Δικαστική διένεξη της Bain Capital με την Τράπεζα Πειραιώς 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δικαστική διένεξη της Bain Capital με την Τράπεζα Πειραιώς 

To ιρλανδικό τμήμα της Bain Capital μήνυσε, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent, την Τράπεζα Πειραιώς διεκδικώντας 34 εκατ. ευρώ. Iσχυριζόμενo, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι η τράπεζα παραβίασε τις εγγυήσεις όταν πούλησε ένα χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ιρλανδική εταιρεία.

Η Τράπεζα Πειραιώς υπερασπίζεται την κίνησή της στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και επιμένει ότι προσφυγή της ιρλανδικής εταιρείας δεν έχει βάση και ότι το ελληνικό ίδρυμα δεν φέρει καμία ευθύνη.

Η οντότητα της Bain, η Amoeba Issuer με έδρα το Δουβλίνο, απέκτησε ένα χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας 398 εκατ. ευρώ που κατείχε η Πειραιώς το 2018. Τα δάνεια αυτά είχαν αρχική ονομαστική αξία 1,95 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η συμφωνία πώλησης, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς , περιελάμβανε μια ρήτρα με βάση την οποία τυχόν καταγγελίες σχετικά με τις εγγυήσεις δανείου πρέπει να έχουν γνωστοποιηθεί εντός 30 ημερών, από τη στιγμή κατά την οποία υπάρχει ενημέρωση για τυχόν φερόμενες παραβιάσεις. Η Bain κοινοποίησε την αξίωσή της τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Η Amoeba Issuer ισχυρίστηκε ότι βρήκε σφάλματα σε μεγάλο μέρος των δανείων που απέκτησε στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς.

Το ιρλανδικό όχημα επέμεινε ότι οι εγγυήσεις που του δόθηκαν ήταν αναληθείς και ανακριβείς.

Όλα τα δάνεια που απέκτησε η Amoeba Issuer από την Τράπεζα Πειραιώς είναι δάνεια για εμπορικά ακίνητα. Ήταν η πρώτη πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εμπορικά ακίνητα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Independent, oι λογαριασμοί του 2019 της Amoeba Issuer δείχνουν ότι στο τέλος εκείνου του έτους η οντότητα είχε οικονομικά περιουσιακά στοιχεία 368,6 εκατ. ευρώ σε ονομαστική αξία και 42,1 εκατ. ευρώ μετρητά στα βιβλία της.

Στο τέλος του 2019 υπήρχαν 80 οφειλέτες στο χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έναντι 85 δανειοληπτών το 2018. Υπήρχε ένας οφειλέτης τα δάνεια του οποίου αντιστοιχούσαν το 25% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου στο τέλος του 2019, σύμφωνα με τους λογαριασμούς ενώ τέτοιο μεμονωμένο σημαντικό άνοιγμα δανειολήπτη δεν υπήρχε το 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider