Ελλάκτωρ-Reggeborgh: «Δεν έχουμε κοινά συμφέροντα με τους Μπάκο-Καϋμενάκη»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελλάκτωρ-Reggeborgh: «Δεν έχουμε κοινά συμφέροντα με τους Μπάκο-Καϋμενάκη»
Κύκλοι της διοίκησης της Ελλάκτωρ σημείωσαν ότι στόχος της πλευράς των εφοπλιστών είναι να προκαλέσουν «ανταρτοπόλεμο» και δικούς τους λόγους.

Ανάμεσα σε Reggeborgh και Greenhill Investments, την εταιρεία των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη, δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα, ούτε κοινή ατζέντα, ούτε τρόπος συνεννόησης. «Δεν θα υπάρχει ανταπόκριση σε κανένα παιχνίδι των εφοπλιστών, ούτε συζήτηση». Αυτά ανέφεραν πηγές της διοίκησης της Ελλάκτωρ σε άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων, υπενθυμίζοντας ότι στην Γ.Σ. του Ιανουαρίου η πλευρά των Ολλανδών επικράτησε άνετα, ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα συνδιοίκησης.

«Ο δρόμος για τη συνεννόηση περνάει μόνο μέσα από τη γενική συνέλευση και την υπερψήφιση της αύξησης κεφαλαίου προς όφελος της εταιρείας», σημειώνουν κύκλοι της διοίκησης της Ελλάκτωρ, «ρίχνοντας το γάντι» προς την πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη. Για τους οποίους αναφέρουν με νόημα ότι έχουν επιδοθεί σε ένα «παιχνίδι» με στόχο την εκπλήρωση δικών τους συμφερόντων, σε ένα «chicken game», μόνο που απέναντί τους δεν έχουν τη Reggeborgh, αλλά τους 6.000 εργαζόμενους του γκρουπ, τους υπόλοιπους μετόχους αλλά και όσους ενδιαφέρονται για την επόμενη ημέρα στον όμιλο. Επίσης, πηγές της διοίκησης μίλησαν και για διαφορετικές ατζέντες πλευρών που συνολικά ελέγχουν περίπου 25,6%, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη Γ.Σ. που αναβλήθηκε, αναφέροντας μάλιστα ότι το fund Farallon αποδείχτηκε ότι κατέχει δικαιώματα ψήφου περίπου 18% (μέσω της θυγατρικής Aiolos) και είναι προς το οικονομικό συμφέρον του να «περάσει» η ΑΜΚ για να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δανείσει (μετοχοδάνεια) είτε στην πλευρά Καλλιτσάντση είτε στη Greenhill.

Κύκλοι της διοίκησης της Ελλάκτωρ σημείωσαν ότι στόχος της πλευράς των εφοπλιστών είναι να προκαλέσουν «ανταρτοπόλεμο» και δικούς τους λόγους. «Μπορεί να θέλουν να βγάλουν λεφτά μέσα από ένα παιχνίδι. Και η Reggeborgh επιζητά υπεραξίες, αλλά μέσα από την ανάπτυξη του ομίλου που περνάει και από την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ», σημείωσαν οι ίδιοι, αμφισβητώντας ότι η Greenhill ελέγχει 25,5%.

Υπενθύμισαν σειρά εταιρειών αγνώστου προέλευσης που έχουν εμφανιστεί από την πλευρά των Μπάκου – Καϋμενάκη, όπως η Invesco, η Greenhill Investments, η Greenhill Investment, η Faralon και η Aiolos. Μάλιστα, θεωρούν την τελευταία θυγατρική του fund Farallon που είχε δανείσει παλιότερα τον κ. Καλλιτσάντση και ακολούθως τους εφοπλιστές (μετοχοδάνεια). Η Aiolos, κατά τη διοίκηση της εισηγμένης, κατέχει το 18,5% των δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ. Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον της Farallon να ψηφίσει υπέρ της ΑΜΚ «για να πάρει πίσω τα λεφτά της», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως το fund δεν έστειλε πληρεξούσιο για τις ενεχυριασμένες μετοχές στην τελευταία γ.σ. καθώς μπορεί και να ήταν υπέρ μιας ΑΜΚ.

Κατά τους ίδιους κύκλους της Ελλάκτωρ «υπάρχει η πλευρά της Reggeborgh που είναι θεσμικός επενδυτής, οι εφοπλιστές με τα δικά τους συμφέροντα, η πλευρά Καλλιτσάντση που θέλει να προστατεύσει το παρελθόν της και η Farallon που θέλει τα λεφτά της πίσω».

Επισημάνθηκε ότι το 25% δεν είναι ενιαίο, αλλά αποτελεί άθροισμα διαφορετικών μετόχων (εννοούν τη Greenhill, τη Farallon, την Pemanoaro) με διαφορετικές επιδιώξεις και ατζέντες, ενώ αναφέρθηκε ότι η Greenhill δεν έχει αγοράσει ούτε μία μετοχή από το ταμπλό. Ενα άλλο σημείο που αναφέρθηκε είναι ότι ουδέποτε η Aiolos γνωστοποίησε επισήμως ότι κατέχει ποσοστό 18,5% στην Ελλάκτωρ, κάτι που πρέπει αν εξεταστεί από τις αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), καθώς υπάρχουν σειρά παρατυπιών που πρέπει να διερευνηθούν, όπως υποστήριξαν.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι η Greenhill, απείλησε, γραπτώς, με ποινικές διώξεις στελέχη της Eurobank, που έχει αναλάβει σύμβουλος έκδοσης του ομολόγου ύψους 50 εκατ. ευρώ για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της ΑΚΤΩΡ. Η οποία, όπως ειπώθηκε για ακόμα μια φορά, είναι σε οριακή κατάσταση και μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο μέσω της ομολογιακής έκδοσης και της ΑΜΚ.

Τέλος, όσον αφορά σενάρια για αγορά του ποσοστού των εφοπλιστών (αν και αμφισβητείται το 25%), αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το παραμικρό, ενώ προσεχώς, όταν γίνει η ΑΜΚ, έτσι και αλλιώς θα μεταβληθούν τα ποσοστά (από τη συμμετοχή, τα αδιάθετα κ.α.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider