Κατατέθηκε ήδη μια προσφορά για την Τράπεζα Αττικής

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατατέθηκε ήδη μια προσφορά για την Τράπεζα Αττικής
Attica Bank
Στις «ράγες» για τη διενέργεια της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 120 έως 240 εκατ. ευρώ, μπαίνει η Attica Bank, καθώς σήμερα στις 9 μ.μ. κλείνει το Virtual Data Room για τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:00

Κατατέθηκε πριν από λίγο, μία προσφορά για την Τράπεζα Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider, αύριο πρόκειται να συνεδριάσει το δ.σ της τράπεζας για να λάβει αποφάσεις.

Η Attica Bank έχει μπει στις «ράγες» για τη διενέργεια της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 120 έως 240 εκατ. ευρώ, καθώς σήμερα στις 9 μ.μ. κλείνει το Virtual Data Room για τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

Παράλληλα, στις 30 Σεπτεμβρίου πιστώνονται στις μερίδες των δικαιούχων τα warrants που αποκτήθηκαν από το ΤΧΣ, τους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας και τρίτους, τα οποία θα έχουν μία περίοδο διαπραγμάτευσης 15 ημερών προτού μετατραπούν σε μετοχές της Attica Bank.

Συνδυαστικά, οι δύο διαδικασίες θα αναδείξουν τη νέα μετοχική σύνθεση της Τράπεζας μέσα στον Οκτώβριο, δίνοντας σίγουρα λύση στο ζήτημα της κεφαλαιακής της ενίσχυσης για την πλήρη εξυγίανσή της, αλλά με «αστερίσκο» για το εάν αυτό θα γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια ή με επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογούμενων.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρώτη έκβαση είναι εντατικές και τουλάχιστον σε επίπεδο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δημιουργούν αισιοδοξία. Οι πληροφορίες από το VDR αναφέρουν ότι έχουν εμφανιστεί συνολικά δεκατρείς ενδιαφερόμενοι, εκ των οποίων ένας λίγο πριν το κλείσιμο της διαδικασίας. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι η Bain Capital και το αμερικανικό fund JC Flowers. Και τους δύο ενδιαφερόμενους συμβουλεύει η UBS.

Ενδιαφέρον φέρεται επίσης να έχει εκδηλώσει η Davidson Kempner. Στο «χορό» των υποψηφίων είναι και η Ellington, η οποία τον Αύγουστο εξαγόρασε το 69% των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας της Attica Bank, Thea Artemis Financial Solution, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης «Ωμέγα». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω της εξαγοράς αυτής, με μειοψηφικό ποσοστό – φημολογείται γύρω στο 20% - έχει βρεθεί ο δισεκατομμυριούχος Έλληνας επενδυτής Τέλης Μυστακίδης. Ο τελευταίος, έχοντας αποκτήσει και μετοχική παρουσία στην Τράπεζα Πειραιώς, προτίθεται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο πακέτο μετοχών της Attica Bank, εάν η Ellington φτάσει στο τέρμα των δεσμευτικών προσφορών για την ΑΜΚ.

Το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των υποψηφίων ενδιαφερομένων για την ΑΜΚ της Attica Bank έχει κάνει την εμφάνισή του και ισχυρός Ινδός επιχειρηματίας, ο οποίος διερευνά συνολικά ευκαιρίες επενδύσεων στην Ελλάδα, επιθυμώντας να διατηρήσει μυστικότητα.

Η μυστικότητα, πάντως, για τους ενδιαφερόμενους για την Attica Bank, διατηρείται γενικά από τους συμβούλους για την ΑΜΚ της Τράπεζας, Axia Ventures και Euroxx. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι σύμβουλοι έχουν πραγματοποιήσει επαφές με 75 επενδυτές και μεταξύ των 13 που φέρεται να έχουν μπει στο VDR, θα κληθούν να επιλέξουν αυτόν που θα έχει σαφές μακροπρόθεσμο πλάνο για την επόμενη μέρα της Attica Bank, συνοδεύοντας το ενδιαφέρον του και με την δέσμευση κεφαλαίων για την ΑΜΚ.

«Αποκαλυπτήρια» για την ύπαρξη επενδυτή στις 30 Σεπτεμβρίου

Τα «αποκαλυπτήρια» για το εάν υπάρχουν πράγματι επενδυτές διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την Attica Bank, έχοντας σχέδιο για την επόμενη μέρα της, θα φανεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει ο SSM στην Attica Bank για να παρουσιάσει τον επενδυτή που θα συνεισφέρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την κεφαλαιακή της ενίσχυση. Αν ο επενδυτής αυτός δεν είναι κάποιος από τους ιδιώτες που έχουν επισκεφθεί το VDR και δεν υπάρξει ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον, τότε η υπόθεση διάσωσης της Attica Bank πέφτει στις πλάτες του ΤΧΣ, δηλαδή του Δημοσίου, και των ΕΦΚΑ και ΤΜΕΔΕ.

Οι εξελίξεις θα λάβουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, παράλληλα με την «τύχη» των warrants. Στις 30 Σεπτεμβρίου θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ τα 16.533.102 warrants που αποκτήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο (ΤΧΣ) και τα 8.776 που αποκτήθηκαν από τρίτους, όπως αυτά προέκυψαν μετά τη διαδικασία του reverse split των μετοχών της που υλοποίησε η Attica Bank. Τα συγκεκριμένα παραστατικά τίτλων θα έχουν μια περίοδο διαπραγμάτευσης 15 ημερών, μετά την οποία θα μετατραπούν σε μετοχές, διαμορφώνοντας και τα ποσοστά των μετόχων της Attica Bank.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Αυγούστου η Attica Bank εξέδωσε 992.512.679 δωρεάν (άνευ αντιπαροχής) παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Αttica Bank ή/και τρίτοι επενδυτές είχαν δικαίωμα εξαγοράς των τίτλων με τιμή εξαγοράς 0,1530 ευρώ ανά τίτλο, κατά το χρονικό διάστημα από 31 Αυγούστου έως και 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Oι υφιστάμενοι μέτοχοι, που άσκησαν μέσα στην προθεσμία αυτή δικαίωμα εξαγοράς, απέκτησαν 475.067 τίτλους βάσει των δικαιωμάτων τους και 32.980 τίτλους εκ των αδιάθετων τίτλων, τρίτοι επενδυτές απέκτησαν 19.600 τίτλους εκ των αδιάθετων τίτλων, ήτοι συνολικά αποκτήθηκαν 527.647 τίτλοι, ενώ στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου παρέμειναν 991.985.032 τίτλοι.

Στις 20 Σεπτεμβρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Attica Bank ενέκρινε την αύξηση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών της Τράπεζας με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών δια της συνένωσης 60 μετοχών σε μία (reverse split) και ανακοίνωσε την αυτοδίκαιη απομείωση των τίτλων δια της συνένωσης εξήντα (60) τίτλων σε ένα (1). Ειδικότερα, οι 992.512.679 τίτλοι με τιμή εξαγοράς 0,1530 ευρώ ανά τίτλο απομειώθηκαν σε 16.541.878 τίτλους και η τιμή εξαγοράς εκάστου αναπροσαρμόστηκε λόγω της συνενώσεως σε 9,18 ευρώ ανά αναπροσαρμοσμένο τίτλο. Από τους τίτλους αυτούς, στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου παρέμειναν 16.533.102 τίτλοι και αποκτήθηκαν από μετόχους ή/και τρίτους 8.776 τίτλοι.

Οι 16.541.878 τίτλοι που προέκυψαν κατ΄ αντιστοιχία μετά το reverse split θα πιστωθούν στις μερίδες των δικαιούχων και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσης την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και εφόσον έχει προηγηθεί η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των τίτλων θα πραγματοποιηθεί στην τιμή εξαγοράς κάθε τίτλου, δηλ. 9,18 ευρώ ανά τίτλο, όπως έχει προσαρμοσθεί. Η διαπραγμάτευση των τίτλων θα διαρκέσει για δεκαπέντε (15) ημέρες από την ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσής τους. Στη συνέχεια οι τίτλοι μετατρέπονται αυτοδικαίως σε κοινές ονομαστικές μετοχές της Τράπεζας με αναλογία ενός τίτλου σε μία μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider