Μαίνεται ο πόλεμος προσφορών στην ακτοπλοΐα

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαίνεται ο πόλεμος προσφορών στην ακτοπλοΐα

Tα σπασμένα της περιόδου 2009-2015 όπου η ελληνική ακτοπλοΐα έχασε ένα μεγάλο μέρος με του μεταφορικού της έργου επιχειρούν να βγάλουν οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις .

Με ένα μπαράζ προσφορών αλλά και την δρομολόγηση νέων πλοίων ελπίζουν ότι το φετινό καλοκαίρι το οποίο ήδη βρίσκεται στο μέσο του θα βοηθήσει στο να επιστρέψουν στις παλιές καλές ήμερες. Η αύξηση του κόστους εξαιτίας των τιμών των καύσιμων αλλά και η επιθετική πολιτική των αεροπορικών εταιρειών σε προορισμούς που άλλοτε μόνο πωλούσαν τα πλοία χτύπησε καμπανάκι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες του καλούν έχασαν περίπου 18 εκατομμύρια επιβάτες ενώ οι συσσωρευμένες ζημιές τους ξεπέρασαν το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.Καθοριστικός παράγοντας ήταν και παραμένει η πτώση του εσωτερικού τουρισμού.

Από την αρχή της κρίσης εννέα ελληνικές εταιρείες είτε πτώχευσαν, είτε δεν δραστηριοποιούνται πλέον στην ακτοπλοΐα, αποσύροντας ή πουλώντας τα πλοία τους όμως σήμερα αυτές που έμειναν παρά τα όποια προβλήματα βλέπουν με αξιώσεις το μέλλον . Άλλωστε ο κλάδος της ναυτιλίας στην Ελλάδα φαίνεται τελικά ότι αντέχει αφού μετά το ξεσκαρτάρισμα και την αποχώρηση κάποιων παικτών από την αγορά είναι πλέον από τους επιχειρηματικούς κλάδους που έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις τράπεζες και συγκεκριμένα σε ποσοστό 28,8%. Μάλιστα παρά τις δυσκολίες οι επιχειρήσεις έχουν γυρίσει οριακά στην κερδοφορία και μπορούν πλέον να ελπίζουν σε πιο ήρεμες θάλασσες.

Αν και την χρονιά που διανύουμε οι προβλέψεις για το εσωτερικό τουρισμό λόγω της περαιτέρω μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων δεν είναι αισιόδοξες οι ελπίδες του κλάδου βασίζονται στην αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού

Στον αγώνα λοιπόν της επιβίωσης οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις επιδίδονται σε ένα πόλεμο προσφορών με στόχο την προσέλκυση επιβατών για συγκεκριμένες γραμμές ή ομάδες καταναλωτών. Ενδεικτικά η Blue Star Ferries προσφέρει μειωμένες τιμές εισιτηρίων σε όσους επιλέξουν να κάνουν τις διακοπές τους στα τέσσερα ελληνικά νησιά που επλήγησαν πολύ από το προσφυγικό κύμα (Λέσβο, Χίος, Λέρο, Κως) ενώ προσφέρει και ειδικές τιμές για περιορισμένο αριθμό εξιτηρίων σε όλες τις γραμμές .

Οι Μινωικές Γραμμές προσφέρουν ειδικά εκπτωτικά πακέτα στις γραμμές της Κρήτης (Ηράκλειο) σε συνδυασμό με αυτοκίνητο είτε χωρίς αυτοκίνητο με τις εκπτώσεις να φτάνουν μέχρι και 40% όπως επίσης και εκπτώσεις στα ταξίδια με επιστροφή, εκπτώσεις στους πολύτεκνους, στρατιωτικούς νέους φοιτητές όπως επίσης και στα μικρά παιδιά. Στη Hellenic Seaways μεταξύ άλλων τρέχει προσφορά σε συνεργασία με την COSMOTE DEALS for YOU που δίνει δώρο το εισιτήριο επιστροφής και αφορά 35 προορισμούς.

Την ίδια ώρα νέα πλοία έχουν ξεκινήσει ήδη τα δρομολόγια τους από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Στην γραμμή Ραφήνας - Κυκλάδων ήδη δρομολογήθηκαν το Fast Ferries Andros της οικογένειας Παναγιωτάκη αλλά και το SUPERFERRY, της Golden Star Ferries των αδερφών Στεφάνου.

Επίσης, από τον Πειραιά ξεκίνησε κ δρομολόγια το "Highspeed 7" της Hellenic Seways ενώ στα καλοκαιρινά δρομολόγια θα ενταχθεί από τις 29 Ιουλίου και το «Νήσος Σάμος» στη γραμμή Πειραιάς – Μεστά Χίου – Μυτιλήνη – Λήμνος – Θεσσαλονίκη» της ίδιας εταιρείας HSW. Επίσης στην γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο έχει ήδη μπει και το ανακαινισμένο «Κύδων» της ΑΝΕΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider