Την επανεξεταση των σχέσεων μεταξύ εγχώριας βιομηχανίας και αλυσίδων θέτει σε συζήτηση με την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Aιτία αποτελούν οι εξελίξεις στην αλυσίδα Μαρινόπουλος και οι δυσμενείς συνθήκες που δημιουργούνται σε αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας της υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99.
Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας απέστειλαν επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιρλή, παραθέτοντας μια σειρά προτάσεων αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση αναφορικά με το πλαίσιο των σχέσεων που πρέπει να διέπουν βιομηχανία και λιανεμπόριο.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΕΒΕ θα πρέπει:οι τιμές πώλησης να πραγματοποιούνται στην καθαρή τιμή, ενώ οι λοιπές παροχές να προσδιορίζονται σε συγκεκριμένο ποσοστό επί του τζίρου και να εμφανίζονται στο τιμολόγιο, και οι πληρωμές των προϊόντων να συνάδουν με τη φύση τους και να γίνονται εντός των χρονικών ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή έως 2 μήνες.
Μάλιστα ο ΣΒΒΕ ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία αναφορικά με τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην αλυσίδα Μαρινόπουλος προτείνοντας να ληφθεί η πρόνοια ελάφρυνσης του κόστους που προκύπτει από τον ΦΠΑ. Ειδικότερα, ζητά να εκδοθεί εγκύκλιος που να παρέχει το δικαίωμα χρήσης του άρθρου 39Β του νόμου 2859/2000 «Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας» από τους προμηθευτές ανεξαρτήτως του ύψους του ετήσιου κύκλου εργασιών, από 500.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα «στους πιστωτές της Μαρινόπουλος να μπουν στο ειδικό καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ κατά τον χρόνο είσπραξης της απαίτησής τους, ωφελούμενοι από τις προκύπτουσες διαφορές».