Κέρδη 500 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες από τον ELA

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη 500 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες από τον ELA

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον ΕLA (Mηχανισμός Εκτακτης Ρευστότητας) από την οποία οι τράπεζες αναμένεται να γράψουν κέρδη περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ήδη τον Ιούνιο η έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε κατά περίπου 16% ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 10 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η εξάρτηση των τραπεζών από την ακριβότερο μηχανισμό μετά την επαφορά του περίφημου waiver (κατ΄εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα) υποχώρησε στα 54,37 δισ. ευρώ. από 64,8 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα πρίν (Μάιο).

Τα κεφαλαιακά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) είναι πιθανόν να δεχθούν μία περαιτέρω ενίσχυση, οψέποτε η ΕΚΤ συμπεριλάβει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοσοτικής χαλάρωσης. Υπολογίζεται ότι περίπου 3,7 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία προέκυψαν μετά το PSI μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Ωστόσο προυπόθεση για κάτι τέτοιο αποτελεί η πρόοδος που θα σημειωθεί ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Προς το παρόν οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω των ομολόγων του EFSF που κατέχουν. Εκτιμάται ότι από την πώληση ομολόγων ΕFSF, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αποκομίσουν κεφαλαιακά κέρδη περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Η πορεία πάντως που διανύθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες ήταν επίπονη αν ληφθεί υπόψιν οτι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ELA, από το τέλος Ιουλίου του 2015 έως σήμερα εχει μειωθεί κατά ποσό μεγαλύτερο των 35,5 δισ. ευρώ. Η μείωση του ανώτατου ορίου του ΕLA εκτός από τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, αντανακλά και τη σταδιακή – και διαρκώς αυξανόμενη – αποκατάσταση της χρηματοδότησής τους από τη διατραπεζική αγορά. Μάλιστα είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι αντισυμβαλλόμενες τράπεζες στο πλαίσιο αυτό έχουν αρχίσει να δέχονται ενεχυρα τα οποία δεν είναι αποδεκτά στα πλαίσια του Ευρωσυστήματος.

Στο μέτωπο των καταθέσεων περισσότερα των 2 δισ. ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα από την 20η Ιουλίου 2015, όταν καταργήθηκε η τραπεζική αργία και έμειναν σε ισχύ οι περιορισμοί στο τραπεζικό σύστημα και την κίνηση κεφαλαίων, μέχρι τα τέλη 2015, ενώ εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016. Παράλληλα, παρατηρείται σταδιακή αλλά σταθερή επιστροφή τραπεζογραμματίων. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι από την 20/7/2015 μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει περί τα 4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider