Με πολλές ταχύτητες κινήθηκε το λιανεμπόριο την πρώτη εβδομάδα που λειτούργησε χωρίς τους περιορισμούς των sms, των ραντεβού και του χρονικού ορίου των τριών ωρών.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς στο insider.gr, στις μεγάλες αλυσίδες η άρση των περιορισμών έδωσε από τις πρώτες μέρες ώθηση στην αγοραστική κίνηση, με ουρές να σχηματίζονται μάλιστα έξω από μεγάλες αλυσίδες κυρίως ένδυσης, εξαιτίας του περιορισμού στον αριθμό των πελατών εντός των καταστημάτων. Καλή ήταν η εικόνα και στα εμπορικά κέντρα ιδιαίτερα σε όσα βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ακόμη και στις μεγάλες επιχειρήσεις που παρατηρήθηκε τόνωση της ζήτησης, ο περιορισμών των ατόμων ανά τμ. που συνεχίζει να ισχύει, μειώνει σημαντικά το σύνολο των πελατών που εξυπηρετούνται, με αποτέλεσμα και το συνολικό «ταμείο» να είναι μικρότερο.
Στον αντίποδα, η κίνηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα με εμπόρους να επισημαίνουν πως ήταν κατώτερη των προσδοκιών τους. Σημείωναν μάλιστα πως τις προηγούμενες μέρες «δούλεψαν» λίγα καταστήματα σε μεγάλους κυρίως εμπορικούς δρόμους και μόνο τις πρώτες μέρες που οι νέοι σε ηλικία βγήκαν να κάνουν τις αγορές τους σε ρούχα και αθλητικά είδη.
Απώλειες 600 εκατ. στο λιανεμπόριο το πρώτο τρίμηνο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το λιανικό εμπόριο απώλεσε 600 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 10,9 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 4,9% σε σχέση με πέρσι. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι το λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου (43,2%) και το λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα (30%). Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι δραστηριότητες του λιανικού εμπορίου καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα (41,1%), λιανικού εμπορίου υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα (33,2%) και μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα (33,2%).
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου έχουν ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία νέα στήριξη των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία με ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με εκείνο της εστίασης, δηλαδή επιδότησης των επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης συγκεκριμένα για τους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης και τις εποχικές επιχειρήσεις.
Ανοιχτά εν μέσω αντιδράσεων τα καταστήματα την Κυριακή
Τα εμπορικά καταστήματα πάντως θα μπορούν προαιρετικά να λειτουργήσουν και αυτή την Κυριακή, όπως και την προηγούμενη, με την απόφαση αυτή να προκαλεί αντιδράσεις από εμπορικούς συλλόγους σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Πάτρας με ανακοινώσεις τους την Παρασκευή κάλεσαν μάλιστα τα μέλη τους να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους.
«Η εμπειρία από τη λειτουργία των καταστημάτων την προηγούμενη Κυριακή επιβεβαίωσε την άποψή μας, ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν βοηθά ουσιαστικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, απορροφά τον τζίρο των προηγούμενων και επόμενων ημερών, εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls, μεταφέροντας τζίρο και κατανάλωση σε συγκεκριμένες περιοχές και αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων» σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.
Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «για αυτή την απόφαση δεν λάβαμε ποτέ ενημέρωση και δεν υπήρξε ποτέ σύμφωνη γνώμη από τους εκπροσώπους του εμπορίου στη χώρα μας» και προσθέτει ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έχουν δώσει επανειλημμένα ηχηρά μηνύματα στο παρελθόν ότι δεν επιθυμούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της Κυριακάτικης αργίας».