Η Λιθουανία είναι ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα fintech clubs της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το τελευταίο καιρό παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα τάση, καθώς καταγράφει μία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και απομακρύνεται από τις παραδοσιακές τραπεζικές σχέσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Blooomberg, η χώρα της Βαλτικής, στην οικονομική βιομηχανία της οποίας κυριαρχούν τράπεζες όπως η SEB Bankas AB και η Swedbank AB, τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει μία απλοποιημένη μορφή συναλλαγών και γρήγορης παροχής αδειών για fintech εταιρείας από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η πρωτοβουλία έτυχε θετικής ανταπόκρισης και πλέον η Λιθουανία είναι 4η στην παγκόσμια κατάταξη των fintech οικοσυστημάτων, ενώ ειδικά την τελευταία χρονιά η συναλλαγές μέσω διαδικτύου και εφαρμογών, αντί για παραδοσιακών τραπεζικών ιδρυμάτων έχει σημειώσει σημαντική άνοδο.
Μέρος της ανόδου αποδίδεται στην πανδημία του κορονοϊού, καθώς πολλοί άνθρωποι επιλέγουν το διαδίκτυο αποφεύγοντας τις προσωπικές επαφές, όμως όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σημαντικό ρόλο έχουν «παίξει» εταιρείες όπως η Revolut, η οποία επέλεξε να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στη Λιθουανία, με φόντο το Brexit.
Συγκεκριμένα, το μερίδιο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται από fintech εταιρείες κατέγραψε άνοδο κατά 27% το 2020, σε σχέση με το 11% του 2019. Αντίστοιχα, οι συναλλαγές με κάρτα είδαν αύξηση κατά 32% το 2020 και αποτελούν το 64% του συνόλου των συναλλαγών.
Η κυριαρχία του fintech τομέα στη Λιθουανία, δεν είναι χωρίς ρίσκο. Παρότι απέφυγε τα σκάνδαλα που ξέσπασαν στις γείτονες χώρες, Λετονί και Εσθονία, η βιομηχανία της χώρας δημιουργεί προκλήσεις, στο επίπεδο του ελέγχου ασφάλειας και νομιμότητας των συναλλαγών, τονίζει ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, της Τράπεζα της Λιθουανίας, Βίτας Βασιλιάσκους.