Klarna App: Η παγίδα των εφαρμογών «Αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα»

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Klarna App: Η παγίδα των εφαρμογών «Αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα»
Πρόκειται για εφαρμογές όπως η «Klarna», όπου καταναλωτές - κυρίως νεότερης ηλικίας - αγοράζουν προϊόντα, χωρίς να διαθέτουν το αντίστοιχο ποσό για να το πληρώσουν... άμεσα.

Μεγάλη ανησυχία φαίνεται να έχει δημιουργήσει η νέα... ανέμελη τάση του «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα» (Buy Now Pay Later / BNPL), που βλέπει μεγάλη άνθιση μέσα από ειδικές εφαρμογές που γίνονται «trend» στο TikTok και άλλα ψυχαγωγικά apps.

Πρόκειται για εφαρμογές όπως η «Klarna», όπου καταναλωτές - κυρίως νεότερης ηλικίας με μέση ηλικία χρήστη τα 33 έτη - αγοράζουν προϊόντα, χωρίς να διαθέτουν το αντίστοιχο ποσό για να το πληρώσουν... άμεσα, με την ίδια λογική που κάποιος θα πραγματοποιούσε αγορές με πιστωτική κάρτα. Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί προβληματισμό στους ελεγκτές του τραπεζικού κλάδου, κυρίως γιατί η συγκεκριμένη αγορά του BNPL, βρίσκεται εκτός της δικαιοδοσίας τους. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του Financial Conduct Authority της Βρετανίας, «η αγορά τριπλασιάστηκε σε μέγεθος το 2020», παράλληλα αναφέρεται πως «είναι πιθανό να έχει βλαπτικές συνέπειες για τους καταναλωτές και είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί».

Αυτό που ανησυχεί τις ρυθμιστικές αρχές είναι η ευκολία με την οποία χρήστες νεότερης ηλικίας επιβαρύνονται με βραχυπρόθεσμο μεν, χρέος δε, χωρίς αυστηρό έλεγχο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες το χρέος να γίνει ανεξέλεγκτο και μη βιώσιμο για τους καταναλωτές.

Η «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα» εφαρμογή Klarna επεκτείνεται με γρήγορο ρυθμό στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις εκτιμώμενες πιστωτικές ζημίες.

Και για όσους αναρωτιούνται πως λειτουργεί, στην περίπτωση της Klarna, πραγματοποιείται ένας «ήπιος» πιστωτικός έλεγχος με την βοήθεια ενός αλγόριθμου. Από την έγκριση και μετά, η εφαρμογή επιτρέπει στους καταναλωτές να πληρώσουν για τις αγορές τους μέχρι και 30 ημέρες αργότερα ή να μοιράσουν το ποσό σε τρεις ή τέσσερις δόσεις, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σχεδόν το 98% των συναλλαγών είναι άτοκες.

Με πληροφορίες του Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider