Τρ. Πειραιώς: Τι έγινε με την ΑΜΚ του 2015 και τι θα γίνει με την ΑΜΚ του 2021

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Τι έγινε με την ΑΜΚ του 2015 και τι θα γίνει με την ΑΜΚ του 2021
Τι λέει η «ζυγαριά» για το κόστος του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογούμενων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας το 2015 και τι δείχνει το ισοζύγιο για τη σχέση κόστους – οφέλους από την επικείμενη ΑΜΚ; Πόσο έχασαν οι μικρομέτοχοι το 2015, όταν επιπλέον δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ; Τι θα ισχύσει με την ΑΜΚ του 2021, η οποία συνιστά το σημείο καμπής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει γίνει η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η σημαντικότερη τραπεζική εξέλιξη της χρονιάς, που αναμένεται στα μέσα Απριλίου, αλλάζοντας τη σελίδα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η Πειραιώς Financial Holdings θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 1 δισ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης. Η διαδικασία θα είναι ταυτόχρονη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα νέα κεφάλαια θα αντληθούν με ιδιωτική τοποθέτηση (δηλ. διαδικασία που δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά) μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Θα προβλέπεται καταρχήν επιμερισμός σε 10% (ενδεικτικά) κατανομή για το σκέλος της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους.

Θα καθοριστεί εύρος τιμών (ελάχιστη - μέγιστη) για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά. Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της ΑΜΚ, δηλ. την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους. Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Αν και η ΑΜΚ δεν θα διενεργηθεί με δικαίωμα προτίμησης, εντούτοις η Τράπεζα θα δώσει προτεραιότητα στην ικανοποίηση του ύψους της συμμετοχής που θα εκδηλώσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοί της, προστατεύοντας πλήρως και τους μικρομετόχους.

Αναλυτικά τους όρους της ΑΜΚ και τη διαδικασία που θα προηγηθεί έγραψε στις 21/3 το insider.gr.

Σημειώνεται ότι στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς οι ιδιώτες επενδυτές κάνουν ουρά για να μπουν, καθώς με το πλάνο εξυγίανσης που έχει υλοποιήσει η Τράπεζα αλλάζουν πλήρως οι προοπτικές της. Επιπλέον σταθεροποιούνται οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού αίρεται η αβεβαιότητα για το μέλλον του «αδύναμου κρίκου», ο οποίος στο παρελθόν είχε φουντώσει ανησυχίες που έφταναν μέχρι και τον κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων. Η Πειραιώς είναι η μεγαλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα. Μέχρι πριν 1-2 χρόνια ο κόσμος ρωτούσε: «Θα γίνει κούρεμα καταθέσεων; Θα κοπεί η τράπεζα στα δυο σε good και bad bank και θα πουληθεί στις άλλες τρεις»; Τέτοιες εξελίξεις, προφανώς θα είχαν τεράστιο κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, υποκαταστήματα της Τράπεζας θα έκλειναν και πολύς κόσμος θα έχανε τη δουλειά του.

Η ΑΜΚ του 2015 και το κόστος των ανακεφαλαιοποιήσεων στις τράπεζες

Υπενθυμίζεται ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015 είχαν κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο και στους Έλληνες φορολογούμενους 5,4 δις ευρώ. Το ποσοστό του ΤΧΣ διαμορφώθηκε τότε:

● Στην Τρ. Πειραιώς: από 66,9% στο 26%
● Στην Εθνική Τράπεζα: από 57,2% στο 35%
● Στην Alpha Bank: από 66% στο 11%
● Στην Eurobank: από 35% στο 2,7%

Σε όλες τις τράπεζες η πλειοψηφία των μετοχών πέρασε σε ιδιωτικά χέρια, με απώλειες για το Ελληνικό Δημόσιο και τους υφιστάμενους επενδυτές των τραπεζών.

Η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 έγινε με discount 85,7% και 99,4% σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση του 2014! Έχασε δηλαδή το ΤΧΣ το 99,4% και μαζί του και οι μικρομέτοχοι που δεν τους επιτράπηκε καν να συμμετάσχουν. Στην ανακεφαλαιοποίηση του 2014 οι τράπεζες είχαν αξία 27 δις. ευρώ και στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 είχαν αξία μόλις 1 δισ. Το μερίδιο του ΤΧΣ από αξία 19 δισ. ευρώ κατακρημνίστηκε σε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ, δηλαδή εξανεμίστηκαν από την περιουσία του ΤΧΣ 18 δισ. ευρώ.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, ειδικότερα, το 2015 το ΤΧΣ έβαλε 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,06 δις ευρώ ήταν τα περίφημα CoCos που δημιούργησε τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην τιμή των 6 ευρώ! Σημειώνεται ότι με τα CoCos είχε μπει κυριολεκτικά θηλιά στην Τράπεζα, καθώς αυτή ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει ετησίως σε τόκους το ποσό των 165 εκατ. ευρώ, αφαιρώντας πόρους από τα κεφάλαιά της και αδυνατώντας να σηκώσει κεφάλι... Τέλος στη δέσμευση αυτή έβαλε το απαγορευτικό πληρωμής του κουπονιού για το 2020 από την ΕΚΤ (SSM), οδηγώντας, έτσι, σε κρατικοποίηση την Τράπεζα, αφού το ποσοστό της συμμετοχής του ΤΧΣ ενισχύθηκε στο 61,3%. Η κρατικοποίηση αποτελούσε, ωστόσο, προσωρινό στάδιο, καθώς η δέσμευση για όλες τις τράπεζες είναι η ιδιωτικοποίησή τους και η αποεπένδυση του ΤΧΣ μέχρι το τέλος του 2022.

Η επικείμενη ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς

Με αυτό το δεδομένο, η Τράπεζα Πειραιώς καλείται να αναζητήσει άμεσα κεφάλαια από την επενδυτική κοινότητα, σε μια περίοδο όπου υπάρχει άπλετη ρευστότητα στις αγορές και το timing είναι το κατάλληλο και το μοναδικό (και τελευταίο με αυτές τις ευνοϊκές συνθήκες) για να προετοιμάσει την Τράπεζα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής Οικονομίας, όσο και στις προκλήσεις – ευκαιρίες που θα αναδειχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ΑΜΚ του 2015, δεν υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές για την Τρ. Πειραιώς και επιτράπηκε στην τότε διοίκησή της να δώσει δάνεια σε μετόχους που συμμετείχαν στην αύξηση. Επρόκειτο για μετοχοδάνεια για τα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο στην Πειραιώς από τον SSM.

Και το πιο σημαντικό: το 2015 δεν δόθηκε καν η ευκαιρία στους μικρομετόχους να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Η συμμετοχή επιτράπηκε μόνο στους μεγαλοεπενδυτές και στα υψηλά βαλάντια, στους high net worth individuals. Από εκείνη την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, καμία εξυγίανση δεν επιτεύχθηκε στην Τράπεζα. Δόθηκε, όμως, η ευκαιρία επαναγοράς των δανείων του Libra Group (Λογοθέτης) σε χαμηλότερη τιμή…

Με όλο το τεράστιο κόστος των 2,7 δισ. ευρώ που ανέλαβαν οι Έλληνες φορολογούμενοι για την ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς το 2015, τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς από 52% στις αρχές 2015 «κατάφεραν» να μειωθούν κατά 1 μονάδα, στο 51% το καλοκαίρι του 2019, όταν έγιναν οι εκλογές και ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ποια ήταν η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς το 2015;

Στις 23 Ιανουαρίου 2015 (με προσαρμογή από τα απανωτά split): 1.942 ευρώ
Στις 7 Ιουλίου 2019: 3,24 ευρώ. Δηλαδή οι μέτοχοι έχασαν 99,8% επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με στόχο την πλήρη εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, η οποία αποτέλεσε προτεραιότητα στην ατζέντα της, η κυβέρνηση της ΝΔ τόνισε εξαρχής ότι χωρίς υγιείς τράπεζες δεν υπάρχει υγιής οικονομία. Δημιουργήθηκε, έτσι, ο «Ηρακλής», ο οποίος κατάφερε να απομειώσει τα κόκκινα δάνεια στο μισό, κατά 32 δις. ευρώ. Στην παρούσα φάση, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τον «Ηρακλή ΙΙ» με στόχο την εκκαθάριση επιπλέον NPLs 30 – 32 δις. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα.

Σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται μπροστά σε μια κομβική αλλαγή, καθώς έχει ανακοινώσει επιθετικό πρόγραμμα μείωσης των κόκκινων δανείων ώστε από το άνω του 40% σήμερα να πάει σε μονοψήφιο δείκτη NPE, κάτω του 10% σε 12 μήνες. Επιχειρεί, δηλαδή, η Τράπεζα να καλύψει τον χαμένο χρόνο των προηγούμενων 10 ετών μέσα σε ένα χρόνο και να μπορέσει να επικεντρωθεί στη δουλειά της, χρηματοδοτώντας με δάνεια στην πραγματική οικονομία.

Το τιτάνιο αυτό έργο και η ολική επαναφορά της Τράπεζας Πειραιώς επιχειρείται να γίνει με το ελάχιστο κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο. Το ΤΧΣ δεν θα βάλει 2,7 δις που μπήκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα κοστίσει 18 δις ευρώ όπως κόστισε η “περήφανη διαπραγμάτευση” στην αξία των ελληνικών τραπεζών.

Το 1 δισ. ευρώ που αναζητεί τώρα η Τράπεζα θα μπει κυρίως από ιδιώτες επενδυτές. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πει ότι μικροεπενδυτές όχι μόνο θα επιτραπεί να συμμετάσχουν, αλλά θα έχουν και προτεραιότητα. Σε αντίθεση με αυτό που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ όπου δεν τους δόθηκε καν το δικαίωμα να συμμετάσχουν.

Προφανώς στη ζυγαριά του δημοσίου συμφέροντος, η τωρινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θα έχει πολύ μικρότερο κόστος και ασύγκριτα μεγαλύτερα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική Οικονομία και τους Έλληνες φορολογούμενους. Και το τελικό ζητούμενο είναι η Τράπεζα να εξυγιανθεί γρήγορα και να δίνει δάνεια και όχι να παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους για να χρησιμοποιείται ως χρηματοδότης φίλα προσκείμενων επιχειρηματιών σε εκάστοτε κυβερνήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Διευκρινίσεις από την Τρ. Πειραιώς για τους όρους της ΑΜΚ

Η ΟΤΟΕ απαιτεί διαφάνεια και ασφαλείς διαδικασίες για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider