Στο άρθρο 99 και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο άρθρο 99 και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών

Mε τα χρέη της να ξεπερνούν τα 28 εκατομμύρια ευρώ η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Ηρακλείου Κρήτης δεν τα κατάφερε και την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε αίτηση για υπαγωγής της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και ήρθε να προστεθεί στα «κανόνια» των εταιρειών που δεν άντεξαν την συνεχιζόμενη ύφεση.

Η περιοχή με 30.000 στρέμματα καλλιεργειών αμπελιού - επιτραπέζιων και οινικών - και εκτεταμένη ελαιοκαλλιέργεια αποτελούσε ένα από τους βασικούς πυλώνες του συνεταιριστικού κινήματος της Κρήτης και διακρινόταν για τον πλούτο της. Ο συνεταιρισμός ένας από τους παλιότερους και μεγαλύτερους στην Ελλάδα ήταν αυτός που είχε καταφέρει να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό από το "Κρασί της Παρέας" αλλά και από πολλές διακρίσεις για τα ποιοτικά του προϊόντα.

Όμως όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν καθώς μετά από 83 χρόνια ζωής ο Συνεταιρισμός οδηγήθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα σφραγίζοντας έτσι μια πορεία δύσκολη που διένυε τα τελευταία χρόνια. Τα capital controls έδωσαν την χαριστική βολή με ότι σημαίνει αυτό και για την τοπική οικονομία. Μόνο τα τραπεζικά χρέη του συνεταιρισμού φέρεται να ξεπερνούν τα 23 εκατ. ευρώ με την τράπεζα Πειραιώς να έχει το μεγαλύτερο μέρος τους.

Την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου οι συνήγοροι της Ένωσης παρουσίασαν ένα λεπτομερές σχέδιο εξυγίανσης με στόχο την αποπληρωμή του συνόλου των χρεών το οποίο έχει και την στήριξη των εργαζομένων.

Περιθώρια να επανακάμψει ο Συνεταιρισμός υπάρχουν και αυτό γιατί η Ένωση Πεζών η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο του κρασιού και του ελαιόλαδου, κοινοποιώντας ετησίως 15.000 τόνους οινοστάφυλα ενώ στα 2 ιδιόκτητα ελαιουργεία της αλέθονται 6.000 τόνοι ελαιόκαρπου. Η εμφιάλωση του ελαιολάδου αγγίζει τους 2.000 τόνους ετησίως ενώ του κρασιού 8.000 τόνους. Η πρωτότυπη συσκευασία Tetra Pak που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί για την συσκευασία των προϊόντων της ξεπέρασε το 2012 τους 4.000 τόνους σε κρασί και λάδι. Κατέχει, για τη διανομή των προϊόντων της, ιδιόκτητες αποθήκες 10.000 μ2, σε 3 κέντρα χειρισμού ετοίμων προϊόντων στρατηγικά τοποθετημένα ανά την επικράτεια, καθώς και ιδιόκτητο στόλο φορτηγών ο οποίος αποτελείται από 28 οχήματα.Ο αριθμός των υπαλλήλων ανερχόταν την ίδια χρονιά σε 130 ενώ το εποχιακό προσωπικό ξεπερνούσε τα 300 άτομα σε περιόδους αιχμής.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου την περασμένη Παρασκευή εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία η ΕΑΣ Πεζών υπάγεται στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και προστατεύεται με τον τρόπο αυτό από τους πιστωτές της ενώ σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης τα οφειλόμενα προς τους πρώην και νυν εργαζόμενους θα καταβληθούν σε 24 δόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider