Πλώρη για μονοψήφιο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων το 2022, βάζουν οι ελληνικές τράπεζες, με την «κούρσα» να εκκινεί η Eurobank με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Mexico.
Ένα ακόμη deal, η ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier της Εθνικής Τράπεζας για ΜΕΑ 6 δις. ευρώ που αναμένεται να υπογραφεί σήμερα, «σφραγίζει» την αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες.
Με «όχημα» τον «Ηρακλή» οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει στην, κρίσιμη όπως αποδείχτηκε, τριετία 2020 – 2022, να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο από 45% που ήταν το 2019. Η επιτυχία αυτή έχει ήδη αποτυπωθεί στην ευχέρεια με την οποία οι ελληνικές τράπεζες αντλούν κεφάλαια από τις αγορές, στις αναβαθμίσεις που λαμβάνουν από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και στην ετοιμότητά τους να διαδραματίσουν τον κομβικό ρόλο στη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία.
Η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων που γράφει το τέλος στο μακρύ κεφάλαιο της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες, φέρνει τις τελευταίες και σε ρόλο πρωταγωνιστή στις πανευρωπαϊκές συναλλαγές σε NPLs, με ενεργές συναλλαγές 22,8 δισ. ευρώ, με διαφορά άνω των 8 δισ. ευρώ από τον δεύτερο στην κατάταξη.
Σε λίγες ημέρες η Eurobank πρόκειται να ανακοινώσει ότι επιτυγχάνει για φέτος δείκτη NPE 7,3% με την τιτλοποίηση Mexico. Τον Ιούνιο, όταν η Τράπεζα είχε ανακοινώσει τη νέα τιτλοποίηση, ύψους περίπου 3,3 δις. ευρώ, είχε προαναγγείλει ότι θα επιτύγχανε φέτος υποχώρηση του δείκτη NPE κάτω από 9%, το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την επίπτωση της πανδημίας. Με βάση την πρόβλεψη αυτή, η Eurobank έκανε λόγο για δείκτη NPE περίπου στο 6% το 2022, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Χθες η Eurobank υπέγραψε με τον Όμιλο doValue συμφωνία για το Mexico και συγκεκριμένα: α) για την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) της τιτλοποίησης ενός μεικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων (NPE) της Eurobank, ονομαστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ λογιστική αξία) και β) για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου αυτού από τη doValue Group.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2021 υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων προϋποθέσεων.
Σήμερα, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να υπογράψει με την doValue την ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier.
Πρόκειται για την πρώτη κεφαλαιακά ουδέτερη τιτλοποίηση για τράπεζα, η οποία με μία μόνο κίνηση, θα μειώσει κατά περισσότερο από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Εθνικής Τράπεζας, φέρνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 15% φέτος. Η ΕΤΕ οδεύει σε δείκτη ΜΕΑ 6% το 2022, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,8 δισ. ευρώ.
Η έντονη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών σε τιτλοποιήσεις, αλλά και πωλήσεις NPLs αναδεικνύει την Ελλάδα σε πρωταγωνίστρια των συναλλαγών σε κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με στοιχεία της Debtwire, οι ενεργές συναλλαγές σε ελληνικά NPLs ανέρχονται σε 22,8 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Ιρλανδία με συναλλαγές 14,5 δισ. ευρώ, η Ιταλία με 13,7 δις., η Ισπανία με 11 δισ., η Πορτογαλία με 3,9 δισ., η Κύπρος με 1,6 δισ. και άλλοι με 0,7 δισ. ευρώ.
Πανευρωπαϊκά οι ενεργές συναλλαγές σε NPLs ανέρχονται σε 34, ύψους 63 δισ. ευρώ.
Από το 2015 έχουν πραγματοποιηθεί πανευρωπαϊκά 600 συναλλαγές σε NPLs, μεικτής λογιστικής αξίας 592 δισ. ευρώ. Το μερίδιο της Ελλάδας σε αυτές είναι 61,7 δισ. ευρώ. Προηγούνται η Ιταλία με συναλλαγές 271,8 δισ. ευρώ και η Ισπανία με 111,5 δισ. και ακολουθούν την Ελλάδα στην τέταρτη και πέμπτη θέση της κατάταξης η Ιρλανδία (58,4 δισ.) και η Πορτογαλία (13,6 δισ.). Αθροιστικά συναλλαγές 70,6 δισ. ευρώ έγιναν από άλλες χώρες.