«Αλλαγή σελίδας» στην Ελλάκτωρ – Νίκη της Reggeborgh και νέο δ.σ. με 61,27%

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αλλαγή σελίδας» στην Ελλάκτωρ – Νίκη της Reggeborgh και νέο δ.σ. με 61,27%
Η γενική συνέλευση «ψήφισε» υπέρ της αλλαγής διοικητικής σελίδας στον όμιλο Ελλάκτωρ. Ποιο είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Το παρασκήνιο, οι συνομιλίες και τα μετοχικά μπλοκ.

Το νέο proxy war στην Ελλάκτωρ αυτή τη φορά έβγαλε νικητή τον Ολλανδικό όμιλο Reggeborgh, η “γραμμή” του οποίου για καταψήφιση της ΑΜΚ ύψους 50 εκατ. ευρώ και για υπερψήφιση ενός νέου διοικητικού σχήματος έλαβε το “πράσινο φως” των μετόχων. Η γενική συνέλευση (με παρουσία του 76,9% του μετοχικού κεφαλαίου) “ψήφισε” υπέρ της αλλαγής διοικητικής σελίδας στον όμιλο Ελλάκτωρ και της εκλογής νέου σχήματος με ποσοστό 61,27%.

Σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για έναν εκ των μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων της χώρας, δυόμιση σχεδόν χρόνια μετά την μάχη του Ιουλίου του 2018, που είχε οδηγήσει τότε επίσης σε μετοχικές και διοικητικές ανακατατάξεις. Ωστόσο, η έκτακτη γ.σ. της 27ης Ιανουαρίου 2021 “άνοιξε τον δρόμο” για τους Ολλανδούς της Reggeborgh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα επίσημα στοιχεία, η Ολλανδική πλευρά κατέχει 14,2%, συν το option 12,5% των μετοχών του Λ. Μπόμπολα, άρα συνολικά 26,7%, ενώ η Invesco των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη μερίδιο 25,6%. Κατά συνέπεια, μπλοκ μετόχων, μικρότερο ή μεγαλύτερο ανά περίσταση και θέμα της συνέλευσης, “συμμάχησε” είτε με τη Reggeborgh είτε όμως και με την άλλη πλευρά των δύο εφοπλιστών. Οι οποίοι, φαίνεται να ακολούθησαν την πρόταση των Ολλανδών κατά της αύξησης κεφαλαίου. Πάντως, ο εκπρόσωπος των εφοπλιστών (κ. Κατσούδας) δήλωσε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει για τα μέλη του δ.σ. καθώς αφενός δεν τα γνωρίζει, αφετέρου υπάρχουν πληροφορίες περί διενέργειας ελέγχου που εκκρεμεί από την Ειπτροπή Ανταγωνισμού.

Η γ.σ. ψήφισε κατά της ΑΜΚ και του προηγούμενου δ.σ., ενώ ανέδειξε το νέο διοικητικό σχήμα της Ελλάκτωρ.

Ειδικότερα:

Η γενική συνέλευση ψήφισε με ποσοστό 61,27% υπέρ της πρότασης των Ολλανδών, και των μετόχων Παναγιωτόπουλου-Γιόκαρη, για την τοποθέτηση νέου 5μελούς διοικητικού σχήματος, με πλήρη θητεία, που αποτελείται από τους Γ. Μυλωνογιάννη, Αρ. Ξενόφο, Δ. Κονδύλη, Κ. Τούμπουρη, Αθ. Χατζηπέτρου, ενώ καταψήφισε το 38,72 %.

Με ποσοστό 61,14% η γενική συνέλευση τάχθηκε υπέρ της πρότασης των Ολλανδών για ανάκληση του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ενώ ποσοστό 38,77% καταψήφισε.

Με ποσοστό 89,6% καταψηφίστηκε η πρόταση του δ.σ. για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50,4 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης νέων, κοινών, μετά ψήφου, ονομαστικών μετοχών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Μόλις 9,8% ψήφισαν υπέρ, με την εξέλιξη αυτή να αποτελεί νίκη των Ολλανδών της Reggeborgh, ενώ την εισήγηση των Ολλανδών εναντίον της ΑΜΚ υπερψήφισε και η πλευρά των εφοπλιστών.

Αρνητική ήταν η απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εισηγμένης για το θέμα της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (κατά €212.129.282,97 με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της από €1,03 σε €0,04 ανά μετοχή, προς ισόποσο συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων) με ποσοστό 89,5%, έναντι 9,84% υπερ.

Ο κ. Αν. Καλλιτσάντσης προχώρησε κατά τη διέρκεια της γ.σ. σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι σήμερα, εστιάζοντας στις κινήσεις ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησης στον όμιλο, στην αποχώρηση από ζημιογόνες αγορές και δραστηριότητες, στην εικόνα των χρηματοοικονομικών δεικτών, στη στρατηγική ενδυνάμωσης του επιχειρησιακού προφίλ της Ελλάκτωρ, στην ηγετική της θέση σε παραχωρήσεις, ΑΠΕ, απορρίμματα κ.α., αλλά και στην ενίσχυση της ρευστότητας της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ. Σημείωσε ότι η Ελλάκτωρ διαθέτει ρευστότητα 400 εκατ. ευρώ και πρόσθετη χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ από την επαύξηση της χρηματοδότησης από υφιστάμενα έργα ΑΠΕ. Κατά την περίοδο 2014-2018, η Ελλάκτωρ εμφάνιζε συσσωρευμένες ζημίες 450 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω κατασκευής, εν'ω παρέλαβε την εισηγμένη με πολύ υψηλό δανεισμό ύψους 762 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι σήμερα, η Άκτωρ έχει υπογράψει έργα 1,1 δισ. ευρώ, έχει συμβολαιοποιήσει διεκδικήσεις 260 εκατ. ευρώ, όπως και συμπληρωματικές συμβάσεις 120 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με την EDPR προωθεί έργα 900MW στις ΑΠΕ, ύψους 1 δισ ευρώ. Ο κ. Καλλιτσάντσης στην αρχική του ομιλία σημείωσε ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 δισ. Ευρώ, είναι ο μεγαλύτερος λειτουργός έργων παραχώρησης με συμμετοχή σε πέντε από τους επτά αυτοκινητοδρόμους. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας με ανεκτέλεστο 1,8 δις. ευρώ και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ. Μίλησε για ενίσχυση των παραχωρήσεων, περαιτέρω επέκταση στα έργα περιβάλλοντος και στις ΑΠΕ, ανάπτυξη επενδύσεων στο περιβάλλον και αναζήτηση συνεταίρου για το Cambas Project.

Ο εκπρόσωπος των Ολλανδών, κ. Γ. Σωτηρόπουλος, αναφέρθηκε στα ζητήματα ανταγωνισμού που ανέκυψαν από την προηγούμενη διοίκηση, μίλησε για το αίτημα από την Invesco για ασφαλιστικά μέτρα το οποίο πάντως αποσύρθηκε πριν τη γ.σ., αλλά και στην υποβολή σχετικής καταγγελίας από μικρομέτοχο στη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ε.Ε. για λήψη ασφαλιστικών μέτρων ώστε να μην έχει η Reggeborgh δικαίωμα ψήφου η οποία και απορρίφθηκε. Κατά τον ίδιο, έπρεπε να απορριφθεί η πρόταση του δ.σ., καθώς δεν εγγυάται την αποκατάσταση ευρωστείας του ομίλου, ενω δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο δ.σ που έχει και εσωτερικά ζητήματα. Δεσμεύθηκε, ότι το νέο δ.σ., εξετάζοντας τα δεδομένα ομίλου, θα φέρει συνολική πρόταση για χρηματοδοτική ενίσχυση του ομίλου. “Εφόσον εκλεγεί ένα νέο δ.σ. πιστεύουμε ότι εξετάζοντας ενδελεχώς τα δεδομένα του ομίλου θα φέρει μία πρόταση για τη χρηματοδότηση του ομίλου. Ζητάμε να καταψηφίσουμε τα θέματα ένα και 2 της ημερήσιας διάταξης» ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος. Σε δεύτερη παρέμβασή του επιχείρησε να απαοδομήσει τις αναφορές Αν. Καλλιτσλαντση περί ισχυρής εταιρικής διακυβέρνησης και οικονομικής θέσης του ομίλου, αναφερόμενος στις πληροφορίες περί κατάσχεσης λογαριασμών και στις δημόσιες παρεμβάσεις του Δ. Καλλιτσάντση.

Σε παρέμβασή του ο μέτοχος Χρ. Παναγιωτόπουλος (1,5%), μέτοχος επίσης με περίπου 12% στη θυγατρική Reds, μίλησε για “κακή εικόνα” της Ελλάκτωρ στην αγορά, για χαμένα συμβόλαια, κακό κλίμα στο εσωτερικό του ομίλου. “Αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα, θα πουλήσω τις μετοχές και θα φύγω, δεν υπάρχει επόμενη ημέρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα νέα μέλη του δ.σ.

Γιώργος Μυλωνογιάννης (προορίζεται για Πρόεδρος – Μη Εκτελεστικό Μέλος)

Ο κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Οικονομικά (BSc) και Νομικά (LLB) στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει νομικός εκπρόσωπος μεγάλων διεθνών εταιρειών. Εξειδικεύεται στο εμπορικό δίκαιο, το φορολογικό δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ, τις δημόσιες συμβάσεις και τη διαιτησία. Μερικές από τις πιο πρόσφατές του συνεργασίες ως σύμβουλος καθώς και νομικός σύμβουλος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τον ΟΤΕ, τον Όμιλο Airbus, την Airbus Ελλάς ΑΕ, την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΕ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ). Είναι ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες (FDMA Law Firm) από το 2001 και σήμερα εργάζεται ως Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος (προορίζεται για Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος)

Ο κ. Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος, γεννήθηκε το 1963 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο London School of Economics της Αγγλίας. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μέλος ΔΣ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ως πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, της EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SaiI S.A. και της Eurobank EFG Fund Management Company (Λουξεμβούργο) Α.Ε. Έως και σήμερα εργάζεται ως μέλος της επιτροπής εκκαθάρισης στην εταιρεία PQH (Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε) και ως εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ).

Δημήτριος Κονδύλης, Σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος

Ο κ. Δημήτριος Κονδύλης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό) στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων από το INSEAD. Εργάστηκε ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Arlekino ΑΕ, Oceanbulk Maritime ΑΕ και Atlantic International Trading ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Interchart Shipping Inc και Ship Procurement Services παράλληλα με τη θέση του ως συνιδρυτή στην εταιρεία Sarl Sea Business, Monaco. Είναι μέλος του συμβουλίου της επιτροπής “China Classification Society Mediterranean Committee” καθώς και μέλος της διεθνούς επιτροπής ”International General Committee of Bureau Veritas”.

Κωνσταντίνος Τούμπουρος, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος

Ο κ. Κωνσταντίνος Τούμπουρος γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό), με ειδίκευση στην υδραυλική μηχανική, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τότε ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ στην εταιρεία Εργονομία ΑΕ καθώς και ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Εργομετρία ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τεχνικής και εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Temco AE.

Αθηνά Χατζηπέτρου, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος

Η κα. Αθηνά Χατζηπέτρου είναι κάτοχος πτυχίου στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μεταπτυχιακού στην επιχειρησιακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού στη πολιτιστική διαχείριση από το Πανεπιστήμιο του Kent. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως περιφερειακή οικονομική διευθύντρια στην Coca-Cola Ελλάς, ως οικονομική διευθύντρια στην εταιρεία Beiersdorf Ελλάς, ως διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Toyota Hellas ΑΕ, ως οικονομική σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ως μόνιμη σύμβουλος της υπηρεσίας ”Netherlands Enterprise Agency (RVO)” και της οικονομικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος του Tαμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ). Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ (HDB).

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider