Σε πανικό οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τα λουκέτα στο λιανεμπόριο

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε πανικό οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τα λουκέτα στο λιανεμπόριο

Δραματικές είναι οι συνέπειες στην αγορά ακινήτων που φέρνουν τα απανωτά λουκέτα στο λιανεμπόριο. Μέσα σε μια πενταετία τουλάχιστον έξι μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες με δεκάδες μισθωμένα καταστήματα στα δίκτυά τους, από τον κλάδο την ένδυσης, των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αλλά και των τροφίμων, έβαλαν λουκέτο, ενώ χιλιάδες μικρά καταστήματα κατέβασαν ρολά ερημώνοντας εμπορικούς δρόμους που άλλοτε έσφυζαν από κίνηση και αφήνοντας στα αζήτητα ακίνητα εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.

Τα λουκέτα αυτά σε αρκετές των περιπτώσεων άφησαν φέσια εκατομμυρίων ευρώ προς τους ιδιοκτήτες των ακίνητων που τα ενοικίαζαν ενώ οι νέοι φόροι με τους οποίους πλέον επιβαρύνεται η αγορά ακινήτων έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων πολλά από τα οποία είναι και εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων και παραμένουν για χρόνια κλειστά.

Από το ξέσπασμα της κρίσης έβαλαν λουκέτο μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες όπως οι: Ατλάντικ, KAROYZOS, GLOU, FOKAS, SPRIDER, Ηλεκτρονική Αθηνών, ενώ σε αυτές έρχονται να προστεθούν και οι τελευταίες εξελίξεις με το θρίλερ της αλυσίδας Μαρινόπουλος που διαθέτει το μεγαλύτερο πανελλήνιο δίκτυο μισθωμένων καταστημάτων «σούπερ-μάρκετ» σε όλη τη χώρα με περίπου μισθωμένα 500 καταστήματα.

Με μια ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ αναφερόμενη στην αρνητική εξέλιξη της Μαρινόπουλος κάνει λόγο για εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνει η εταιρεία και δεν έχουν πληρωθεί τα μισθώματα των τελευταίων 8-12 μηνών. Και παρά το γεγονός ότι με την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2016, ρητά εξαιρέθηκαν από τη δικαστική προστασία οι μισθώσεις ακινήτων και να μην «θίγεται το δικαίωμα καταγγελίας και απόδοσης του μισθίου σε περίπτωση σύμβασης μίσθωσης, εφόσον ο οφειλέτης είναι υπερήμερος ως προς την καταβολή έξι ή περισσότερων μηνιαίων μισθωμάτων», οι ιδιοκτήτες ανησυχούν.

«Ελπίζουμε ότι η εταιρία, στα πλαίσια της διακηρυγμένης προσπάθειάς της για διατήρηση του πανελλήνιου δικτύου της, θα αρχίσει άμεσα τη σταδιακή καταβολή των οφειλομένων, ώστε να μην τεθούν θέματα εφαρμογής της διάταξης αυτής» αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της κατάστασης.

Μόνο τα χρέη της Μαρινόπουλος προς την εταιρεία Grivalia Properties έφταναν στις 30 Ιουνίου τα 4 εκατομμύρια ευρώ για μίσθωση τεσσάρων εμπορικών ακινήτων με ένα μέρος αυτών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Grivalia, να καλύπτεται από τραπεζικές εγγυήσεις.

Πλέον οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων βρίσκονται σε πανικό. Την εποχή με τα υψηλά ενοίκια και τον αέρα για να εξασφαλιστεί ένα καλό σημείο σε κάποιον εμπορικό δρόμο αντικατέστησαν τα χιλιάδες κατεβασμένα ρολά, τα εκατομμύρια χρέη από ενοίκια που μέχρι και πέρσι αρκετοί ιδιοκτήτες μεταβίβαζαν στην εφορία και τα χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

Η κατάρρευση του εμπορίου φέρνει και κατάρρευση στην αγορά των ακινήτων καθώς πλέον, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον ακόμα και εάν τα μισθώματα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Έρευνα της ΕΣΕΕ τον περασμένο Απρίλιο έδειξε ότι το 25,9% των εμπορικών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας είναι κλειστά ενώ συνολικά στους εμπορικούς δρόμους της πόλης το ποσοστό φτάνει το 33,7% και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το 26,7%.

Πάντως η κακή εικόνα στην αγορά των ακινήτων το 2015 συνεχίζεται και το 2016 και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά σε μια οικονομία που καθημερινά βάζουν λουκέτο περίπου 100 επιχειρήσεις την τελευταία επταετία σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, ενώ οι προβλέψεις στελεχών και συμβούλων ακινήτων, που παρακολουθούν πλέον την αγορά βδομάδα με τη βδομάδα, παραμένουν απαισιόδοξες και για το 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider