Μπορεί ο χρόνος για την επαναλειτουργία της εστίασης να αρχίζει να μετρά αντίστροφα όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τον Μάιο αναμένεται να ανοίξουν οι επιχειρήσεις στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο ο προβληματισμός των επιχειρηματιών για την επόμενη μέρα του κλάδου παραμένει.
Ερωτηματικό άλλωστε αποτελεί ποια θα είναι η αντίδραση των καταναλωτών έπειτα από τόσους μήνες, όχι τόσο για τις καφετέριες και τα μπαρ αλλά κυρίως για τα καταστήματα της αμιγούς εστίασης, εστιατόρια και ταβέρνες. Ενδεικτική είναι άλλωστε και η έρευνα του ΙΕΛΚΑ με θέμα τις συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών και πώς επηρεάζονται λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την οποία μόνο 1 στους 3 (ποσοστό 34%) θα «επιστρέψει» το επόμενο δίμηνο σε εστιατόριο-ταβέρνα για φαγητό εκτός σπιτιού. Το 30% απάντησε πως θα επισκεφθεί τις επιχειρήσεις εστίασης «αργότερα μέσα στον χρόνο» ενώ το 33% πως δεν θα επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2021.
Αξίζει να σημειωθεί πως και μετά το πρώτο lockdown της άνοιξης του 2020, οι καταναλωτές άργησαν να επιστρέψουν στη συνήθεια να τρώνε έξω ενώ τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού και με τους περιορισμούς που ίσχυαν στα καταστήματα εστίασης η πτώση του τζίρου έφτανε ακόμη και το 60%.
Διαφορετική από την άλλη πλευρά είναι η εικόνα που καταγράφει η έρευνα του ΙΕΛΚΑ για τις υπηρεσίες delivery που δεν φαίνεται να επηρεάζονται, καθώς το 53% να αγοράζει ήδη καφέ απ’ έξω και το 56% παραγγέλνει έτοιμο φαγητό ενώ τα ποσοστά που δεν υιοθετούν και δεν θα υιοθετήσουν ποτέ αυτές τις συνήθειες να είναι 31% και 29% αντίστοιχα.
Εν αναμονή της ενίσχυσης
Πάντως οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται αφενός εν αναμονή της ανακοίνωσης της ημερομηνίας επαναλειτουργίας της εστίασης, αφετέρου των μέτρων στήριξης της για την επανεκκίνηση του κλάδου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως έως της 10 Μαΐου πιθανότατα θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για την ενίσχυση στην εστίαση, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις θα λάβουν ένα πόσο για την αγορά πρώτων υλών που είναι απαραίτητα για την επαναλειτουργία τους. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ είναι ύψους 330 εκατ. ευρώ ενώ οι επιχειρήσεις θα λάβουν ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου του 2019. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών παρατείνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η δυνατότητα ατελούς παραχώρησης από τους δήμους, πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου στις επιχειρήσεις εστίασης για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, μέτρο που αναμένεται να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις ειδικά για όσο διάστημα λειτουργούν μόνο στους εξωτερικούς χώρους.
Διαβάστε επίσης:
O μεγάλος «γολγοθάς» της εστίασης – Τα τρία «αγκάθια» στον δρόμο προς το άνοιγμα
Η κλειστή εστίαση έφερε έκρηξη πωλήσεων των αλκοολούχων στα σούπερ μάρκετ