμά του κρατισμού, των κατεστημένων συμφερόντων και των ιδεοληπτικών εμμονών.

«Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και μείωση μισθών χωρίς επενδύσεις, εισροές ξένων κεφαλαίων και ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δεν πρόκειται να έρθει», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που θα καλύψουν το επενδυτικό και αποταμιευτικό κενό της χώρας, όπως επίσης και τη διαμόρφωση ελκυστικού καθεστώτος για τη δραστηριοποίηση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του, ευχαρίστησε επίσης τη στρατηγική ομάδα επενδυτών και προσωπικά στον επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa, ο οποίος, όπως είπε, «δεν πανικοβλήθηκε από τις εξελίξεις και αύξησε το ποσοστό του στην τράπεζα, επενδύοντας σε αυτήν, αλλά και στις προοπτικές της χώρας».

Καραβίας: Επιστροφή στην κερδοφορία εντός 2016

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας εκτίμησε με τη σειρά του ότι η πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει μια σοβαρή αβεβαιότητα και δημιουργεί θετικές προσδοκίες για τις προοπτικές της χώρας.

Αναφέρθηκε στην αναμενόμενη επαναφορά του waiver, στην αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου, στην προσδοκώμενη αναβάθμιση απο τους διεθνείς οίκους και στη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ως παράγοντες που αθροιστικά, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα.

Όπως είπε, η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η σταδιακή άρση των capital controls αποτελούν προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδυτών και πιθανόν να επιτρέψουν προσαρμογή του προγράμματος σε ρεαλιστικότερη βάση στο μέλλον.

Αναφερόμενος στην Eurobank, τόνισε ότι ο στόχος για επιστροφή στην κερδοφορία καθίσταται εφικτός για την τρέχουσα χρήση. Όπως είπε, το 2016, η Eurobank περιμένει αύξηση των εσόδων προ προβλέψεων άνω του 15%, οι προβλέψεις θα μειωθούν σε λιγότερο από 2% ως ποσοστό των δανείων, ενώ ο ρυθμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι κοντά στο 0

Προτεραιότητες της τράπεζας είναι:

  • η διαχείριση των NPLs (οι πωλήσεις δανείων θα είναι επιλεκτική επιλογή, η οποία έχει συμφωνηθεί ήδη για δάνεια στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία),
  • η επιστροφή καταθέσεων που θα επιτρέψει την αποπληρωμή εγγυήσεων του Δημοσίου και τη μείωση του ELA (μειώθηκε κατά 10,5 δισ. ευρώ το τελευταίο 11μηνο),
  • η ανάπτυξη εργασιών με χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων στον χώρο του τουρισμού, των εξαγωγών και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider