Συνεχής πονοκέφαλος για κυβέρνηση και τράπεζες – εταιρείες διαχείρισης, παραμένουν οι πλειστηριασμοί, με το θέμα της καθυστέρησης δημιουργίας του φορέα απόκτησης ακινήτων που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος, να ανοίγει νέα μέτωπα. Αύριο, 13 Μαΐου, «ξεπαγώνει» η διενέργεια πλειστηριασμών που είχαν μείνει «κλειδωμένοι» με απόφαση της κυβέρνησης από τις 7 Νοεμβρίου, ενώ η απαγόρευση πλειστηριασμών θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι τις 31 Μαΐου για τους δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημική κρίση.
Την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει να ισχύει ο νέος πτωχευτικός νόμος (Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή δεύτερης ευκαιρίας) που θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους, με ρύθμιση ή πτώχευση του οφειλέτη. Ουσιαστική πρόβλεψη του νέου νόμου είναι η σύσταση φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών που θα πτωχεύουν και θα τα επαναμισθώνει σε αυτούς, προστατεύοντας έτσι το δικαίωμα στέγασης.
Ωστόσο, το χρονικό σημείο της σύστασης του φορέα παραμένει θολό, και για την ακρίβεια μακρινό σε σχέση με την εκκίνηση τόσο του νέου πτωχευτικού νόμου, όσο και της διάρκειας της «ομπρέλας» προστασίας της πρώτης κατοικίας που μπορούν να εξασφαλίσουν τα προγράμματα της κυβέρνησης. Με τις κρατικές επιδοτήσεις του τελευταίου προγράμματος, «Γέφυρα 2», η κρατική συμβολή στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων οφειλετών με επιχειρηματικά δάνεια φτάνει τους 8 μήνες, δηλ. μέχρι τα τέλη του έτους, από την εκκίνηση του προγράμματος τον Απρίλιο.
Με τα δεδομένα αυτά, η έλλειψη του φορέα απόκτησης ακινήτων έρχεται να δημιουργήσει νέες «τριβές», ανοίγοντας ζήτημα επέκτασης της προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι τόσο οι τράπεζες, όσο και οι εταιρείες διαχείρισης πιέζονται να κρατήσουν στον «πάγο», για έναν ακόμη χρόνο, τους πλειστηριασμούς έναντι των ευάλωτων δανειοληπτών. Η «κρούση» αυτή από πλευράς κυβέρνησης, εντείνει το άγχος για την υστέρηση στις ανακτήσεις οφειλών, ιδίως εκ μέρους των εταιρειών διαχείρισης, οι οποίες έχουν αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στα 100 δις. ευρώ, και η διαχείριση αυτή αποτελεί το αποκλειστικό τους έργο.
Το άγχος των Servicers αφορά και τις τιτλοποιήσεις που έχουν μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή», για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις των servicers έναντι των επενδυτών – κατόχων NPLs για τις ανακτήσεις που θα επιτύχουν. Αποτυχία επίτευξης των αποδόσεων αυτών έχει επίπτωση τόσο στις αμοιβές των διαχειριστών, όσο και στην αξιολόγηση και παραμονή τους στο σχήμα του «Ηρακλή». Ήδη, χωρίς δική τους ευθύνη, οι εταιρείες διαχείρισης υστερούν στις ανακτήσεις οφειλών λόγω του οριζόντιου «παγώματος» των πλειστηριασμών που αποφάσισε η κυβέρνηση από τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν τείνουν, επομένως, - και μαζί με αυτές οι τράπεζες – ευήκοον ους στην προοπτική περαιτέρω «αδρανοποίησης» των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Την θέση τους αυτή έχουν κάνει γνωστή με επιστολές τους στο Υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ζητήσει να παραταθεί στους 36 από τους 24 μήνες, η χρονική περίοδος για την αξιολόγηση των επιδόσεών τους και την επιβολή «πέναλτι» στην περίπτωση υστέρησης στις ανακτήσεις από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή». Όπως έχει γραφτεί, το θέμα συζητείται με το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της κατάρτισης του εφαρμοστικού νόμου για τον «Ηρακλή ΙΙ», ο οποίος θα πρέπει να λάβει την έγκριση της DGComp.
Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο insider.gr, ότι από την ανωτέρω προβλεπόμενη περίοδο των 24 μηνών που «τρέχει» ήδη, θα πρέπει να αφαιρεθεί ο χρόνος που οι πλειστηριασμοί είχαν «παγώσει». Πρακτικά να μην υπολογιστεί διάστημα 9 μηνών, δεδομένου ότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στην ουσία από τον Σεπτέμβριο.