Νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημική κρίση, της τάξεως των 8 - 10 δισ. ευρώ, προβλέπει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στο 8th Banking Forum & FinTech Expo με θέμα «Challenges for the Eurο Area Banking Sector» και αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι ο μέρος όρος του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το γ΄ τρίμηνο 2020 υποχώρησε στο 2,7%, ενώ οι ελληνικές τράπεζες, παρά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους κατά 50 δις. ευρώ από τα υψηλά του Μαρτίου 2016, «παραμένουν με δείκτη NPL σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, στο 35,8% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, πολύ υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».
Η αναφορά, πάντως, του διοικητή της ΤτΕ φαίνεται ότι δεν συμπίπτει με τις διαπιστώσεις της ΕΚΤ, η οποία την εβδομάδα αυτή δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία γ΄ τριμήνου 2020 για τις τράπεζες της ΕΕ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρκετά χαμηλότερο δείκτη NPLs και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι ελαφρώς υψηλότερος από την σχετική αναφορά του διοικητή της ΤτΕ.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το γ΄ τρίμηνο 2020, ο συνολικός δείκτης NPL για τις τράπεζες της ΕΕ υποχώρησε στο 2,82% από 3,6% το β΄ τρίμηνο του 2020, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να υποχωρούν από τα 503 δισ. ευρώ στα 485 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020. Ο μέσος δείκτης NPL κινείται από 0,75% στο Λουξεμβούργο μέχρι 28,85% στην Ελλάδα.
Ο διοικητής της ΤτΕ διατυπώνει δυσμενέστερες προβλέψεις, σε σχέση με τους Έλληνες τραπεζίτες, και για το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αφήσει στις ελληνικές τράπεζες η πανδημική κρίση. Στη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν την εκπνοή του 2020, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών εκτίμησαν ότι τα νέα NPLs του Covid-19 θα διαμορφωθούν στα 5 δισ. ευρώ. Ο διοικητής της ΤτΕ, επανέλαβε σήμερα την εξαρχής εκτίμησή του για νέα κόκκινα δάνεια 8 - 10 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πρόταση που έχει υποβάλει η ΤτΕ για τη δημιουργία Asset Management Company «η οποία θα μπορούσε να αναλάβει τα επιπλέον NPLs από αυτά που θα αναλάβει το ελληνικό Asset Protection Scheme (δηλ. ο «Ηρακλής»), περίπου 30 δισ. ευρώ, καθώς και τα νέα NPLs που θα προκύψουν από την πανδημία - εκτιμώνται σε περίπου 8 - 10 δισ. ευρώ -, επομένως συνολικά περίπου 40 δισ. ευρώ».
Σημειώνεται, πάντως, ότι το Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου 2020 έδωσε το πράσινο φως για την συνέχεια του «Ηρακλή» ώστε να αντιμετωπιστούν το υπόλοιπο απόθεμα NPLs, όσο και τα νέα που θα δημιουργηθούν από την πανδημική κρίση και η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει με τον «Ηρακλή 2». Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για 18μηνη παράταση του HAPS και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να υποβάλουν τον σχεδιασμό των επόμενων τιτλοποιήσεών τους, προκειμένου να εκκαθαρίσουν πλήρως τα χαρτοφυλάκιά τους και να συγκλίνουν με τον μέσο ευρωπαϊκό δείκτη NPL το 2022.
Στην παρέμβασή του στο 8th Banking Forum & FinTech Expo με θέμα τις προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο της ευρωζώνης, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει επίσης ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται υψηλότερα των ελάχιστα απαιτούμενων, αλλά θα δοκιμαστούν από αρκετούς παράγοντες τα προσεχή χρόνια, όπως:
- Η πλήρης επίπτωση από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS9,
- Το κόστος της στρατηγικής τους για τη μείωση των NPLs μέσω των συναλλαγών που σχεδιάστηκαν ή εκτελέστηκαν πρόσφατα,
- Το γεγονός ότι περισσότερο από το ήμισυ των κεφαλαίων των τραπεζών αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC), «που αντιμετωπίζονται από τις αγορές ως κεφάλαια χαμηλής ποιότητας»,
- Η κερδοφορία των τραπεζών είναι ακόμη αδύναμη εξαιτίας χαμηλών όγκων εργασιών και υψηλού κόστους πιστωτικού κινδύνου,
- Τέλος, οι τράπεζες θα χρειαστεί, σταδιακά τα επόμενα χρόνια, να κάνουν κρούση στις αγορές προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για τις υποχρεώσεις MREL (σημειώνεται ότι πρόκειται την ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) που βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την Οδηγία 2014/59/EE για τη θέσπιση πλαισίου για την εξυγίανση τραπεζών και επενδυτικών εταιριών (BRRD) που ισχύει από 1/1/2016).