Η επανεκκίνηση της οικονομίας και η σταδιακή αποκατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των μετακινήσεων αναθερμαίνει την αγορά καυσίμων η οποία σημείωσε πτώση ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2021, ειδικά όσον αφορά στα αεροπορικά καύσιμα τα οποία κατέγραψαν βουτιά της τάξεως του 70% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η έναρξη της θερινής περιόδου και το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται να δώσουν την καθιερωμένη ώθηση στην αγορά ενώ η πρόοδος των εμβολιασμών «στρώνει» το έδαφος για μία πιο ισχυρή ζήτηση μέσα στους επόμενους μήνες.
Οι εγχώριες επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την κρίση του κορονοϊού αλλά όπως δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις, ακολουθούν πλέον τη θετική πορεία που χαράσσει παγκοσμίως ο κλάδος καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.
Ο Γιώργος Βερούλης, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του ομίλου ΕΛΙΝΟΙΛ μιλώντας στο Insider.gr σημειώνει ότι από τα μέσα του καλοκαιριού αναμένεται σημαντική ανάκαμψη της αγοράς, μια ανάκαμψη η οποία έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητή από την άνοιξη (ο Απρίλιος θεωρείται ένας «καλός μήνας» με τις βενζίνες να καταγράφουν άνοδο κατά 74% και το ντήζελ κατά 31% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020). «Από τον Μάιο βλέπουμε μία ανάκαμψη της αγοράς. Σε σχέση με το 2020, η αγορά επανακτά ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 40%. Ο Ιούνιος κινείται με θετικό πρόσημο στα καύσιμα κίνησης και ευελπιστούμε τον Ιούλιο να αυξηθεί το ποσοστό αυτό και να φτάσει το 65 -70%», αναφέρει σχετικά.
Κύριοι λόγοι της θετικής αυτής πορείας, όπως σημειώνει ο κ. Βερούλης, είναι το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, η μείωση του ποσοστού τηλεργασίας και οι αγροτικές εργασίες οι οποίες χάθηκαν τον προηγούμενο μήνα λόγω κακοκαιρίας.
Το upstream μπορεί να «χρειαστεί» να σηκώσει μανίκια
Οι προοπτικές αυξημένης ζήτησης δημιουργούν ανησυχία για πιθανές ελλείψεις στις προμήθειες πετρελαίου μέσα στην επόμενη διετία. Δεδομένου ότι οι εταιρείες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου περιορίζουν διεθνώς τις δραστηριότητές τους στον τομέα και εμπλουτίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους με πιο πράσινες δραστηριότητες, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτό θα δημιουργήσει «κενό» στην αγορά η οποία θα «διψάει» για πετρέλαιο καθώς θα επιστρέφει στην κανονικότητα (και οι αναδυόμενες οικονομίες θα εξακολουθούν να εξαρτώνται σημαντικά από τα ορυκτά καύσιμα).
Το πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει στα 100 δολάρια την επόμενη τριετία
Η ζήτηση επανέρχεται με πολύ γοργούς ρυθμούς στην Ευρώπη ενώ θετικές δείχνουν να είναι οι προοπτικές και για άλλα μέρη όπως είναι η Ινδία όπου τα κρούσματα φαίνεται ότι έχουν φθάσει σε ένα σημείο καμπής, κάτι που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει επιστροφή της κινητικότητας, όπως εκτιμά ο Francisco Blanch από την Bank of America. Και συνεχίζει, σημειώνοντας, ότι, σε βάθος τριετίας, οι τιμές θα μπορούσαν να φθάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.
«Θεωρούμε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα μπορούσαμε να δούμε ξανά το πετρέλαιο στα 100 δολάρια. Αυτό θα μπορούσε να γίνει το 2022, το 2023 και εν μέρει θα μπορούσε να οφείλεται στον ΟΠΕΚ, ο οποίος κρατάει όλα τα χαρτιά, στον πληθωρισμό και στο ότι η αγορά είναι δεν ανταποκρίνεται ιδιαίτερα σε επίπεδο προσφοράς», εξηγεί ο Blanch.